fbpx
Hoppa till innehåll

Idag, fredag 28/1, har medlemsadministrationen stängt. Hitta svar på dina frågor om medlemskapet i Läkarförbundets frågor och svar

Nyheter
Enligt Ekot har 12 av Sveriges 21 regioner ont om vårdcentralsläkare, enligt uppgifter från Socialstyrelsen

Enligt Ekot har 12 av Sveriges 21 regioner ont om vårdcentralsläkare, enligt uppgifter från Socialstyrelsen

Nyhet
Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen & andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Foto Anders Wiklund / TT kod 10040

Enligt Ekot har 12 av Sveriges 21 regioner ont om vårdcentralsläkare, enligt uppgifter från Socialstyrelsen.Frågan om tillgången till specialister i allmänmedicin har funnits på dagordningen länge.

- Svenska Distriktsläkarföreningen har tillsammans med Sveriges läkarförbund påtalat detta oändliga många gånger, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen.

- Redan 2015 visade enkäten att tillgången till läkare i primärvården var mycket låg, bara hälften av vårdcentral hade tillräcklig antal specialistläkare. Trots att regionerna utbildar fler och fler specialister i allmänmedicin är verkningsgraden pinsamt låg – antalet handledare ökar inte i tillräcklig takt, säger hon.

För att klara framtidens vård- och utbildningsbehov krävs ett stadigt inflöde av nya specialister. Mer än 30 procent av dagens specialistläkare är 60 år eller äldre. Det är bråttom att lära upp de blivande specialisterna.
Problematiken med finansiering, brist på sidotjänstgöringsplatser, tillgång till obligatoriska kurser samt handledarbrist är känd sedan länge och har lyfts kontinuerligt.

För att lyckas med kompetensförsörjning krävs:

• En nationell handlingsplan för att kunna dimensionera, organisera och finansiera ST-utbildningen och handledningen av blivande specialister i allmänmedicin.
• Tillräckligt antal sidotjänstgöringsplatser för ST-läkare i allmänmedicin. Ett tydligt utbildningsuppdrag behöver fastställas för såväl privat som offentligt driven specialistsjukvård.
• Handledarkapaciteten måste säkras genom attraktiva anställningsvillkor och hållbar arbetsmiljö. Detta för att behålla de specialister som redan är anställda och få dessa att gå upp i arbetstid men även för att locka till sig de nyutbildade.
• Överutbilda specialister i allmänmedicin på enheter med god handledning. På sikt kommer det bli bättre överallt.
• Förstärk resurserna till primärvårdens studierektorsorganisationer för att säkerställa en hög och jämn utbildningskvalitet över hela landet.


Fler nyheter


Antal ST i allmänmedicin blir nationell fråga

Det blir nationella rekommendationer kring hur många ST-platser i allmänmedicin som ska finnas i varje region. Ett beslut som fattades av regeringen i dag. - Äntligen! säger Marina Tuutma, ordförande…

Inbjudan till Medlemsmöte

Tema: Arbetsmiljö Tid: 2021-11-08 kl. 19-21 Plats: Digitalt via Teams Agenda 19-19.10 Välkommen och presentation 19.10-20.10 Västerbottens läns läkareförening föreläser om Arbetsmiljö och skyddsombudets roll: Systematiskt arbetsmiljöarbete, OSA, skyddsronder och när det…

God Jul och Gott Nytt År

Nu återstår bara dagar på vad som varit ännu ett utmanande år. Vi har fortsätt haft ett till ansträngt år med arbetsuppgifter utöver det vanliga. Vi har jobbat många intensiva timmar.…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar
SLF.se Nyheter
Enligt Ekot har 12 av Sveriges 21 regioner ont om vårdcentralsläkare, enligt uppgifter från Socialstyrelsen