fbpx
Hoppa till innehåll

Just nu bygger vi om i Läkarförbundets webbnätverk vilket kan göra att vissa sidor ser lite märkliga ut. Vid frågor eller synpunkter, kontakta webbsupport@slf.se.

Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar! 

Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar! 

Nyhet
Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen & andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse.
Foto Anders Wiklund / TT kod 10040

Marina Tuutma, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen reagerar starkt på DN:s granskning Patienter tillåts välja läkare med enbart svenskt ursprung – över hela landet

– Det är helt oacceptabelt att vårdgivare låter sådant ske och att endast ett fåtal markerat emot de förfrågningar som gjorts på ett rasistiskt sätt. Arbetsgivare ska planera, leda och bedriva vård så att det är läkaren med bäst kompetens som träffar patienten. Där är det inte bakgrund, kön, hudfärg eller etnicitet som styr på något sätt.

Svenska Distriktsläkarföreningen kommer inte acceptera att våra medlemmar systematiskt utsätts för rasism. 

Utifrån Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen är arbetsgivaren skyldig att undersöka om det finns risker för diskriminering och kränkningar på arbetsplatsen och vidta förebyggande och främjande åtgärder. Det ska också följas upp kontinuerligt.

– Det räcker inte med fina riktlinjer om diskriminering, de måste efterlevas och även regionpolitikerna måste ta sitt ansvar i att utformningen av vårdvalet aldrig får baseras på ras, kön eller etnicitet, säger Marina Tuutma.


Fler nyheterDebatt: Akut specialistläkarbrist i Stockholm

”Regionerna har misslyckats med att se till att det finns tillräckligt många specialistläkare. Nu behöver staten överta ansvaret för att dimensionera och samordna läkares utbildningstjänster. (…) För att säkerställa att alla får en fast läkare på sin vårdcentral krävs en långsiktig…

Debatt: Regionen behöver sätta fart för att fler ska få fast läkare

https://www.lt.se/artikel/debatt-regionen-behover-satta-fart-for-att-fler-ska-fa-fast-lakare ”Anna Starbrink (L), regionråd med ansvar för sjukvården i Stockholm, har lovat alla invånare en egen läkare till 2021. Men målet är långt borta. I Stockholm går det 3 300…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar
SLF.se Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen accepterar inte rasism av deras medlemmar!