Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev S-SPLF december 2023

Nyhetsbrev S-SPLF december 2023

Mycket pågår kring de mindre privata vårdgivarnas framtid i Sverige. Vi vill uppmuntra medlemskap i både SPLF ( Sveriges Privatläkarförening) och S-SPLF ( Stor Stockholms Privatläkarförening ) med associerade Servicebolag. Enade är vi starkare! Glöm inte heller S-SPLF årsmöte måndag 29 januari 18.00 Läkarförbundet, Villagatan 5. Kallelse kommer.
Nyhet
Stockholms nyhetsbrev

Vårdval

Omställningsplanen som beslutades i juni synes rulla på med oförminskad takt. Senaste området är vårdval Specialiserad Ögonsjukvård där Förvaltningen föreslår att avstå från att revidera vårdvalet och i stället direkt påbörja en upphandling av vården enligt LOU. Detaljer ser ni här.

I underlaget beskrivs följande ” Generellt sett är både tillgängligheten till vård och kvaliteten på den vård som bedrivs inom vårdvalet god”. Det är för oss obegripligt att förvaltningen anser att upphandlingar enligt LOU per automatik borgar för fortsatt god vård, stora besparingar och framför allt fortsatt kontinuitet, som vi vet uppskattas enormt av våra patienter. Dessutom gynnar LOU större aktörer som har råd och kompetens att skriva anbud. LOU är också tidsbegränsade vilket omöjliggör att räkna hem nödvändiga investeringar för mindre verksamheter.

Det finns flera exempel på upphandlingar som havererar.

Specialiserad kirurgi i öppenvård upphandlades för ett 10-tal år sedan. Tre avtal slöts, varav två med i praktiken samma vårdgivare. Ett avtal avslutades efter något år av oklar anledning och ett annat efter ytterligare några år. Den specialiserade öppenvårdskirurgin fick under lång tid tillgodoses av kirurger inom LOL och det enda resterande avtalet, vilket var fullständigt otillräckligt.
På liknande sätt upphandlades specialiserad kardiologi i öppenvården 2017. Tre avtal slöts våren 2018 varav två stycken med Aleris och ett med Stockholm Heart Center (SHC), ägt av Praktikertänst. Efter ca 1-2 år avslutade Aleris ett av sina avtal. 2020 såldes SHC till Aleris som 2021 slog ihop det övertagna kardiologavtalet med sitt egna avtal. Augusti 2022 avslutade Aleris det enda kvarvarande kardiologavtalet i förtid. Av tre avtal blev inget kvar. Region Stockholm hänvisade därför specialiserad öppenkardiologi till Ersta hjärtmottagning som dock inte har haft kapacitet att fylla behovet av öppenkardiologi, med flera månaders väntetider som följd.
 
Avtal slöts 2019 med Unilabs avseende bland annat patologin. Oprioriterade PAD-svarstider har under det senaste 18 månaderna varit på mellan 6–12 veckor. Detta mot bakgrund att det i avtalet anges att svarstiden skall vara inom 2 veckor! Trots att det oacceptabla förhållandet har påpekats för förvaltningen regelbundet och vid upprepade tillfällen, har inget eller lite hänt i praktiken. I avtalet saknas också en sanktionsparagraf, dvs vad skall hända om inte avtalet följs.

Samverkansmöte med förvaltningen

Senaste mötet hölls 2023-09-27. Det som behandlades kan ni läsa om här. Det är att betraktas ett referat och inte ett bindande protokoll. Tyvärr fanns ingen vårdvalsrepresentant från förvaltningens sida närvarande denna gång.

Fördjupade granskningar (LOL/ Vårdval)

Förvaltningen fortsätter sina granskningar av mindre privata vårdgivare vilket vi tog upp i vårt senaste nyhetsbrev. Vi uppmanar kollegor att på ett tidigt stadium ta kontakt med styrelsen för S-SPLF om oklarheter föreligger vid en granskning. Detta för att om möjligt undvika missförstånd/konflikter med förvaltningen. Nyligen har ett aktuellt fall påvisat vikten av detta.

Rättsliga processer

Situationen för ett antal neurologkollegor har vi tidigare skrivit om samt behandlats i LT. Detta kommer nu tyvärr att behöva dras i rättsliga instanser.

Frågan om återkrav från psykiatrikollegor har nu i ett fall avgjorts i Tingsrätten. Vår tolkning är domen inte gick fullt ut till vår kollegas fördel utan att återkravet endast halverades. Förhoppningsvis kommer en mer detaljerad redovisning i exempelvis i LT då målet är principiellt viktigt.

Debiteringsanvisningar LOL

Debiteringsanvisningarna för LOL revideras förnärvarande. Styrelsen har utlovats komma med synpunkter innan dessa publiceras.

Motioner läkarförbundets fullmäktigemöte 2023

Alla fem motioner från SPLF avslogs. Nedan är en sammanfattning från LT gällande två motioner. Särskilt tråkigt är ringa juridiska resurser i dessa tider av stora omvälvningar som pågår kring privatvården i Stockholm och övriga Sverige. Den styvmoderliga behandlingen av patientsekretessen är också något som förvånar oss i styrelsen. För fler detaljer hänvisar vi till protokollet som ännu inte publicerats.

- Inget stärkt juridiskt stöd
Det blir ingen förstärkning av Läkarförbundets juridiska stöd till privatläkare gällande bland annat Lagen om läkarvårdsersättning, LOL. Det var något som Svenska privatläkarföreningen, SPLF, motionerat om. Förbundsstyrelsen ansåg dock att det redan finns viss juridisk rådgivning för egenföretagare och att mer komplexa frågor faller utanför fackets verksamhet. Fullmäktige höll med.

- Ingen anonymiserad LOL-granskning
Svenska privatläkarföreningen, SPLF, hade reagerat mot att personuppgifter från patientjournaler har krävts vid regioners granskning av ersättning enligt Lagen om läkarvårdsersättning. Men det är något som kan göras med anonymiserade uppgifter, menar SPLF. Föreningen tyckte bland annat att Läkarförbundet skulle verka för att persondata inte lämnas ut annat än i undantagsfall. Men förbundsstyrelsen yrkade på avslag med hänvisning till att regionerna inte begår några fel. Motionen avslogs också.

SPLF

Läs gärna det senaste nyhetbrevet från SPLF. Finns här.


Med önskan om en God jul och ett Gott Nytt År

Styrelsen S-SPLF
Hannu Määttänen, Ordförande
Rumiana Zlatewa-Cuenca, Vice ordförande
Mikael Machado, Sekreterare
Mattias Jangard, Kassör
Richard Müller-Brunotte, Ledamot
Björn Zackrisson, Ledamot
Anette Sjösten, Ledamot Servicebolagets styrelse

Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare