Hoppa till innehåll
Nyheter
Distriktsläkarföreningen i Stockholm anordnade workshop

Distriktsläkarföreningen i Stockholm anordnade workshop

Nyhet
Stockholm

Den 14 november anordnade Distriktsläkarföreningen i Stockholm en workshop med fokus på hur vi når Socialstyrelsens mål om 1 specialist i allmänmedicin per 1100 invånare. Bland deltagarna fanns representanter från Distriktsläkarföreningen, Svensk förening för allmänmedicin, politiker från både de styrande partierna och oppositionen, samt tjänstemän från förvaltningen. Deltagarna satt tillsammans en förmiddag och tog fram förslag som skulle kunna leda mot målet.

Några förslag bedömdes av deltagarna som lätta att genomföra samt ha stor effekt. Här återfanns en del förslag angående ersättningar och uppdrag för husläkarverksamheten, men också förslag på listningstak på 1100 vid nyanställning samt återbesöksmottagningar på sjukhusen.

Det fanns även flera intressanta förslag på hur vi tillsammans kan arbeta för att stärka kompetensförsörjningen med fler ST-läkare och större fokus på utbildning och fortbildning.
Det fanns också en bred samstämmighet kring vikten av regelbunden uppföljning och dialog mellan profession, politik och förvaltning för att säkerställa att vi rör oss i rätt riktning.
Gruppen var också överens om vikten av att undvika ytterligare fragmentisering av vårdkedjor, och därmed även överens om att hemsjukvården inte borde kommunaliseras.

Deltagarna identifierade också åtgärder som bedömdes ha stor effekt men som är svårare att genomföra. Här återfanns bland annat ökning av de ekonomiska resurserna.

Förslagen som togs fram och diskuterades kan förhoppningsvis vara en utgångspunkt i det framtida arbetet.


Fler nyheter


World Family Doctor Day!

Den 19/5 - dagen till ära, firas den internationella allmänläkardagen. Allmänläkare, familjeläkare eller distriktsläkare - kärt barn har många namn men det gemensamma är att de är specialistläkare som är utbildade inom allmänmedicin.
Stockholm

DLF Västerbotten - ny styrelse 2024

Vid årsmötet i Umeå 240321 valdes en ny styrelse för DLF Västerbotten. Styrelse består nu av Carolina Emdin, Umeå, ordförande. Sara Backlund, Dorotea, vice ordförande. Joel Lillqvist, Umeå, kassör. Frank…
Västerbotten

Nya styrelsen

Svenska Distriktsläkarföreningen hade sitt årliga fullmäktigemöte fredagen den tredje maj. Marina Tuutma, som varit ordförande sedan 2017 och vice ordförande Carolina Emdin avgick.Ylva Sandström valdes in som ny ordförande. Ylva…
Stockholm
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Distriktsläkarföreningen i Stockholm anordnade workshop