Hoppa till innehåll
Nyheter
DLF Stockholm: Medlemsbrev december 2020

DLF Stockholm: Medlemsbrev december 2020

Nyhet

Hej DLF:are i Stockholm!

Här kommer en adventshälsning från Distriktsläkarföreningen. I år är det 140 år sedan Distriktsläkarföreningen grundades 1880, då under namnet Provinsialläkarföreningen.

Hurra för oss!

Vi jobbar vidare för att förbättra distriktsläkarnas villkor genom framförallt debatt, politiker- och tjänstemannakontakter. Ironiskt nog har pandemin gjort det enklare för oss att träffa våra styrande eftersom de flesta möten nu hålls digitalt.

Den största frågan under hösten har varit det nya förfrågningsunderlaget, som reglerar de ekonomiska villkoren och uppdraget för husläkarmottagningarna, där stora förändringar föreslås. Vi har haft upprepade träffar med både de blågröna politikerna och med de tjänstemän på förvaltningen som jobbar med frågan. Glädjande är att man från 2021 lägger mer på kapiteringen, vilket gör att vi äntligen kan lämna hetsen om ”pinnarna” bakom oss. Mer bekymmersamt är att man lägger mycket stor tyngd på ACG (diagnoser som mått på vårdtyngd), vilket vi befarar kommer alstra en del administrativa arbetsuppgifter i form av registreringar och kanske också diagnosglidning. Vi är glada att man inför bonus för listning på namngiven läkare men beklagar att man inte vågat sätta ett tak för antalet patienter. Se till att era chefer inte listar på för många patienter på er lista – som läkare har man rätt att hos sin chef begära listningsstopp på sin egen lista. Att man genom att lista orimligt många patienter på oss distriktsläkare döljer en reell allmänläkarbrist är något vi alla måste motverka. Från och med nästa är blir också internmedicinare och rehabläkare listningsbara i vårdvalet, vilket vi motsatt oss – vi ser gärna andra specialister hos oss, men anser att dessa behöver komplettera sin utbildning och bli fullvärdiga specialister i allmänmedicin för att kunna fungera optimalt i primärvården. Vi är dock glada att Stockholm inte följt efter VGR och listat patienter på ST-läkare från första dagen, en strategi vars oönskade effekter ni kan läsa mer om i nästa nummer av vår medlemstidning Distriktsläkaren, som kommer ut den 15 december. Att lista på ST-läkare har varit något som förvaltningen vid flertalet tillfällen lyft som en ”lösning” på allmänläkarbristen och som vi varje gång motsatt oss.

För någon månad sedan antogs regionens budget, och vi kan konstatera att husläkarverksamheten är en av de få verksamheter som åtminstone får en liten uppräkning i denna mycket kärva tid. Alltid något att glädja sig åt, även om vi tror att en riktig ”omställning” till Nära vård kräver mycket mer.

Frågan om informationsläkarna, som ska läggas ner enligt tidigare beslut, verkar dra ut på tiden. Det är uppenbart att regionen ändå förstått hur viktig denna verksamhet är för oss allmänläkare. Från Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson har vi fått löftet att de blir kvar tills man hittat en fullvärdig ersättning. Så nu håller vi tummarna att det blir en bra lösning.

Under hösten har Kry och Doktor.se öppnat vårdcentraler i Stockholm. Några av er kontaktade DLF tidigt och berättade att ni träffat på många patienter som listats på Kry, utan att de varit medvetna om det. Detta ledde till en intensiv debatt där Kry tvingats ändra utseendet i sin App och ge objektiv information kring listning. Och även om Region Stockholm inte lyssnat på all DLF:s kritik kring listningen, kan vi konstatera att Skåne gjort det – där har man fattat beslut att all digital listning ska ske endast i 1177.

Tillsist vill vi informera att Distriktsläkarföreningens årsmöte kommer att gå av stapeln den 17 februari kl 19. Mötet kommer att bli digitalt. Vi planerar bjuda in en spännande gäst men återkommer med mer detaljer i senare mail. Vill du anmäla dig redan nu går det bra att maila till Suzana Turkalj Pavlakovic på suzana.turkalj-pavlakovic@sll.se. Möteshandlingar kommer att finnas på vår hemsida senast i mitten av januari.

Om du vill vara med och engagera dig i DLF eller vill tipsa oss om någon som skulle göra nytta i vår styrelse ska ni kontakta vår valberedning. Valberedningens ordförande nås på christian.f.e.rauer@icloud.com

Vi har varit små-dåliga på att uppdatera vår hemsida (bättring utlovas!), men i vår Facebook-grupp ”Distriktsläkarföreningen i Stockholm” lägger vi upp nyheter löpande och från tid till annan går debatten het där.

Hoppas ni alla får en god jul och ett gott nytt år!

Ylva Sandström

Ordförande DLF Stockholm


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare