Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev juni 2021

Nyhetsbrev juni 2021

Detta nyhetsbrev är mitt första och följer en fin tradition. Jag skall göra mitt bästa för att förvalta stafettpinnen som jag fick i april. Tänker börja med en liten snabb repetition/introduktion av mig samt övriga styrelsemedlemmar.

Nyhet
Nyhetsbrev

Styrelsen

Styrelsen består av: Vice ordf: Hannu Määttänen (Ortoped, LOL, ordf S-SPLF, Stockholm); Sekreterare: Eva Britt Tågsjö (Gynekolog, Kalmar); Kassör: David Jörgensen (ÖNH, Lund), Ledamot: Katarina Johansson (Gynekolog, LOL, Linköping), Ledamot: Ulf Zackrisson (Gynekolog, LOL, Göteborg), Ny ledamot: Fredrik Landström (Allmänläkare, LOL, Umeå) samt undertecknad (Ortoped, LOL, Helsingborg).

Vårdmomsen

Det har varit en hektisk vår och det borgar för en spännande höst. Min företrädare, Sven Söderberg har gjort och gör en betydande insats i arbetet att försöka bli av med momsen. Tyvärr så hade momsutredarna ett annat förslag, se LT 23-24 sid 792. Men vi hänger inte med huvudena utan fortsätter påverkansarbetet på politikerna tillsammans med vårdföretagarna, målet är att momsen på sjukvårdsarbete skall tas bort.

Sven och SPLF/SPLS AB har nått en stor framgång i avseende momsen på läkarhus, se sammanfattning av utslag från HFD samma LT och sida som ovan.

Fria nyttigheter i Stockholm

S-SPLF/SLF har med ett större antal LOL kollegor vunnit en viktig seger i förvaltningsdomstolen avseende de ”fria nyttigheterna”. Region Stockholm ville ta bort dessa ensidigt och vältra över kostnaden för rtg och provtagningar på LOL läkarna. Detta var ett kraftigt övertramp och domstolen fastslår att RS inte har någon laglig rätt till detta. De skall följa LOL lagen, så detta tilltag är nu stoppat.

Förhandlingar med SKR i hamn

Sedan januari i år så har jag, Sven samt Carl Hellström (SLF) och 2 representanter från fysioterapeuternas förbund suttit i förhandlingar med SKR om en utveckling av LOL/LOF som skulle vara ett tänkbart alternativ till Anna Nergårdh´s kritiserade förslag till nedläggning av oss.

Dokumentet är nu inskickat till Socialdepartementet. Se förslaget här. Reaktioner från regeringen kommer sannolikt att dröja till vintern eller nästa år. Under tiden jobbar vi på LOL som vanligt. Vi har ju ett 2 årigt avtal som ger oss 2,3%, 2022.

Slutord

Till slut vill jag tacka Sven som har gjort ett fantastiskt arbete under många år som ordförande i vår förening. Sven har dragit ett tungt lass under den här tiden. Lyckats att med sitt lågmälda sätt få gehör för våra hjärtefrågor. Han kommer som tur är att finnas med i våra förhandlingar med SKR samt påverkansarbetet på moms och andra frågor fram till hösten. Han sitter kvar som ledamot i SLF, till fullmäktige i november.

Jag och Johnny på kansliet har de senaste veckorna blivit översköljda med mail och telefonsamtal, med frågor från kollegor som inte är medlemmar i SPLF (eller SLF). De kan naturligtvis inte förvänta sig någon hjälp eller svar. Vi uppmanar alla som arbetar privat eller tänker börja med det: Bli medlem i SPLF/SPLS AB. Mycket händer på privatläkarfronten framöver så det lönar sig att vara med mer än någonsin!

Avrundar med en önskan om en skön sommar och kan sannolikt utlova en ”het” höst, vi hörs.

Thomas Anderson
Ordförande i Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare