Hoppa till innehåll

Resor 2022

Vi i Seniora Läkare har en lång tradition att göra resor tillsammans. Covid-19 medförde ett oönskat uppehåll i resandet men nu börjar vi försiktigt igen. Christina Berntsson presenterar det senaste på resefronten men mera kommer!

 

Populära resan till Svenska Pommern dubbleras - två avgångar!

Nikolaikyrkan i Stralsund

Svenska Pommern, andra avgången 8-11 maj

Svenska Pommern hörde till det svenska riket under lång tid, 1648-1815, och mycket minner där fortfarande om detta. Vår gemensamma resa börjar i Malmö dit man tar sig på egen hand. Med buss och färja landar vi slutligen i hansastaden Stralsund. Där kommer vi att bo i Carl Wilhelm Scheeles födelsehus som nu är hotell Scheelehof. Vi är i spåren av Gustav II Adolf och Karl XII, som bägge landsteg här på väg söderut.

I Greifswald, också hansastad, besöker vi Sveriges då äldsta universitet, grundat 1456. Bl.a. biskop Hans Brask, med brasklappen, var student här. I Greifswald hade hovrätten sitt säte och även den s.k. generalsuperintendenten.  Under stadsvandringen ser vi bl.a. det gamla rådhuset, ansett som den nordtyska tegelgotikens vackraste byggnad.

I museet finns landskapsmålningar av den romantiske konstnären Caspar David Friedrich, som hämtade mycket inspiration från ön Rügen, som vi sedan ägnar en heldag.  Besök bl.a. på godset Boldewitz för förmiddagskaffe och sedan Kap Arkona med sitt fyrtorn, känt namn från sjörapporten, och rester av en slavisk fornborg, Jaromarsburg.

I nationalparken Jasmund ser vi uppseendeväckande kritklippor, benämnda Königsstuhl.

Binz är en av öns vackra badorter från förra sekelskiftet där vi får tillfälle att promenera längs stranden bland de vilhelminska sommarvillorna. Nära Binz i Prora finns en 4,5 km lång semesteranläggning som Nazityskland skulle använda för propaganda och indoktrinering av tyska arbetare och soldater. 

Ciceron på resan är Johan Engström, fil. dr. i arkeologi, tidigare knuten till Riksantikvarieämbetet, Gotlands Fornsal och Armémuseum i Stockholm. Med sina militär- och kulturhistoriska kunskaper introducerar han oss till det svenska arvet i denna del av Tyskland.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel.0704-220174

Mail: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

Plaza de la Virgen Valencia

Besök inspirerande Valencia 

18-22 oktober 2022

Valencia – utsedd till världens designhuvudstad 2022 – är vårt resmål i höst. Mognande apelsiner och sensommartemperatur bjuder oss denna pärla vid Medelhavet.

Valencia visar upp en fascinerande blandning av arkitektur från medeltiden fram till våra dagar. De senaste trettio åren har mycket av den moderna och mycket spektakulära arkitekturen där utformats av Santiago Calatrava,  född och utbildad i Valencia och i Sverige känd för Turning Torso i Malmö.

När floden Turias svämmade över sina bräddar 1957 beslutades att leda om floden till söder om staden och då kunde den ursprungliga flodbädden användas till att bygga upp Konst- och vetenskapsstaden. Vi kommer att besöka detta komplex där ett flertal objekt ritats av Calatrava. Där finns plats för konst, film, opera och teater, musik, sport och kongresser. Vi kommer att bese operahuset där vi en kväll också får möjlighet att se en föreställning. Europas största oceanografiska park finns också här, konstruerad av en annan arkitekt, Candela.

Valencia som plats har varit känd sedan mer än 2000 år. Först som romersk koloni, sedan härskade goterna och på 700-talet kom den muslimska invasionen söderifrån. Morerna introducerade citrusfrukter och ris, vilket betytt mycket för provinsen Valencia. Paellan sägs härstamma härifrån och själva namnet har släktskap med patella, som den tallrik eller flata skål som rätten tillagas i. Handel och sjöfart har varit viktigt för Valencia vars nu restaurerade hamn är mål för en av våra utflykter och vi kommer att avnjuta en härlig paella till lunch där.

Den moriska eran var definitivt slut på 1200-talet. Valencia har därefter omväxlande varit ganska självständigt eller under den spanska centralmakten. Rester av den gamla stadsmuren (1300-talet) och Silkesbörsen från 1400-talet, ett av UNESCO:s världsarv, är  platser som vi kommer att besöka under vår stadsrundtur, liksom den stora saluhallen i jugend från 1914. Framför katedralen, där den äkta (?) Graal finns, äger en gång i veckan den s.k. vattendomstolen rum. Keramikmuseet med en anslående exteriör besöker vi för att se keramik och dekorativ konst. Den berömda blåvita keramiken blev inspiration till Arabias serie Valencia.

En av dagarna inleds med att besöka Spaniens äldsta botaniska trädgård, grundad 1567, varefter kosan styrs till lagunen La Albufera, en stor våtmark med rikt fågelliv och platsen för de första risfälten – och här föddes väl paellan? - och här gör vi en timslång båttur.

Information och anmälan senast 1 juni:

BK Travel Solutions

Tel: 040-60 60 220 (månd – torsd 09-14)

E-post: info@bktravelsolutions.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Berntsson 
reseansvarig Seniora Läkare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar