Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Pressmeddelande Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF) och Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM)

Pressmeddelande Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF) och Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM)

Nyhet
Marina Tuutma, Svenska Distriktsläkarföreningen & Magnus Isacsson Svensk förening för allmänmedicin

Namnsamlingen  ”Rädda Gävleborgs primärvård – sänk inte kompetenskraven” startade den 8 april och har på bara tio dagar samlat in 4320 underskrifter från patienter, läkare och annan vårdpersonal i hela Sverige. Protesterna rör den planerade förändringen i Regelboken för hälsocentralerna i Gävleborg, som inte längre behöver ha en specialist i allmänmedicin (”allmänläkare”) på plats mer än en gång per vecka.

I går kväll överlämnades namninsamlingen till regionpolitikerna i Gävleborg.

— Vi allmänläkare tycker det är mycket allvarligt att majoritetspolitikerna i Region Gävleborg vill kompromissa med den medicinska kvaliteten, patientsäkerheten för dem som bor i glesbygd samt med framtida kompetensförsörjningen av specialistläkare i allmänmedicin. Vi är glada för att vårt upprop fått brett stöd inte bara från allmänläkare i Gävleborg, utan också från sjukhuskolleger och patienter, kommentarer Marina Tuutma, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen, som tillsammans med Svensk Förening för Allmänmedicin tagit initiativ till namninsamlingen

—Med det här beslutet har Region Gävleborg startat en process som rustar ner primärvården i hela länet. Att man sänker kravet på läkarnas kompetensnivå kommer inte på något sätt att lösa primärvårdens tillgänglighetsproblem, utan istället permanentar man läkarbristen, säger Magnus Isacson, ordförande i svensk Förening för Allmänmedicin som pekar på att utbildningen av nya specialister hotas, om det inte finns specialister på hälsocentralerna mer än enstaka dagar i veckan.

– Det vi behöver är regioner och riksdag som tar fram en konkret plan för hur vi ska uppnå en rimlig bemanning med allmänläkare på vårdcentraler runt om i Sverige, påpekar både Marina Tuutma och Magnus Isacson.

–Regionens agerande går helt på tvärs med intentionerna i utredningen ”God och nära vård En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem”, som utgör grunden för den primärvårdsreform som riksdagen beslutade om i höstas. Där slås tydligt fast att just specialister i allmänmedicin ska ha rollen som fast läkarkontakt i primärvården, säger Marina Tuutma.

Båda föreningar är också oroliga för hur det blir med distriktssköterskorna framöver. Lika viktigt som att det finns en specialist i allmänmedicin på hälsocentralerna är att det också finns distriktssköterskor – veckans alla dagar.

Bakgrund:

Den 30 mars beslutade politikerna i majoriteten i Region Gävleborg att det räcker om hälsocentralerna i regionen framöver har en specialist i allmänmedicin (allmänläkare) på plats en dag i veckan. Beslutet har fått skarp kritik och har även överklagats till förvaltningsdomstolen av pensionärsorganisationer Gävleborg.

Vi bifogar även de scenarion med ”övergångslösningar till en fullt utbyggd primärvård” som SFAM och DLF tagit fram tillsammans och det SFAM-dokument som beskriver vad ”genomsnittligt allmänmedicinskt specialistarbete i Sverige” innebär och varför vi anser det som olämpligt att detta ska överlåtas på någon utan allmänmedicinsk kompetens.

Marina Tuutma

Ordförande

Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF)

Magnus Isacson

Ordförande

Svensk förening för allmänmedicin (SFAM)


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Pressmeddelande Svenska Distriktsläkarföreningen (DLF) och Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM)