Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Ordnat för omställning?

Ordnat för omställning?

Nyhet

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag utvärderat omställningen till en god och nära vård utifrån de yrkesverksammas och verksamheternas perspektiv.

"Rapporten tillstyrker det Svenska Distriktsläkarföreningen har gång på gång i flera år påpekat, bland annat att bristande arbetsmiljö är ett hot mot kompetensförsörjningen och primärvårdens roll som navet i god och nära vård", säger ordförande Marina Tuutma.

"Regionerna tar fortfarande inte sitt ansvar att dimensionera AT- och BT-tjänster utifrån specialistläkarbehovet för att kunna utbilda specialistläkare i allmänmedicin. Detta och dålig arbetsmiljö ligger i grunden att antalet specialistläkare i allmänmedicin har inte ökat över tid, tvärtom minskat", tillägger Marina Tuutma

DLF kräver att
• Regionerna, tillsammans med staten tar ett samlat ansvar för antalet specialister i allmänmedicin.
• Regionerna kartlägger kontinuerligt antalet läkare i tjänst i hela regionen, såväl privata som offentliga vårdcentraler och tar hänsyn till deltidsarbete.
• Det ska införas listningstak på läkare.
• Under en övergångsperiod bör man upprätta vakanta listor som hyrläkare eller andra specialiteter kan bemanna, eller lista patienter ”som blir över” på en hyrläkarvårdcentral som tillhandahålls av regionen. När nya läkare tillkommer kan dessa listor långsamt men säkert bemannas av de nya specialisterna.
• Inga fler nya uppdrag till vårdcentraler tills bemanningen och finansieringen motsvarar uppdragets omfattning.

Länk till rapporten: Ordnat för omställning? | Vård- och omsorgsanalys (vardanalys.se)

För Svenska Distriktsläkarföreningen
Marina Tuutma


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare