Hoppa till innehåll
Nyheter
God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År

Nyhet

Nu återstår bara dagar på vad som varit ännu ett utmanande år. Vi har fortsätt haft ett till ansträngt år med arbetsuppgifter utöver det vanliga. Vi har jobbat många intensiva timmar. Men trots pandemin har ­det glädjande nog ändå hänt positiva saker för oss.

1 juli 2021 trädde lagen i kraft om ”Inriktningen för en nära och tillgänglig vård – en primärvårdsreform.”

Nyligen föreslog regeringen nästa steg i primärvårdsreformen som ska träda i kraft i juli 2022 där alla ska ha rätt att välja och lista sig på en vårdcentral. Möjligheten att välja och få en fast läkarkontakt ska också skrivas in tydligare i patientlagen. Förslagen är ett steg åt rätt håll, men det saknas fortfarande skarpa krav. Men vi vill ha en lagstiftning som innebär rätt till en fast läkarkontakt och att det ska finns ett listningstak för enskilda läkare på mellan 1 000 – 1 500 patienter beroende på demografi, patienternas vårdtyngd, antalet patienter inskrivna på särskilda boenden och hemsjukvård. Med den siffran på listningstak per heltidsspecialist och aktuellt befolkningsunderlag är det enkel matematik att räkna ut behovet av specialister i allmänmedicin.

Vi vill framföra vårt uppriktiga TACK till alla lokalavdelningar för det fantastiska jobb som ni gör och för all nedlagd tid! Vi går in i ett valår och ni kommer ha en nyckelroll regionalt!

Till alla medlemmar - tack för att ni är med i Distriktsläkarföreningen! Det är när vi står många tillsammans som vi blir starka där politiker och arbetsgivare lyssnar. Det gör att vi ser fram emot 2022 med både framtidstro och nyfikenhet.

Till politiker och sjukvårdsledare - nu vill vi se konkreta handlingar! Det vill våra medlemmar och alla våra patienter vi träffar och som frågar oss ”är du min läkare nu?”.

Det behövs nya pengar som ska följa med reformen samt konkreta åtgärder i varje region för att göra det attraktivt att bli specialist i allmänmedicin och jobba på vårdcentraler.

Regeringens ambition om fast läkare, kompetensförsörjning av specialister i allmänmedicin måste nu bli regionpolitikers och - ledningens ambition. Det handlar inte enbart om att utbilda fler specialister i allmänmedicin, regionerna måste även behålla de som utbildas och de vi har i dag. Varje region måste ta fram en konkret strategi, handlingsplan, tidsplan och övergångsbestämmelser för att möjliggöra fast läkare till alla invånare och hållbar primärvård.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! 


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare