fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

”Primärvårdsläkare har under hösten blivit allt mer frustrerade över den okunnighet, ohörsamhet och ointresse vi upplever oss möta från Region Västmanland. Vi har fått höra att man inte vet att det finns pengar, vi har fått höra att vi bara ska acceptera, vi har fått höra att det snart blir annorlunda, vi har fått höra att de beslut Region Västmanland gjort har ett brett stöd i primärvården. Vi vill med detta säga att ni har fel. Vi har tillräckligt länge fått stå tillbaka, möta sparkrav, drabbas av ensidiga beslut. Vi vet att Region Västmanland har hamnat i en besvärlig ekonomisk situation. Vi vet att Regeringen satsar pengar på den nära vården och att regionerna har sina egna tankar om vad detta är. Vi vet att politiker svarar enbart mot väljarna. Men än så länge säger all statistik att det är vi i primärvården som är den faktiska nära vården. Den primärvård som ni fortfarande låter vara underfinansierad, underbemannad och därigenom överbelastad. 

Nu vet vi att Region Västmanland redan 15/10 hade redovisat till Socialstyrelsen vart våra miljoner tagit vägen. Vi vet att man satsat 1,2 miljoner på en vårdtjänst och alla andra miljoner har försvunnit till annat. Vi vet att Västmanland har en av Sveriges lägsta ersättningsnivåer för sin primärvård, men av de högsta när det gäller växten av byråkrater och sjukhusbyggen.

Vi vet att Regionen har beslutat att fortsätta kräva full kostnadstäckning för all nätvård av vårdcentralerna även om alla partiföreträdare medger att det blir fel typ av vård som tillgodoses.

Vi vet att tjänstemännen fortfarande senaste vecka anger att borttagandet av ICD10-PV har brett stöd i primärvården. Nu är vi 90% som säger annat.

Vi vet att Region Västmanland har dragit tillbaka sin utskrivningsrutin. Vi vet att detta sker först efter ett år av protester. Vi vet fortfarande inte hur den nya rutinen kommer att se ut eller vem som ska ta fram den.

Vi kräver att i de beslut som påverkar primärvården så ska företrädare för primärvården höras innan beslut tas. Det bör ske med båda vårdgivarna och verksamhetsföreträdare, gärna genom det allmänläkarkonsultkollegium som redan finns. Vi förväntar oss att besluten förhandlas fackligt. 

Vi har varit lojala mot västmanlänningarna i åratal, vissa av oss i flera dekader. Nu när ni så tydlig visar hur er lojalitet är, varför ska vi fortsätta att vara lojala mot er? ” 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.