Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Medlemsbrev DLF Stockholm – April 2020

Medlemsbrev DLF Stockholm – April 2020

Nyhet

Bäste medlem!

Här kommer en hälsning från Distriktsläkarföreningen i Stockholm. I år är det 140 år sedan Provinsialläkarföreningen, Distriktsläkarföreningens föregångare, bildades. Vi har en stolt tradition och historia att förvalta.

Året 2020 inleddes med årsmöte i februari, där vi valde en ny styrelse. Regionen fattade i februari också beslut om den så kallade Primärvårdsstrategin och inför beslutet skrev vi ett brev tillsammans med Praktikertjänst, Capio, Sfam och PIST angående bristerna – framförallt gällande de ekonomiska förutsättningarna, där förslaget angav att satsningen på primärvården ska ske ”inom befintlig ekonomisk ram”, något som vi anser är helt orealistiskt. Brevet kan ni läsa här: https://slf.se/dlf/app/uploads/2020/01/oppet-brev-angaende-primarvardsstrategin.pdf

Protesten påverkade inte beslutet i sig men var nog en väckarklocka för våra politiker – de insåg att förslaget kanske inte var så väl förankrat hos oss som de trott. Vi planerade därför under våren in flera möten med projektledaren Åsa Sandgren Åkerman för att kunna påverka inriktningen av det fortsatta arbetetet.

Men så kom pandemin….

Den här våren har sannerligen varit annorlunda. Primärvården har helt fått ställa om i spåren av covid19. Digital vård har kommit in på riktigt med framförallt videobesök. Telefonen har gjort comeback. Många av oss har olika slags infektionsmottagningar där vi i full skyddsutrustning tar emot patienter.

Vi i DLF var snabbt på och kontaktade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ang ersättningarna till primärvården, som ju skulle rasa till hälften med uteblivna besök och besöksbonusar, med potentiellt nedläggningar av vårdcentraler som resultat. Här svarade förvaltningen mer eller mindre direkt och tog bort både besöksbonusen och den vanliga ersättningsmodellen – just nu har vi snarast något som kan likna ett helt fast anslag, baserat på ersättningarna i februari. Inte idealiskt kanske, men ändå många gånger bättre än om man inte gjort något alls. Personligen tycker jag det är spännande att se vad ett helt fast anslag kommer innebära – jag känner att jag i alla fall jobbar mer utifrån vad som är bäst, istället för hela tiden snegla på intäkter och försöka boka in patienter (kanske i onödan) för att få bättre ekonomi. Detta är en erfarenhet som är viktig att ha med sig i de diskussioner med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som vi kommer att ha senare i vår angående förfrågningsunderlaget 2021, dvs de regler och ersättningar som kommer att gälla nästa år.

Under mars månad var framförallt skyddsutrustningen en stor fråga i region Stockholm, där man drog ner på kraven på skyddsutrustningen jämfört med både Folkhälsomyndighetens och WHO:s rekommendationer. Det var svårt att inte uppfatta ändringarna som en anpassning till den usla tillgången. Vi hoppas att ni sett och läst det debattinlägget i Dagens Nyheter 1 april. https://www.dn.se/debatt/sankta-krav-pa-skyddsutrustning-saknar-vetenskaplig-grund/

I skrivande stund ser läget något bättre ut, även om tillgången på skyddsutrustning varierar stort mellan olika vårdgivare. Regionen har delvis backat från de tidigare rekommendationerna.

Vi har nu i april träffat Martin Forseth på SLSO, som är ansvarig för att leda öppenvårdens del i pandemin, och framfört våra åsikter om problemen som uppstått med infektionsnoderna, transporterna, bristen på skyddsutrustning och de initiala planer som fanns att låta oss från primärvården bemanna fältsjukhuset i Älvsjö. Det har varit en bra dialog och som det ser ut nu kommer Älvsjö nog inte att öppna, och inte bemannas av oss. Även de horder av palliativa patienter som det varandes om initialt verkar utebli. Överhuvudtaget verkar sjukhusen trots allt klara anstormningen, om än med stora ansträngningar.

För oss kommer kanske den stora utmaningen i höst när alla de patienter som skjutit upp sina besök hos oss kommer att vilja få en tid. Hur ska vi agera då?

Med vänlig hälsning

Ylva Sandström
Ordförande DLF Stockholm


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare