Hoppa till innehåll
Nyheter
Världscancerdagen 2021: Det är primärvården som har störst möjlighet att tidigt identifiera patienter med cancer

Världscancerdagen 2021: Det är primärvården som har störst möjlighet att tidigt identifiera patienter med cancer

I Sverige diagnostiseras årligen 66 000 patienter med cancer och det är i primärvården som störst möjlighet finns att identifiera patienterna tidigt. Men för en allmänläkare är det en ovanlig diagnos.

Nyhet
Från vänster Karin Elinder, moderator, Marina Tuutma, ordförande Distriktsläkarföreningen, och Hans Hägglund, nationell cancersamordnare ordförande RCC i samverkan.

-Om man slår ut hur många cancerpatienter en allmänläkare diagnostiserar per år blir det en handfull, 3–5 patienter. Detta visar hur svårt det är att diagnostisera cancer i primärvården och allmänläkarna behöver stöd och verktyg för att kunna bedöma vilken risk för cancer patienterna som sitter framför dem har. Samtidigt träffar allmänläkare varje dag 1–2 patienter som söker för symptom som skulle kunna bero på cancer. Så ni förstår problematiken här, säger Marcela Ewing, forskare och specialistläkare i allmänmedicin och onkologi.

 

”Tidig upptäckt – på liv och död” var tema för Världscancerdagen 4 februari 2021. Dagen arrangeras av Nätverket mot cancer som är en intressepolitisk påverkansorganisation som samlar tio nationella organisationer och fyra lokala föreningar och som representerar cirka 30 000 medlemmar.

 

Digitala verktyg i Storbritannien

Det verktyg som Marcela Ewing pratar om, är infört i bland annat Storbritannien där allmänläkaren får en signal i datorn om någon patient har symptom, eller mönster av flera symptom, som kan tyda på cancer. Systemet söker igenom patientens data under det senaste året och hittar symtom eller provsvar som var och en för sig kanske inte talar för cancer, men sammantaget ger en signal om att det kan vara cancer som behöver utredas.

– Det är skrämmande hur det pratas och diskuteras år efter år i Sverige, men att inget konkret händer. Systemen finns. De är enkla, billiga och kan rädda tusentals liv. Varför ser inte ansvariga till att införa dem i journalsystemen och underlätta för läkarna ute på vårdcentralerna, säger Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer.

 

Såväl SFAM, Svensk förening för allmänmedicin, som Svenska Distriktsläkarföreningen medverkade på Världscancerdagen.

– För oss allmänläkare är det kanske den största professionella ångesten vi har att inte missa en cancersjukdom och försöka hitta den så tidigt som möjligt, säger Marina Tuutma, ordförande Distriktsläkarföreningen. Det är viktigt med bra digitala verktyg och att man har algoritmer och beslutsstöd som är integrerade i journalsystemen och att dessa pratar med varandra och där det är lätt att hitta information man behöver. Men det behövs alltid en person som känner och har en relation till individen och som kan sätta symptom i en kontext.

 

Även Magnus Isacson, ordförande SFAM, menar att fler allmänläkare är helt avgörande för att öka tillgängligheten och kontinuiteten i primärvården.

-Varje individ i Sverige ska ha en fast allmänläkare som ska ha ett rimligt uppdrag och vara lättillgänglig för patienterna. För då kan man snabbt utreda och sortera, och har man kontinuiteten och den personliga relationen är man mycket bättre på att se små tecken och skiftningar i en patients mående.

Han vill se en tydlig nationell plan som säger att år 2025 ska det finnas x-antal allmänläkare som ansvarar för x-antal patienter.

-Vi måste utveckla beslutsstödet och få smidigare funktioner, t ex att vi kan chatta med andra specialister och få svar och inte behöva en remiss, det är föråldrat.

 

Socialminister Lena Hallengren fick frågan hur hon ser på digitala larmsystem i primärvården för att tidigt upptäcka cancer.

– Vi ska inte bara stödja och fortsätta med den screeningverksamhet som finns utan att vi också använder oss av de digitala system som finns och som det är möjlighet att införa.

Kan det behövs lagstiftning?

– När det gäller att möjliggöra tidig upptäckt så skulle jag säga att i den mån vi med resurser kan underlätta för det så ska vi göra det, och finns det behov av lagstiftning är jag beredd att titta på det.

 

På Världscancerdagen presenterades SIFO-undersökningar beställda av Nätverket mot cancer och som visar att samtliga RCC (regionalt cancercentrum) och RCC i Samverkan säger att det saknas generella system i primärvården för att larma om eventuell cancer. 65 % av de regionpolitiker som svarat i undersökningen, anger att de inte känner till att systemen ens finns.

 

Acko Ankarberg (KD), ordförande i Socialutskottet, ser en enda väg framåt.

– Vi har tillåtit att primärvården varit underfinansierad under lång tid, vi har inte gjort vad vi borde gjort. Screening är viktigt men den enskilt viktigaste insatsen vi kan göra för tidig upptäckt är att alla får en fast läkarkontakt.

 

 

Referenser:

Lyssna på Världscancerdagen:

http://www.natverketmotcancer.se/aktiviteter-2/varldscancerdagen-2021/

Marcela Ewings avhandling ”Identification and early detection of cancer patients in primary care”:

https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/55379

Professor Willie Hamiltons forskning som ligger till grund för det brittiska ”Decision-support tools”:

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Willie-Hamilton-2135461775

Artikeln skriven av Lena Bergling, pressansvarig Världscancerdagen


Fler nyheter


Sam Everington gästar Umeå 12/10

Sam Everington gästar Umeå lördag 12:e oktober kl 11.00-13.00 Såväl medlemmar som övriga intresserade kollegor är välkomna till Husläkarnas Hälsocentral för att äta lunch tillsammans samt lyssna på Sir Sam…
Västerbotten

Primärvården! Var god dröj i några hundra år…

Regionerna behöver anställa dubbelt så många specialister i allmänmedicin än vad som finns idag för att primärvården ska ha en full bemanning. I nuvarande takt kommer det dröja mellan 40…

DLF i Almedalen

Se seminariet i efterhand: Under onsdagen höll DLF ett seminarium under Almedalen. Seminariet spelades in och går att se i efterhand här.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Världscancerdagen 2021: Det är primärvården som har störst möjlighet att tidigt identifiera patienter med cancer