fbpx
Hoppa till innehåll

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Läkarförbundets roll är att finnas där för våra medlemmar, från att du skrivs in på läkarutbildningen till dess att du går i pension. Till och med därefter. Under alla de åren kommer vi troligtvis kunna hjälpa dig med många funderingar, problem och möjligheter av olika karaktär.

Vi har kunskap om livet som läkare

Sara Altino är ombudsman på Läkarförbundet och sitter som rådgivare med expertis inom arbetsliv och juridik. Hon tycker att det bästa med jobbet är tillfredsställelsen hon får av att kunna hjälpa andra. Både att kunna ge ett konkret svar på en konkret fråga, men också att finnas där som bollplank.

– Det mesta går att lösa och min roll blir att bolla, bekräfta, bemöta och besluta. Mitt mål är alltid att samtalet ska avslutas med en nöjd och upplyst medlem i andra änden av luren.

Tacksam medlem fick verktyg och kunskap

Ett telefonsamtal som Sara minns lite extra var när en nybliven läkare ringde in och på frågan om hon undrade över något specifikt blev svaret: – Nej, jag har frågor om allt. Läkaren ville veta allt om hur hon skulle bli så väl förberedd som möjligt innan hon gav sig ut i arbetslivet. Hon ville ha tips, råd och mer kunskap för att få ökad självkänsla och bästa möjliga förutsättningar för att få drömjobbet.   

– Under en timme pratade vi om allt från CV, personligt brev, anställningsintervju och löneförhandling till kollektivavtal, föräldraledighet, semesterersättning och pensionssparande. Hon var väldigt mottaglig och kände att det var ett värdefullt samtal som gjorde henne bättre förberedd att ge sig ut i arbetslivet.  

För alla läkare under hela karriären

Att utbilda sig till läkare är en långa resa och många frågor kan dyka upp längs vägen som student, inför sommarjobb, AT eller BT. Som nybliven läkare har du ett spännande, men också utmanande arbetsliv framför dig, där du med säkerhet kommer stöta på frågor som rör kollektivavtal, lön och arbetsmiljö. Då kan det vara skönt att veta att Läkarförbundets rådgivare alltid finns ett telefonsamtal bort. 

Att kontakta oss är alltid ett bra första steg

Medlemsrådgivningen är bara en av alla förmåner som vi erbjuder våra medlemmar. I rådgivningen sitter jurister, ombudsmän och handläggare beredda att ta emot samtal och mejl om högt och lågt. Är det så att din fråga behöver tas vidare till en annan eller högre instans hjälper vi dig att hamna rätt och komma vidare i den processen.

Om du redan är medlem kan du kontakta Sara eller någon annan på Medlemsrådgivningen, telefon: 08-790 35 10 eller mejl: medlemsradgivningen@slf.se.

Medlem i Läkarförbundet

”Det blir mycket enklare att lyckas med karriären”

Douglas Sematimba
AT-läkare

Douglas Sematimba vet hur lång resan är till en svensk läkarlegitimation och vad som förenklar vägen dit.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
ST-läkare

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Jansson
AT-läkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjort att Victoria Jansson valt att gå med i Läkarförbundet.

"Tillsammans blir vi starkare än summan av var och en"

Björn Zackrisson
Egenföretagare

Björn Zackrisson tycker att det är viktigt med mångfald av verksamheter inom vården och anser att privatvården kompletterar den offentliga vården genom hög tillgänglighet, effektivitet och kontinuitet.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara Altino är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

18 månadslöner och extra pensionsavsättning efter lyckad förhandling

Exempel från medlemsrådgivningen

Efter ett felaktigt omplaceringsbeslut ville arbetsgivaren ge läkaren 12 månadslöner i kompensation. Med hjälp av Läkarförbundets ombudsman förhandlades detta upp till 18 månadslöner och en extra pensionsavsättning.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar