Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Läkaruppror mot Region Västmanland

Läkaruppror mot Region Västmanland

Betala ut de riktade statsbidragen till primärvården nu. Det kräver 135 primärvårdsläkare i ett upprop till ledningen i Region Västmanland.

Distriktsläkarföreningen i Västmanland  har tagit initiativet till uppropet som innehåller en lång rad krav, inte minst att de riktade statsbidrag regionen fick i somras där 100 miljoner kronor skulle gå till primärvården ska betalas ut före årets slut.

Brevet, som skickats till regionledningens tjänstemän och politiker, har undertecknats av 135 primärvårdsläkare, vilket motsvarar 90 procent av regionens primärvårdsläkare.

Nyhet

”Primärvårdsläkare har under hösten blivit allt mer frustrerade över den okunnighet, ohörsamhet och ointresse vi upplever oss möta från Region Västmanland. Vi har fått höra att man inte vet att det finns pengar, vi har fått höra att vi bara ska acceptera, vi har fått höra att det snart blir annorlunda, vi har fått höra att de beslut Region Västmanland gjort har ett brett stöd i primärvården. Vi vill med detta säga att ni har fel. Vi har tillräckligt länge fått stå tillbaka, möta sparkrav, drabbas av ensidiga beslut. Vi vet att Region Västmanland har hamnat i en besvärlig ekonomisk situation. Vi vet att Regeringen satsar pengar på den nära vården och att regionerna har sina egna tankar om vad detta är. Vi vet att politiker svarar enbart mot väljarna. Men än så länge säger all statistik att det är vi i primärvården som är den faktiska nära vården. Den primärvård som ni fortfarande låter vara underfinansierad, underbemannad och därigenom överbelastad. 

Nu vet vi att Region Västmanland redan 15/10 hade redovisat till Socialstyrelsen vart våra miljoner tagit vägen. Vi vet att man satsat 1,2 miljoner på en vårdtjänst och alla andra miljoner har försvunnit till annat. Vi vet att Västmanland har en av Sveriges lägsta ersättningsnivåer för sin primärvård, men av de högsta när det gäller växten av byråkrater och sjukhusbyggen.

Vi vet att Regionen har beslutat att fortsätta kräva full kostnadstäckning för all nätvård av vårdcentralerna även om alla partiföreträdare medger att det blir fel typ av vård som tillgodoses.

Vi vet att tjänstemännen fortfarande senaste vecka anger att borttagandet av ICD10-PV har brett stöd i primärvården. Nu är vi 90% som säger annat.

Vi vet att Region Västmanland har dragit tillbaka sin utskrivningsrutin. Vi vet att detta sker först efter ett år av protester. Vi vet fortfarande inte hur den nya rutinen kommer att se ut eller vem som ska ta fram den.

Vi kräver att i de beslut som påverkar primärvården så ska företrädare för primärvården höras innan beslut tas. Det bör ske med båda vårdgivarna och verksamhetsföreträdare, gärna genom det allmänläkarkonsultkollegium som redan finns. Vi förväntar oss att besluten förhandlas fackligt. 

Vi har varit lojala mot västmanlänningarna i åratal, vissa av oss i flera dekader. Nu när ni så tydlig visar hur er lojalitet är, varför ska vi fortsätta att vara lojala mot er? ” 


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare