fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020, deltar digitalt i WMAs General assembly-möte

WMA består av läkarorganisationer från omkring 115 länder och har medicinsk etik och hälsorelaterade mänskliga rättigheter som huvudfokus. Svenska delegater vid General assembly 2020 var Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren och Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets Etik- och ansvarsråd.

Den pågående pandemin fick stort utrymme under mötet. Det antogs två resolutioner om covid-19; en om rättvis global fördelning av kommande vaccin och en till stöd för läkares arbete under pandemin. Den senare uppmanar bland annat till adekvat finansiering av hälso- och sjukvården, tillhandahållande av tillräcklig skyddsutrustning och till att covid-19 ska kunna betraktas som en arbetssjukdom. Under General assembly 2020 hölls en tyst minut för de läkare i världen som avlidit i kampen mot viruset.

Vid mötet antogs och reviderades policies om exempelvis stamcellsforskning, genterapi, organhandel, tillgång till smärtbehandling och läkares skyldighet att dokumentera tortyr. Vidare antogs en uppdaterad version av WMA Declaration of Oslo on social determinants of health. Sveriges läkarförbund ansvarade för översynen av denna viktiga deklaration om sociala bestämningsfaktorer för hälsa. General assembly antog också en resolution till stöd för turkiska läkarförbundet, som är hårt ansatt av turkiska regeringen. Alla antagna policies finns på WMAs webbplats.

Under General assembly utsågs Heidi Stensmyren till president för WMA 2021-2022.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem