fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

PRESSMEDDELANDE

Ekonomin har tvingat vårdcentraler halvera andelen distriktsläkare

Det är långt mellan löftena om egen läkare och de pengar som avsätts för att det ska bli möjligt. Under tio år har husläkarmottagningarna enbart av ekonomiska skäl tvingats halvera andelen distriktsläkare visar en granskning, som Distriktsläkarföreningen i Stockholm gjort.

Urholkad budget för husläkarmottagningarna är orsaken.

Distriktsläkarföreningen i Stockholm har analyserat den budgetmall som de regiondrivna husläkarmottagningarna använder i sitt interna budgetarbete. Denna så kallade ”generiska modell” ger en bild av hur en typisk vårdcentral ska kunna hålla sig inom de ekonomiska ramar som regionen satt. Modellen ger en god bild av vad resurserna räcker till.

– Analysen visar att finansieringen alltmer urholkats. Under 10 år har vårdcentralerna tvingats att nära nog halvera andelen specialister, från 32 procent av de anställda till 18 procent av de anställda, för att ekonomin ska gå ihop, kommenterar Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm.

– Det är dags för region Stockholm att fundera på hur få husläkarna kan få bli, utan att namnet ”husläkarmottagning” blir rent vilseledande.

2011 räckte de ekonomiska ramarna till en distriktsläkare per 1600 patienter. Under tio år har antalet patienter som varje läkare måste ansvara för ökat med nära 40 procent, till över 2200.

– Det är en orimlig siffra. Det är inte konstigt att vi får långa väntetider och dålig tillgänglighet när det inte går att upprätthålla en rimlig läkarbemanning och samtidigt klara ekonomin. Tyvärr får det också konsekvenser för vilken vård invånarna får, menar Ylva Sandström.

Distriktsläkarföreningens beräkningar visar att regionen skulle behöva öka ersättningen med knappt tio procent för att husläkarmottagningarna ska ha råd att anställa så många specialistläkare som fastslagits som mål av riksdagen.

Rapporten i sin helhet: Husläkaruppdragets ekonomiska förutsättningar för fast läkare.

Kontakt: Ylva Sandström, ordförande i Distriktsläkarföreningen i Stockholm

E-post: ylva.sandstrom@slf.se

Pressbilder kan rekvireras från Läkarförbundet.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem