fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Regeringen presenterar en offensiv budget med höga satsningar, ett märkbart ekonomiskt tillskott till hälso- och sjukvården.

Sjukvården har haft en mycket stor belastning under pandemin. Personalen inom hälso- och sjukvården har arbetat hårt, bland annat alla läkare inom primärvården. En stor vårdskuld har byggts upp även i primärvården som kommer att påverka hela vårdsystemet under lång period.

– Regeringen aviserar ett märkbar tillskott till hälso-och sjukvårdens budget, men det behövs mycket mer för att lösa de utmaningar som vi står inför både nationellt och inom primärvården. Det krävs skarpa förslag, en del strukturella reformer, ett ändrat tankesätt, säger Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen.

Primärvården och fast läkarkontakt

– Vi anser att regionerna brister på flera områden, som kompetensförsörjning av specialister i allmänmedicin, resurssättning av primärvården, läkarnas arbetsmiljö. Tillgängligheten och kontinuiteten inom primärvården blir som följd av det lidande. Där regionerna brister måste staten nu ta ett större ansvar, gå från ord till handling, säger Marina Tuutma.

I budgeten skjuter regeringen in ytterligare 300 miljoner kronor till primärvården för de kommande två åren. Pengarna ska användas för att öka tillgängligheten i landet samt till digitala tjänster. Sammantaget läggs 3,3 miljarder på primärvården. Av tillskottet på 300 miljoner öronmärks 200 miljoner kronor per år till arbetet med en fast, namngiven läkarkontakt i primärvården. 

– Vi är glada över att med denna riktade satsning skickar regeringen en stark signal att kontinuitet och tillgänglighet är deras prioriterade mål. Något som Svenska Distriktsläkarföreningen och Läkarförbundet länge arbetat för. Det är en stor framgång, säger Marina Tuutma.

– För att kunna hantera de förväntningar som befolkningen har på primärvården och de uppdrag som politiker tilldelat, behövs rejäla ekonomiska satsningar på primärvården och en reform där hela befolkningen kan lista sig på en egen vald läkare samt att läkare får en avgränsad lista. Det skulle stärka valfriheten och bidra till en god kontinuitet, patientsäkerhet och höjd effektivitet i vården, säger Marina Tuutma. 

Krisstöd för personal inom vård och omsorg som arbetat med covid-19

I höständringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen en särskild satsning på krisstöd till hälso- och sjukvårdspersonal samt personal i äldreomsorgen som arbetat med covid-19. Satsningen omfattar totalt 500 miljoner kronor för 2020 – pengar som ska gå till krisstöd, samtalsstöd, traumastöd, med mera för drabbade de yrkesgrupperna.

– Vi läkare har tagit stort ansvar med vår egen hälsa som insats. Framför oss ligger ytterligare en period som kommer kräva fortsatt stora insatser av landets alla läkare. Arbetsgivarna måste se till att det finns en bra arbetsmiljö samt att vila och återhämtning säkerställs, säger Marina Tuutma som även är ordförande i Läkarförbundets Arbetslivgrupp.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.