Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Rapport Novus-Läkarförbundet: Stockholmarna missnöjda med den dåliga tillgången till läkare i primärvården

Rapport Novus-Läkarförbundet: Stockholmarna missnöjda med den dåliga tillgången till läkare i primärvården

Nyhet

Trots att stockholmarna är de som är mest angelägna att träffa en fast läkare, är det bara 34 procent som får det. Det visar siffror som opinionsinstitutet Novus tagit fram åt Läkarförbundet.

74 procent av stockholmarna vill träffa en fast läkare när de besöker sin vårdcentral. Ändå är det bara 36 procent som har en fast läkare och bara 34 procent anger att de har god möjlighet att träffa samma läkare vid olika besök. Det visar siffror som opinionsinstitutet Novus tagit fram för Sveriges läkarförbund. Som jämförelse anger 61 procent att de har en fast tandläkare och 57 procent en fast frisör. Stockholmarna är de som är mest angelägna om att träffa en fast läkare i hela landet, visar undersökningen.

När regionerna själva jämför olika parametrar, brukar region Stockholm komma ut bra vad gäller tillgänglighet. Novusundersökningen visar dock att väldigt många av huvudstadens invånare avstått vård pga långa väntetider. 42 procent av stockholmarna har ofrivilligt fått vänta mer än en vecka på en läkartid, och 38 procent har avstått från att söka vård på sin vårdcentral pga svårigheter att få en läkartid. I undersökningen går inte att avgöra hur många av dessa som i stället sökt akutmottagningar eller nätläkare. Att ett sådant flöde finns råder det dock inga tvivel om. När vårdanalys jämförde olika länder, noterades att hela 30 procent av patienterna i Sverige besökt en akutmottagning eftersom primärvården inte var tillgänglig. I Danmark var motsvarande siffra under 10 procent.

Novusundersökningen visar sammantaget att en stor andel av stockholmarna är missnöjda med tillgängligheten till läkarvård i primärvården. Endast 38 procent anser att de kan få tid snabbt, och 25 procent anser att möjligheten att få en läkartid snabbt är direkt dålig. Det är sämst i landet. När det gäller möjligheten att träffa samma läkare vid varje besök är Stockholm något bättre än genomsnittet, om än långt från bra. 34 procent anger att de har god möjlighet att träffa samma läkare vid olika besök, mot 26 procent i riket som helhet.

Kortversion av Distriktsläkarföreningens i Stockholms förslag för att komma tillrätta med problemen:

1. Listning på specialistläkare i allmänmedicin med ett tak om max 1500, som dock kan
individuellt justeras nedåt baserat på ACG/CNI.

2. Utbilda fler ST-läkare, men vänta inte med begränsad lista tills dessa är klara.

3. Ökad ekonomisk satsning på husläkarverksamhet.

4. Minskad administration och mer lokal förankring/styrning – Låt professionen styra
verksamheten.

Ytterligare bakgrund, utveckling av Distriktsläkarföreningen i Stockholms förslag och ytterligare siffror från undersökningen finns i rapporten.


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Rapport Novus-Läkarförbundet: Stockholmarna missnöjda med den dåliga tillgången till läkare i primärvården