Hoppa till innehåll
Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar! 

Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar! 

Nyhet
Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen & andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Foto Anders Wiklund / TT kod 10040

Marina Tuutma, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen reagerar starkt på DN:s granskning Patienter tillåts välja läkare med enbart svenskt ursprung – över hela landet

– Det är helt oacceptabelt att vårdgivare låter sådant ske och att endast ett fåtal markerat emot de förfrågningar som gjorts på ett rasistiskt sätt. Arbetsgivare ska planera, leda och bedriva vård så att det är läkaren med bäst kompetens som träffar patienten. Där är det inte bakgrund, kön, hudfärg eller etnicitet som styr på något sätt.

Svenska Distriktsläkarföreningen kommer inte acceptera att våra medlemmar systematiskt utsätts för rasism. 

Utifrån Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen är arbetsgivaren skyldig att undersöka om det finns risker för diskriminering och kränkningar på arbetsplatsen och vidta förebyggande och främjande åtgärder. Det ska också följas upp kontinuerligt.

– Det räcker inte med fina riktlinjer om diskriminering, de måste efterlevas och även regionpolitikerna måste ta sitt ansvar i att utformningen av vårdvalet aldrig får baseras på ras, kön eller etnicitet, säger Marina Tuutma.


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar!