Hoppa till innehåll

”Det är så lätt att ta allt för givet. Vi har också ett ansvar.”

Det är viktigt att värna om våra fackliga möjligheter och inte ta vår goda arbetsmiljö för given. ”Vi måste tänka långsiktigt. Därför ska man vara med i facket”, säger Katarzyna Inglot, specialist i allmänmedicin och psykiater.

Katarzyna Inglot medlem i Läkarförbundet. Foto: Maria Birkl

Katarzyna växte upp i södra Polen och som färdig specialist inom allmänmedicin kom hon till Sverige 2004. Här utbildade hon sig till psykiater och arbetar nu på ätstörningsenheten på Östersunds sjukhus. En plats där både kropp och själ behandlas, säger hon.

”Polska arbetsförhållanden är en helt annan värld”

Polska arbetsförhållanden är en helt annan värld som är svår att föreställa sig, säger hon. Där kände sig Katarzyna Inglot trakasserad av sin arbetsgivare, då hennes graviditet inte uppskattades av ledningen. Här fick hon tidigt konkreta bevis för den jämställdhet och trygghet som råder för fackligt anslutna läkare i Sverige.

– I Polen förväntades jag att som läkare vara tillgänglig dygnet runt. I Sverige har jag en god arbetsmiljö och hög livskvalitet. Jag och min man ville få mer utrymme för privatlivet och det fick vi här.

En bra dag på jobbet ger mycket tid till kliniskt arbete, en mindre bra dag går åt till att sitta i möten. Den svenska möteskulturen är svår att vänja sig vid, säger hon.

”Genom mitt medlemskap i Läkarförbundet har jag ett skydd”

Men möjligheten att kunna påverka och driva viktiga frågor kring sitt arbete ser hon som ett ansvar att värna om.

– Under min första tid som läkare här fick jag plötsligt ett trevligt mejl där jag erbjöds stöd inför en löneförhandling. Det blev en aha-upplevelse. Det fanns alltså någon som bevakade mina rättigheter. Jag förstod att jag har ett skydd genom mitt medlemskap i Läkarförbundet.


Läs mer om medlemskapet i Läkarförbundet


Sverige har utvecklat ett fint sätt att påverka där facket spelar en roll som jag inte upplevde som läkare i Polen. Här är facket en stark kraft som driver mina frågor.

Efter 14 år i Sverige konstaterar Katarzyna Inglot att även om arbetsmiljölagen i teorin är densamma i Polen skiljer den sig åt i praktiken.

– Den stora trygghet vi har här och förmånen till diskussion med arbetsgivaren om rättigheter och skyldigheter är helt unik.


Läs mer om Läkarförbundets arbetsmiljöarbete


Katarzyna Inglot kom till Sverige 2004. Efter sex veckors undervisning i svenska anställdes hon som ST läkare på hälsocentralen i Odensala. Det har gått bra, men det har varit en lång resa, säger hon.

”Det är viktigt att se till att jobba vidare för goda arbetsförhållanden”

– Vi läkare som tog oss hit från Polen har en hög ambitionsnivå. Det krävde mod och tjurighet. Jag brinner för utbildningsfrågor och vill arbeta för att Jämtland ska ha den bästa och mest jämlika vården för patienter med ätstörningar.

Hon understryker hur viktigt det är att inte tänka kortsiktigt utan att se till att jobba vidare för de goda arbetsförhållanden svensk läkarkår i dag har.

– Det är så lätt att ta allt för givet, att tänka på hur bra allt fungerar. Men vi har också ett ansvar, därför ska man vara med i facket. Vi måste tänka långsiktigt. Arbetslivet fungerar mycket bättre här än i Polen. Vi behöver fråga oss varför det är så och vad vi kan göra för att bidra på ett positivt sätt.


Läs om Läkarförbundets arbete för Din karriär


Katarzyna Inglot och hennes familj har inga planer på att återvända till Polen.

– Mitt yrke var en biljett till friheten och jag älskar mitt liv i Sverige. Vi är en grupp läkare från Polen som har kontakt här i Östersund och vi brukar säga att när vi blir gamla ordnar vi ett eget äldreboende där vi kan bo tillsammans.

Text: Lolo Amble Foto: Maria Birkl

Lokalföreningen gav snabbt stöd vid felaktig avstängning

En facklig framgång

En läkare i Västra Götalandsregionen blev avstängd på felaktiga grunder, men tack vare den lokala läkarföreningen kunde avstängningen av medlemmen snabbt hävas.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara Altino är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

Först efter påstötning från förbundet betalades lönen ut

En facklig framgång

En läkare som hade arbetat för ett bemanningsföretag fick inte betalt. När medlemmen tog kontakt med Läkarförbundet, som i sin tur ringde företaget, fanns pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.

"Det bästa sättet om man är missnöjd är att engagera sig."

Louise Karlsson
ST-läkare

Ur mitt perspektiv är Läkarförbundet en plattform där jag kan driva frågor som jag tycker är viktiga och som intresserar mig. När förbundet driver frågor gemensamt ger det tyngd.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
Specialist i allmämedicin

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Svedung Wettervik
Vikarierande legitimerad underläkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjorde att Victoria gick med i Läkarförbundet.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare