Hoppa till innehåll

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Läkarförbundets roll är att finnas där för våra medlemmar, från att du skrivs in på läkarutbildningen till dess att du går i pension. Till och med därefter. Under alla de åren kommer vi troligtvis kunna hjälpa dig med många funderingar, problem och möjligheter av olika karaktär.

Vi har kunskap om livet som läkare

Sara är ombudsman på Läkarförbundet och sitter som rådgivare med expertis inom arbetsliv och juridik. Hon tycker att det bästa med jobbet är tillfredsställelsen hon får av att kunna hjälpa andra. Både att kunna ge ett konkret svar på en konkret fråga, men också att finnas där som bollplank.

– Det mesta går att lösa och min roll blir att bolla, bekräfta, bemöta och besluta. Mitt mål är alltid att samtalet ska avslutas med en nöjd och upplyst medlem i andra änden av luren.

Tacksam medlem fick verktyg och kunskap

Ett telefonsamtal som Sara minns lite extra var när en nybliven läkare ringde in och på frågan om hon undrade över något specifikt blev svaret: – Nej, jag har frågor om allt. Läkaren ville veta allt om hur hon skulle bli så väl förberedd som möjligt innan hon gav sig ut i arbetslivet. Hon ville ha tips, råd och mer kunskap för att få ökad självkänsla och bästa möjliga förutsättningar för att få drömjobbet.   

– Under en timme pratade vi om allt från CV, personligt brev, anställningsintervju och löneförhandling till kollektivavtal, föräldraledighet, semesterersättning och pensionssparande. Hon var väldigt mottaglig och kände att det var ett värdefullt samtal som gjorde henne bättre förberedd att ge sig ut i arbetslivet.  

För alla läkare under hela karriären

Att utbilda sig till läkare är en långa resa och många frågor kan dyka upp längs vägen som student, inför sommarjobb, AT eller BT. Som nybliven läkare har du ett spännande, men också utmanande arbetsliv framför dig, där du med säkerhet kommer stöta på frågor som rör kollektivavtal, lön och arbetsmiljö. Då kan det vara skönt att veta att Läkarförbundets rådgivare alltid finns ett telefonsamtal bort. 

Att kontakta oss är alltid ett bra första steg

Medlemsrådgivningen är bara en av alla förmåner som vi erbjuder våra medlemmar. I rådgivningen sitter jurister, ombudsmän och handläggare beredda att ta emot samtal och mejl om högt och lågt. Är det så att din fråga behöver tas vidare till en annan eller högre instans hjälper vi dig att hamna rätt och komma vidare i den processen.

Om du redan är medlem kan du kontakta Sara eller någon annan på Medlemsrådgivningen, telefon: 08-790 35 10 eller mejl: medlemsradgivningen@slf.se.

Löneskulden avskrevs tack vare förbundet

En facklig framgång

En läkare fick en felaktig löneutbetalning och arbetsgivaren krävde pengarna tillbaka. Läkarförbundets ombudsman hjälpte medlemmen, som hade handlat i god tro, och skulden avskrevs.

Lokalföreningen gav snabbt stöd vid felaktig avstängning

En facklig framgång

En läkare i Västra Götalandsregionen blev avstängd på felaktiga grunder, men tack vare den lokala läkarföreningen kunde avstängningen av medlemmen snabbt hävas.

Först efter påstötning från förbundet betalades lönen ut

En facklig framgång

En läkare som hade arbetat för ett bemanningsföretag fick inte betalt, trots upprepade påstötningar. När medlemmen tog kontakt med Läkarförbundet, som i sin tur ringde företaget, fanns pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.

Tillsammans löste de tvisten

En facklig framgång

En arbetsgivare i Dalarna sade upp en läkare från en chefstjänst utan föregående förhandling. Tack vare det fackliga ombudet och förbundsjuristens gemensamma insats fick arbetsgivaren betala ekonomisk ersättning både till medlemmen och till lokalföreningen.

Regionens beslut hade tvingat privatläkare att slå igen 

En facklig framgång

Region Stockholm beslöt att ta bort ”fria nyttigheter” för sina taxeläkare, men beslutet revs upp efter att Läkarförbundet och Privatläkarföreningen gick in och hjälpte cirka 60 taxeläkare skriva en överklagan. Resultatet får betydelse för läkare i hela landet.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

18 månadslöner och extra pensionsavsättning efter lyckad förhandling

En facklig framgång

Efter ett felaktigt omplaceringsbeslut ville arbetsgivaren ge läkaren 12 månadslöner i kompensation. Med hjälp av Läkarförbundets ombudsman förhandlades detta upp till 18 månadslöner och en extra pensionsavsättning.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare