Hoppa till innehåll

Pressmeddelande

Nyhet

Myndigheten Vård- och omsorgsanalys publicerade idag rapporten ”Fast kontakt i primärvården”  som visar att endast en tredjedel av befolkningen har fast läkar- eller vårdkontakt i primärvården.

Myndigheten fick under 2020 i uppdrag att utvärdera omställningen i hälso- och sjukvården till en god och nära vård. Enligt uppdraget ska omställningen utvärderas ur både ett patient- och systemperspektiv och med utgångspunkt i regeringens tre inriktningsmål för omställningen. Inom ramen för uppdraget ska bland annat utvärderas utvecklingen av fast läkarkontakt i primärvården med fokus på̊ patienter med omfattande och komplexa vårdbehov.

Rapporten ger en nulägesbild över befolkningens erfarenheter och uppfattningar och visar att majoriteten av befolkningen är listade på en vårdcentral, men endast en av tre har en fast läkar- eller vårdkontakt. Myndigheten konstaterar att det inte finns några tecken på förbättringar över tid i fråga om andel personer med fast läkarkontakt på sin vårdcentral.

– Utvecklingen står still, det är mycket prat men lite verkstad. Politiker och tjänstemän pratar gärna om fast läkarkontakt, men när vi ber regionerna redovisa hur deras kompetensförsörjningsplaner ser ut för att åstadkomma tillgång till fast läkare, framkommer en dyster verklighet. De flesta av Sveriges regioner beräknar inte alls hur många specialister i allmänmedicin de har, varken till antal eller omräknat till antalet heltidstjänster. Det är uppenbart att det krävs mer från riksdag och regering för att vi ska börja se skillnad. Tyvärr hotar regionernas senfärdighet i frågan hela reformarbetet, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningens.

Bara 26 procent av befolkningen uppger att de har en fast läkarkontakt jämfört med närmare 100 procent i jämförbara länder som Estland, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Samtidigt anser åtta av tio att det är viktigt att träffa samma person när de besöker sin vårdcentral.

– Varje invånare ska ha en namngiven läkare. Kontinuitet mellan patient och en fast läkare ger vårdvinster som minskar antalet besök på akutmottagningar och inläggningar på sjukhus, är kostnadseffektivt samt leder till minskad dödlighet, vilket det finns evidens för i upprepade studier, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen.

Svensk primärvård har länge lidit av brister i tillgänglighet och kontinuitet, och frågan om fast läkarkontakt har länge funnits på agendan. Trots det visar utvecklingen i Sverige gällande andelen personer med fast läkarkontakt ingen förbättring över tid.

– Vi anser oss veta vilken väg och riktning en primärvårdsreform ska ta men för det krävs av regionerna en korrekt dimensionering och finansiering av primärvården för att möjliggöra svenska folkets rätt till en fast läkare med god tillgänglighet, säger Marina Tuutma


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare