Hoppa till innehåll

Löneskulden avskrevs tack vare förbundet

Läkaren blev återbetalningsskyldig på grund av en felaktig löneutbetalning. När han kontaktade Läkarförbundet konstaterades att han hade handlat i god tro och den lokala ombudsmannen såg till att skulden avskrevs.
– Jag försökte först lösa det själv men det var väldigt rörigt, säger han.

Foto: Erik Simander, Bildbyrån

Läkaren flyttade till Sverige och började arbeta som legitimerad underläkare på en vårdcentral i Västra Götalandsregionen. Eftersom han nyligen kommit till Sverige och varken hade svenskt personnummer eller ett svenskt bankkonto fick han veta att det skulle dröja några månader innan han kunde få sin första löneutbetalning.

– Jag fick veta att löneservice måste invänta att jag fick ett samordningsnummer från Skatteverket. Jag jobbade i juli, augusti och september, utan att veta när lönen skulle komma. Det var stressande.

Fick inte lön för hela tiden

När han sedan fick ut sin lön i september var utbetalningen inte för hela tiden han hade jobbat, utan arbetsgivarna hade delat upp betalningarna. I oktober kom sedan det som han uppfattade som sin slutlön.

– Men i december sade min chef att löneservice ville prata med mig. Det var många siffror och det var tufft att förstå på telefon. Jag kunde inte fatta hur de först kunde betala ut en lön och sedan säga att jag skulle betala tillbaka den, säger han.

Han fick veta att han var återbetalningsskyldig för lönen i oktober, medan han själv uppfattade utbetalningen som lön för hans resterande arbetstid. Sedan visade det sig att arbetsgivaren hade gjort två utbetalningar på samma summa.

Behöver du hjälp att tolka din lönespecifikation?

Har du en tjänst som till exempel omfattar jour och beredskap eller olika typer av övertidsersättning? Kanske har du en tidsbegränsad anställning eller vikariat? Ibland kan det vara extra knepigt att tolka alla delar i en lönespecifikation och vara säker på att det är rätt. Är du osäker eller vill ställa en kontrollfråga kan du

  1. Ta kontakt med din HR-avdelning, lönekontor eller lönehandläggare där du arbetar.
  2. Är du fortfarande osäker eller behöver en ”second opinion”, kontakta din lokala läkarförening eller Läkarförbundets medlemsrådgivning centralt.
  3. Om du misstänker en felaktighet hjälper Läkarförbundet dig som medlem vidare. Finns grund för fel eller misstanke om fel kan vi ta kontakt med arbetsgivaren och vid behov kalla till en formaliserad förhandling.

Det är alltid bra att vara medlem i ett fackförbund

I samma veva flyttade läkaren, som är utbildad specialist inom EU, till ett jobb på ett sjukhus i en annan del i landet. Han funderade på att anlita en advokat för att driva frågan om löneskulden vidare, men eftersom han är medlem i Läkarförbundet fick han rådet att vända sig till medlemsrådgivningen.

– Det är alltid bra att vara medlem i ett fackförbund. Jag ringde upp och berättade vad som hade hänt, och ganska snart efteråt fick jag ett meddelande från Therése om att jag inte behövde betala, säger han.

Är du läkare utbildad utanför EU/EES och på väg att skaffa svensk läkarlegitimation?

Du som är utbildad till läkare utanför EU/EES kan också vara medlem i Sveriges läkarförbund. Du betalar endast 52 kronor i månaden fram till dess att du börjar din AT eller praktisk tjänstgöring.

Inte lätt att reda ut

Therése är ombudsman i Västra Götalands läkarförening och säger att det var mycket som talade för att medlemmen handlade i god tro vad gäller löneutbetalningarna.

– Hans lönespecifikation var inte lätt att tyda och utbetalningarna hade delats upp. När vi tittade på anställningsavtalet hade han också börjat arbeta två veckor tidigare än det angivna datumet, säger hon.

Läkarförbundet kallade till överläggning med arbetsgivaren, som då höll med om att medlemmen hade förbrukat lönen i god tro och skulden avskrevs.

– När sådant här händer brukar vårt första råd vara att själv kontakta löneservice och be dem förklara lönespecifikationen. Men i det här fallet var det inte så enkelt. Först efter att jag pratat med medlemmen, hans närmaste chef och med löneservice kunde vi reda ut vad som hänt, säger Therése.

Text: Carina Järvenhag


Bli medlem i Läkarförbundet du också

Som medlem i Läkarförbundet får du hjälp och stöd under hela karriären
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare