Hoppa till innehåll
Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar M, V och KD:s initiativet om satsning på medicinskt ansvarig läkare

Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar M, V och KD:s initiativet om satsning på medicinskt ansvarig läkare

Den 25 februari 2021 presenterade Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett paket för äldreomsorgen och äldrevården. De lyfter särskilt en satsning på den medicinska kompetensen och behovet av medicinskt ansvarig läkare (MAL), en fråga som Svenska Distriktsläkarföreningen har varit drivande

Nyhet
Foto: Ylva Sandström

Partierna föreslår avsätta 300 miljoner kronor i statens budget för 2021 för att utöka läkarkompetensen inom äldreomsorgen. Medlen bör fördelas dels till regionerna för att utöka tillgången till läkare inom äldreomsorgen, och dels till kommuner som vill anställa en medicinskt ansvarig läkare (MAL). Resurserna till regionerna bör fördelas efter andel äldre.

– 300 miljoner är ett bra tillskott, en bra början, ett steg i rätt riktning. En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i varje kommun kommer säkra den medicinska kompetensen och kvaliteten. Men det krävs mer för att få till en hållbar finansiering och styrning av äldrevården samt för att säkerställa både MAL och rätten till fast läkare, säger Svenska Distriktsläkarföreningen ordförande, Marina Tuutma.

Det krävs mer resurser även till primärvården och förutsättningar för primärvårdsläkare för att möjliggöra rätten till fast läkare. Om alla sköra äldre haft en fast läkare och läkare hade haft förutsättningar, rimligt antal patienter att ansvara över hade förmodligen en stor del av bristerna i det medicinska omhändertagandet av de äldre i kommunerna under pandemin kunnat undvikas. En fast läkare är avgörande för kontinuitet i vården, särskild för de som bor på särskilda boenden.

– Det är viktigt att en långsiktig plan för hur tillgången till behandlande läkare i äldreomsorgen kan stärkas. Det måste bli attraktivt att välja bli specialist i allmänmedicin och arbeta i primärvården, säger Marina Tuutma.


Fler nyheter


Årsmöte 2024

Varmt välkomna till DLF Västerbottens årsmöte 2024! PlatsFysisk möteslokal i centrala Umeå samt videokonferens. Lokal bokas utifrån antal anmälda och meddelas till anmälda mötesdeltagare.Möteslänk skickas till anmälda några dagar före…

DLF Stockholms årsmöte

Årsmötet gästades av Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm (s), som berättade om arbetsmiljökommissionens arbete, hur långt man har kommit och hur man tänker sig arbetar framåt. Därefter följde en…

Årets Allmänläkarvän 2024

Svenska Distriktsläkarföreningen instiftade för några år sedan ett hederspris kallat Årets allmänläkarvän. Mottagaren av priset skall vara en person, som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och oss distriktsläkare.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Svenska Distriktsläkarföreningen välkomnar M, V och KD:s initiativet om satsning på medicinskt ansvarig läkare