Hoppa till innehåll
Nyheter
Ordförande har ordet – September 2023

Ordförande har ordet – September 2023

Sensommaren är här, åtminstone om man bor i Skåne. Den 21/9 så skall vi få 24 grader men det blir minusgrader längst i norr med snökaos. Enligt SMHI blötsnö. Reflektionen blir otvunget att det är likt det ”snömos” som utgör den 6:e utredningen sedan 2012 om LOL:s framtid.
Nyhet
Nyhetsbrev

Åsa Himmelskölds utredning

Utredaren Åsa Himmelsköld (ÅH) var klar med sin utredning i maj. SPLF har stött på socialdepartementet sedan dess för att få ut den. Man vägrade med hänvisning till att det var ett internt arbetsdokument. Men plötsligt med sedvanlig härskarteknik så släpper man utredningen mitt i juli under semestern.

Efter att vi har träffat ÅH vid ett antal tillfällen under hennes pågående utredning från hösten 2022 till maj 2023 så är det inte direkt överraskande att utredaren kom fram till att Anna Nergårdhs 8AN) förslag n:r 2 (from sidan 279) är det bästa för LOL/LOF:s framtid, dvs nedläggning på 7 år.

Konsekvenserna av en nedläggning anser ÅH liksom AN inte bli speciellt allvarliga, regionerna kommer sannolikt med små medel att kunna ta hand om de 1,2 miljoner besök och operationer som de knappa 600 LOL läkarna utför årligen. Fysioterapeuterna (LOF) c:a 1300 utför drygt 2 miljoner behandlingar årligen, vilket motsvarar mer än 50% av fysioterapin i öppenvården i Sverige.

Hur man kommer fram till att det inte blir så bekymmersamt är en gåta. Men mellan raderna kan man med ”illvilliga” glasögon få för sig att SKR och utredaren anser att dessa totalt 3,2 miljoner besök, behandlingar och operationer är onödiga. Så om utförarna försvinner så kommer också patienterna att göra det…Helt i linje med SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog som nyligen hade det aparta förslaget att patienterna skulle ta större ansvar för sina egna sjukdomar och i större utsträckning behandla sig själva. (Med hjälp av YouTube eller?) Detta på grund av regionernas ansträngda ekonomi som skulle leda till att man var tvungen att stänga ned vårdenheter…

Med denna logik blir det ännu mer svårförståeligt att det skulle finnas varken behov eller utrymme för att ta bort vårdpersonal. Vid en storm så behövs ”all hands on deck” är ju en gammal sanning.

Observera följande: Vissa regioner har redan tagit ut segern i förskott och låter falskeligen meddela de taxekollegor som vill sälja alternativt köpa etableringar att det inte går då taxan (ÅH:s förslag) skall läggas ned 2032. Detta påstående är en ren och skär lögn då inga beslut i frågan existerar!

Om ni får detta lögnaktiga besked så hör av er så får vi med hjälp av AJ (arbetsliv och juridik på LF) rätta till vad regionerna får och inte får göra.

ÅH:s utredning beställdes av Lena Hallengren, socialminister i den tidigare vänsterkoalitionen. Sannolikt är intresset för att lägga ned oss mycket svalt hos nuvarande regering. Det bästa är väl att hänvisa utredningen direkt till dokumentförstöraren.

Kurs för allmänläkare - starta eget

SPLF:s styrelse kommer att hålla en kurs den 25/9 för allmänläkarkollegor som vill starta eget.

Ekonomi- och skatterättskurs

Ekonomi- och skatterättskursen kommer att hållas fredagen den 1 december i Stockholm. Du kan läsa mer om kursen och redan nu anmäla dig via den här länken.

Digitalt repskap

Lördag den 2 december har vi vårt repskap, där alla som vill kan delta digitalt. Du kan redan nu anmäla ditt deltagande via den här länken.


Fler nyheter


SPLF - Nyhetsbrev november 2023

Senhöst med rena vintertoner är närvarande även i södra Sverige. Det är mörkt, kallt och blött men än så länge snöfritt. Lika ogästvänligt som vårt väder ter sig blir omvärlden allt mer kaotisk. Ryssland och Putins angreppskrig på Ukraina har …
Nyhetsbrev

Repskapsmöte / Medlemsmöte lördagen den 2 december 2023 kl. 09

Svenska Privatläkarföreningen bjuder in alla medlemmar till digitalt medlemsmöte/repskapsmöte. I år är gästföreläsare Johan Lundbäck som kommer att tala om privat vård. Alla medlemmar är välkomna att delta. Programmet ser…
Övriga nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare