Hoppa till innehåll
Nyheter
Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Nyhet

PRESSMEDDELANDE

Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Det är långt mellan löftena om egen läkare och de pengar som avsätts för att det ska bli möjligt. Under tio år har husläkarmottagningarna enbart av ekonomiska skäl tvingats halvera andelen distriktsläkare visar en granskning, som Distriktsläkarföreningen i Stockholm gjort.

Urholkad budget för husläkarmottagningarna är orsaken.

Distriktsläkarföreningen i Stockholm har analyserat den budgetmall som de regiondrivna husläkarmottagningarna använder i sitt interna budgetarbete. Denna så kallade ”generiska modell” ger en bild av hur en typisk vårdcentral ska kunna hålla sig inom de ekonomiska ramar som regionen satt. Modellen ger en god bild av vad resurserna räcker till.

– Analysen visar att finansieringen alltmer urholkats. Under 10 år har vårdcentralerna tvingats att nära nog halvera andelen specialister, från 32 procent av de anställda till 18 procent av de anställda, för att ekonomin ska gå ihop, kommenterar Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm.

– Det är dags för region Stockholm att fundera på hur få husläkarna kan få bli, utan att namnet ”husläkarmottagning” blir rent vilseledande.

2011 räckte de ekonomiska ramarna till en distriktsläkare per 1600 patienter. Under tio år har antalet patienter som varje läkare måste ansvara för ökat med nära 40 procent, till över 2200.

– Det är en orimlig siffra. Det är inte konstigt att vi får långa väntetider och dålig tillgänglighet när det inte går att upprätthålla en rimlig läkarbemanning och samtidigt klara ekonomin. Tyvärr får det också konsekvenser för vilken vård invånarna får, menar Ylva Sandström.

Distriktsläkarföreningens beräkningar visar att regionen skulle behöva öka ersättningen med knappt tio procent för att husläkarmottagningarna ska ha råd att anställa så många specialistläkare som fastslagits som mål av riksdagen.

Rapporten i sin helhet: Husläkaruppdragets ekonomiska förutsättningar för fast läkare.

Kontakt: Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm

E-post: ylva.sandstrom@slf.se

Pressbilder kan rekvireras från Läkarförbundet.


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Rapport från DLF Stockholm: Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare