Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF april 2024

Nyhetsbrev SPLF april 2024

Våren har varit svårflörtad, mars och framför allt april har bjudit på överraskningar med både snö och låga temperaturer i hela landet. Det förefaller dock i skrivandets stund som riktig vårvärme kommer, åtminstone här nere i söder, så förhoppningsvis är nu ordningen återställd. Även USA återställde ordningen till slut, genom att en modig republikan tog det enda anständiga beslutet och klubbade tillsammans med demokraterna igenom ett historiskt stort bistånd till Ukraina. EU bör haka på och stötta så mycket det bara går.
Nyhet
Nyhetsbrev

Fullmäktigemötet

Vi hade nyligen vårt 97:e fullmäktige för SPLF. Även vår ordning är nu återställd då det var vårt första analoga fullmäktige på 4 år. Vi har ju av kända skäl (pandemin) fått ha digitala möten så det värmde verkligen att få träffa representanterna från lokalföreningarna ute i landet. Som inledningstalare hade vi lyckats få Maciej Zaremba (Journalist och författare som skrev några uppmärksammade artiklar i DN). Han höll ett medryckande och intressant anförande om etik i läkekonsten, mycket uppskattat. Själva formella mötet styrdes med sedvanlig bravur av Sven Söderberg, min företrädare. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och omvaldes i sin helhet av fullmäktige. Fullmäktige valde också in 4 hedersledamöter: Sven Söderberg, Staffan Henriksson, Per-Erik Melberg samt Krister Öhlund.

På kvällen så avnjöts en god middag i förbundets festvåning, den ständiga restauratören Mats hade komponerat en mycket god meny med bra viner, stämningen var hög. Vi underhölls av á cappella kören ”Flix” från KI som med sin sång om privatläkare gjorde stor succé, de fick ropas in flera gånger för dacapo.

Försäljning av etableringar

Som jag skrivit i tidigare nyhetsbrev så får jag in mail från medlemmar där regiontjänstemän på olika sätt försöker försvåra eller omöjliggöra för taxeläkare att sälja sina etableringar. De har lite olika argument/angreppstaktik beroende på vilken region som det berör.

Stockholm sticker ut på ett mycket tråkigt sätt. Några taxeläkare med inriktning allmänläkare har fått beskedet att då det finns vårdvalöppenvård så får man inte sälja sin mottagning. Det är rent nonsens, en LOL mottagning kan inte jämföras med en vårdcentral.

Det finns rättsfall avseende allmänläkare för flera år sedan från olika delar av Sverige där förvaltningsrätten har dömt till taxeläkarnas fördel. Alla specialiteter på taxan har rätt att sälja sin etablering om man fyller de formella kraven i övrigt. Regionerna är skyldiga att utannonsera etableringen på taxeläkarens anmodan.

Juristhjälp

Vi har i skrivande stund lyckats träffa ett avtal med en jurist som skall bistå oss i fall som ovan beskrivits. Stöter ni på motstånd vid försäljning eller köp, så hör av er till vår kanslist Johnny Wass så försöker vi och vår nya jurist hjälpa till.

Himmelskölds utredning

Avslutningsvis så har inget kommit ut av Åsa Himmelskölds utredning och förslag till nedläggning. Så taxan fortsätter som tidigare. I slutet av detta år så får vi ta höjd för en ny förhandlingsomgång under 2025 med SKR om nivåerna för 2026 och vidare.


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare