Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag utvärderat omställningen till en god och nära vård utifrån de yrkesverksammas och verksamheternas perspektiv.
"Rapporten tillstyrker det Svenska Distriktsläkarföreningen har gång på gång i flera år påpekat, bland annat att bristande arbetsmiljö är ett hot mot kompetensförsörjningen och primärvårdens roll som navet i god och nära vård", säger ordförande Marina Tuutma.
"Regionerna tar fortfarande inte sitt ansvar att dimensionera AT- och BT-tjänster utifrån specialistläkarbehovet för att kunna utbilda specialistläkare i allmänmedicin. Detta och dålig arbetsmiljö ligger i grunden att antalet specialistläkare i allmänmedicin har inte ökat över tid, tvärtom minskat", tillägger Marina Tuutma
DLF kräver att
• Regionerna, tillsammans med staten tar ett samlat ansvar för antalet specialister i allmänmedicin.
• Regionerna kartlägger kontinuerligt antalet läkare i tjänst i hela regionen, såväl privata som offentliga vårdcentraler och tar hänsyn till deltidsarbete.
• Det ska införas listningstak på läkare.
• Under en övergångsperiod bör man upprätta vakanta listor som hyrläkare eller andra specialiteter kan bemanna, eller lista patienter ”som blir över” på en hyrläkarvårdcentral som tillhandahålls av regionen. När nya läkare tillkommer kan dessa listor långsamt men säkert bemannas av de nya specialisterna.
• Inga fler nya uppdrag till vårdcentraler tills bemanningen och finansieringen motsvarar uppdragets omfattning.
Länk till rapporten: Ordnat för omställning? | Vård- och omsorgsanalys (vardanalys.se)
För Svenska Distriktsläkarföreningen
Marina Tuutma