Det var i augusti 2021 som hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm plötsligt fattade beslut om att läkare som arbetar enligt nationella taxan, så kallade taxeläkare, själva skulle betala för basal medicinsk service, som enklare laboratorieprov.
Beslutet togs ensidigt utan dialog eller förhandling vare sig med Läkarförbundet eller med Privatläkarföreningen, som är en av åtta yrkesföreningar inom Läkarförbundet. Därför beslöt flera privatläkare att överklaga beslutet med hjälp av Mia Wallgren, som är förbundsjurist på Läkarförbundet.
Hon hjälpte 60 privatläkare att överklaga
–De är våra medlemmar och de hade råkat i kläm. Gentemot regionerna är de i samma beroendeställning som om de vore anställda. Privatläkarna hade tvingats betala för all provtagning och det fanns uppenbara medicinska risker med att ingen skulle vilja ta emot de patienter som kräver mycket provtagningar, säger Mia Wallgren.
Hon hjälpte cirka 60 privatläkare, som arbetar enligt nationella taxan, med att skriva en överklagan om att beslutet stred mot lagen och därför måste upphävas.
–Jag tog fram en mall som alla drabbade privatläkare kunde skriva under. Jag argumenterade för att beslutet var olagligt och stred mot lag och förordningen som innebär att privatläkarna har rätt till fria nyttigheter. Sådana här fall är problematiska och det krävs juridiska kunskaper för att kunna argumentera på rätt sätt, säger hon.
Resultatet får betydelse för läkare i hela landet
Förvaltningsrätten gav privatläkarna rätt och rev upp beslutet. Region Stockholm drev frågan vidare och sökte prövningstillstånd i Kammarrätten, som beviljades, men överklagandet avslogs.
I domen poängterade Kammarrätten att regionens beslut skulle innebära att privatläkarna till viss del skulle bekosta offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt att beslutet varken hade stöd i något bemyndigande från riksdagen eller i lag.
–Det är en stor framgång för alla taxeläkare och hade vi inte överklagat hade sannolikt andra regioner följt efter. Det är viktigt att ”sätta ner foten” och visa regionerna att de inte kan göra hur som helst. Det har inte bara betydelse för de som överklagade, utan för alla privatläkare i alla regioner som arbetar enligt nationella taxan. För vissa skulle beslutet ha betytt att de tvingats lägga ner verksamheten, säger Mia Wallgren.
De sköraste och multisjuka patienterna skulle ha drabbats mest
Sven Söderberg är tidigare ordförande i Privatläkarföreningen och arbetar som privatläkare i Luleå. Han säger att ett av problemen med Region Stockholms nya beslut är att det skulle ha blivit orättvist mellan olika specialiteter eftersom behovet av provtagningar skiljer sig åt.
–Det finns även en uppenbar risk för förseningar och för ett bollande med patienter mellan mottagningar för att ingen vill ta den extra kostnaden för patienten, säger Sven Söderberg.
Som ett exempel på ökade kostnader tar han ett blodprov som visar om patienten har hjärtsvikt. Ett prov som ofta tas på äldre patienter.
– Bara det provet kostar 150–200 kronor och vi får endast 900 kronor i total ersättning inklusive patientavgiften från regionen. Som vanligt skulle de sköraste och multisjuka patienterna ha drabbats. I mitt eget fall hade jag fått lägga ner. Jag hade inte kunnat ”betala” regionen för att få gå till jobbet.
Han ser också en uppenbar risk för att fler regioner skulle ha följt efter och gjort som Stockholm och tagit bort de ”fria nyttigheterna”.
–Det hade säkert spritt sig till fler regioner, men nu blir nyttigheterna kvar och Region Stockholm har förlorat. Förbundsjuristen Mia Wallgren gjorde ett fantastiskt jobb! Det är ovanligt att man vinner ett sådant här mål. Vi är väldigt nöjda med utfallet och det hade inte gått utan en kunnig jurist, avslutar Sven Söderberg.
Carina Järvenhag