Hoppa till innehåll
Nyheter
DLF Stockholms årsmöte

DLF Stockholms årsmöte

Nyhet

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en god dialog kring arbetsmiljön i primärvården där vi lyfte vikten av 1100 listade per heltidsarbetande specialist i allmänmedicin samt vikten av kompetensutveckling i form av fortbildning och forskning.

Ny styrelse
I sedvanlig ordning så presenterade valberedningen sina förslag till ordförande samt ledamöter.
Louise Madsen får fortsatt förtroende som ordförande för DLF Stockholm.
Fanny Emmer fortsätter som sekreterare.
Övriga ledamöter:
Elinor Nemlander
Linda Ängeby
Magnus Isacson
Matthew Wright
Taymaz Foladi
Ulf Aringer


DLF Stockholm delar årligen ut ett pris till Stockholms bästa vårdcentral. Nomineringarna är öppna för våra medlemmar och årets pris delades ut till Kungsholmsdoktorn, med motivering som lyder:

"Kungsholmsdoktorn är en vårdcentral som ägs och drivs av fyra specialister i allmänmedicin, alla kliniskt aktiva på mottagningen. Vi startade april 2010 och mottagningen ligger i ljusa fina lokaler på Rålambsvägen vid Västerbroplan. Hos oss arbetar sju specialister i allmänmedicin, tre ST-läkare, en AT-läkare, tre distriktssköterskor och tre undersköterskor. Vi har 9 000 listade patienter i alla åldrar. Vår ambition är att inte lista fler patienter per läkare än att det tillåter oss att hålla ett rimligt arbetstempo och en trevlig arbetsmiljö. I nuläget har vi knappt 1600 patienter listade per heltidsanställd specialist. Vi vill verkligen kunna räcka till för de som givit oss sitt förtroende genom att lista sig hos oss.

Vår verksamhet har alltid präglats av kontinuitet, tillgänglighet och enkla kommunikationsvägar mellan patient och husläkare. Vi vet att primärvården fungerar bäst när det finns förutsättningar att skapa en långsiktig fördjupad relation mellan patient och läkare som bygger på patientens fria val och ömsesidigt förtroende. Varje läkare arbetar på ett tydligt sätt med sin egen lista under eget ansvar och 95 % av våra patienter är listade på namngiven doktor. Man sköter själv sin tidbok, bokar sina besök och anpassar schemat efter behov. Patienterna kan ringa direkt till sin doktor varje dag kl 9.00-9.30, utan krångliga knappval eller återuppringningssystem, för telefonrådgivning eller tidsbokning. Alla som ringer in under den tiden får tala med sin doktor. Det finns inget som heter att telefontiderna är slut. Man kan också boka tid eller skriva meddelanden direkt till sin doktor on-line via 1177.se. Har man behov av snabb bedömning kan man söka akut på drop-in under en timme varje dag, utan att ringa innan. Även här gäller att alla som kommer under denna tid kommer att få träffa en läkare. Akuttiderna är aldrig slut. I och med att alla läkare har drop-in under samma tid alla dagar får man oftast träffa den läkare man är listad på även vid oplanerade besök. Vi är övertygade om att kontinuiteten och personkännedomen gör det enklare för läkare och patient att hitta rätt tillsammans och för oss att göra en bättre och snabbare bedömning.

Det är viktigt för oss att vara den självklara och bästa närsjukvården för våra äldsta och multisjuka patienter. Vi har en väl organiserad hemsjukvård som huvudsakligen drivs av våra sjuksköterskor som gör dagliga besök till våra mest sjuka patienter. Husläkarna fortsätter följa sina patienter även när det blir aktuellt med hemsjukvård till kontinuitetens fromma. Distriktssköterskorna bildar team med husläkarna och man rondar sina patienter tillsammans varannan vecka. Läkarna gör hembesök när det behövs.

På Kungsholmsdoktorn är vi måna om korta beslutsvägar och högt i tak. På personalmöten varannan vecka och läkarmöten varje vecka diskuterar vi allt från arbetsmiljö till patientfall. Var tredje termin åker hela personalen på gemensam konferensresa för att planera vår fortsatta verksamhet och för att främja den kollegiala sammanhållningen. Återkommande ser vi till att gå ut att äta tillsammans eller bjuda hem våra kollegor på kollegialt samkväm. Att kunna hjälpas åt i stort och smått utan revirtänk ger oss en mottagning där våra patienter ofta säger till oss att det märks att vi har kul ihop på jobbet.

Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet och ser ständiga möjligheter till förbättring i de avvikelser vi uppmanas att rapportera och uppmärksamma. Handledning av studenter i vården är ett hedersuppdrag som vi värnar och prioriterar och vi gläds åt de fina omdömen vi får av dem som har fått sin placering på Kungsholmsdoktorn. 

Egen fortbildning är något som vi uppmuntrar och påminner varann om att prioritera. I handledning av ST- och AT-läkare hittar vi inspiration och hopp om framtida generationer av kompetenta, trygga allmänläkarkollegor med yrkesstolthet och en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.

En känsla av familjär gemenskap och av att jobba mot samma mål ger i kombination med mängden tacksamma patienter en arbetsplats där vi känner stor arbetsglädje under meningsfulla arbetsdagar. "


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare