Primärvården! Var god dröj i några hundra år…
Regionerna behöver anställa dubbelt så många specialister i allmänmedicin än vad som finns idag för att primärvården ska ha en full bemanning. I nuvarande takt kommer det dröja mellan 40 – 50 år de flesta regioner innan primärvården har tillräckligt med läkare. I vissa regioner kommer det ta flera hundra år och vissa regioner kommer aldrig få en full bemanning. Det visar en ny undersökning från Svenska Distriktsläkarföreningen.
- Om Sveriges underbemannade primärvård ska bli fullbemannad behöver ansvariga politiker göra stora satsningar på att utbilda och anställa fler specialister, säger Ylva Sandström, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen.
Svensk sjukvård håller en i internationell jämförelse hög medicinsk standard med goda behandlingsresultat. Men tillgängligheten är sämre, både vad gäller den specialiserade vården och primärvården. Sverige har en jämförelsevis låg andel läkare som är specialister i allmänmedicin vilket också inneburit att endast en minoritet av Sveriges invånare har en egen fast läkare – något som i de allra flesta jämförbara länder är en självklarhet.
I april 2022 kom Socialstyrelsen med ett riktvärde för läkarbemanningen i primärvården. I korthet innebär riktvärdet att en specialist i allmänmedicin ska ansvara för 1 100 invånare och varje ST-läkare (läkare under specialistutbildning) för 550 invånare. Svenska Distriktsläkarföreningen har utifrån detta riktvärde beräknat hur många specialister i allmänmedicin och hur många ST-läkare som måste anställas i regionerna för att primärvården ska anses fullbemannad.
Undersökningen visar att det är mycket långt tills målet kommer nås. Endast ett fåtal regioner har fattat beslut om att följa Socialstyrelsens riktvärde och ännu färre regioner har några handlingsplaner för hur man ska nå tid. I alla regioner utom en (Jämtland-Härjedalen) är bristen på allmänläkare alarmerande stor och i vissa fall är bristen så pass stor att det i nuvarande takt kommer ta flera hundra år tills primärvården har tillräckligt med läkare för att klara sitt uppdrag.
- Trots riksdagsbeslut, överenskommelser med regeringen och ett tydligt riktvärde från Socialstyrelsen har många regioner inte ens börjat fundera på hur man ska lösa bemanningsproblematiken. De som ändå satsat gör för lite. Det är som regionerna inte förstått hur allvarlig krisen är, säger Ylva Sandström, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen.
Så här lång tid tar det innan primärvården är fullbemannad (region för region)
Jämtland-Härjedalen: I balans
Jönköping: 14 - 21 år
Gotland: 16 - 20 år
Västmanland 27 år
Västra Götaland 24 – 30 år
Sörmland 29 – 30 år
Skåne 28 – 40 år
Kalmar 31 år
Halland 59 år
Västernorrland 59 år
Stockholm 201 år
Gävleborg 298 år
Kronoberg Kommer aldrig nå full bemanning*
Värmland Kommer aldrig nå full bemanning*
Örebro Kommer aldrig nå full bemanning*
Blekinge Kommer aldrig nå full bemanning*
Dalarna Kommer aldrig nå full bemanning**
Norrbotten Kommer aldrig nå full bemanning**
Östergötland Kommer aldrig nå full bemanning**
Uppsala Kommer aldrig nå full bemanning**
Västerbotten Kommer aldrig nå full bemanning**
*Satsningarna som görs i dessa regioner är för små för att regionen någonsin ska nå Socialstyrelsens riktvärde.
**I dessa regioner har man kunnat lämna uppgifter om hur många läkare man har eller kommer behöva i framtiden. Därför går det inte att beräkna hur lång tid det skulle ta tills primärvården i dessa regioner blir fullbemannad.
-
Rapport-bemanningsenkaten.pdf
pdf • 282.3 KB