Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Våra resor

Christina Berntsson ansvarar för Seniora Läkares resor.

Resorna väljs ut speciellt med tanke på våra medlemmars breda kulturintressen och även erbjuda en lättsam social samvaro. Kontakta gärna Christina om förslag på resmål eller ge synpunkter på resorna.

Christina nås per e-mail: christina.berntsson.cb@gmail.com

Turen går till

Tjeckien - Brno och Prag 8-15 april 2025

State Opera Prag. VisitPraha
Karlsbron. Wikipedia

Tjeckien – Brno och Prag 8-15 april 2025

Vi flyger till Wien och tar oss med buss norrut mot och över tjeckiska gränsen. Det första stoppet är Brno, Tjeckiens andra största stad grundad 1243 men med rötter från romartiden och huvudstad i ”gamla” Mähren. Under stadsvandringen ser vi vackra historiska byggnader, bl.a. Redutateatern från 1730-talet där barnet Wolfgang Amadeus Mozart uppträdde.  Under 1800- och början av 1900-talet fick staden en uppblomstring i och med industrialiseringen, inte minst textilindustri. Med större ekonomiska möjligheter byggdes högklassiga modernistiska villor, t.ex. Villa Tugendhat, ritad av Ludwig Mies van der Rohe.

Den första resan våren 2025 går till Centraleuropas hjärta. Vi kommer att se mycket som inte ingår i den ”vanliga” turistresan med arkitektur som ledmotiv.

Vi besöker också mässområdet med mötesplatser och skyltfönster för tidens nya produkter med byggnader i järn och glas, inspirerade av Crystal Palace i London, till efterkrigstidens tjeckoslovakiska funktionalism.

På väg mot Prag kommer vi till Josef Hoffmans födelsehem/museum. Hoffman var en av sin tids främsta arkitekter och formgivare och medgrundare till Wiener Werkstätte, produktionskooperativ för hantverk, inspirerat av engelska Arts and Craftsrörelsen. I den medeltida världsarvsstaden Kutná Hora ser vi även det makabra benhuset, ossuariet, med skelettdelar från ca 40 000 individer, med början under digerdödens tid och färdigställt på 1870-talet.

I Prag ser vi  Karlsbron med sina statyer och Pragborgen med en mer än 1000-årig historia. I Gamla stan finner vi den romanska S:t Göransbasilikan och därefter vid Moldaus strand Wallensteins barockträdgård. Där kan kopior av bronsstatyer ses – Adriaen de Vries original återfinns numera i slottsparken på Drottningholm, tagna  av svenskarna som krigsbyte under 30-åriga kriget.

Följande dag besöker vi Villa Winternitz som ritades av Adolf Loos och byggdes 1932. Den är ett av den tidiga modernismens främsta verk. Kontrasten mot Villa Tugendhat är stor. Nära ligger det funktionalistiska bostadsområdet Baba. Här återkommer Mies van der Rohe som  inspiratör. Området är kulturarvsskyddat och samtida med Stockholmsutställningen 1930.

En föregångare till arkitekturens modernism var Josef Gočár som tillämpade kubismens uttryck i huset vid Svarta Madonnan, byggt 1911-12, som vi ser och efter kubistmuseet kan vi sedan dricka eftermiddagskaffe i Grand Orient Kafé, även det formgivet av Gočár.

En av kvällarna i Prag ges tillfälle till ett operabesök – på Nationalteatern ges de klassiska enaktsoperorna Cavalleria rusticana och Pagliacci.

Ciceroner är antikhandlaren och konstkännaren Fredrik Zimmerdahl och lokal guide är Calle Rüster, journalist och verksam i Prag sedan mer än 20 år.

Information och anmälan:

Ellionore Schachnow Mejt Resor AB

Tel. 0706-76 96 26

Bokning: bokning@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se För att komma direkt till hemsidan kan du klicka här

Villa Tugenhat Exteriör. Wikipedia
Interiör Villa Tugenhat. Wikipedia

Turen går till

Cornwall - hav, himmel och trädgårdsprakt - och Bath 28 april 3 maj 2025

Cornwall-St Ives Old town

Cornwall – hav, himmel och trädgårdsprakt – och Bath

28 april – 3 maj 2025

Vårens andra resa går till grevskapet Cornwall och staden Bath. När vi har landat i Bristol åker vi söderut genom Somerset med herresätet Hestercombe House som första anhalt – en historisk plats med fantastiska trädgårdsanläggningar. Tusenskönegången leder oss från den formella trädgården till landskapsträdgården från 1750-talet, den holländska trädgården med ett orangeri, viktorianska terrassen, grå planteringen och rosenträdgården som så här års pryds av blommande lökväxter…

Vi kommer att bo i den charmiga lilla hamnstaden Padstow belägen på Cornwalls nordkust och därifrån gör vi våra utfärder. Ett av utfärdsmålen är Eden Project med kolossala biomer, anlagda i en övergiven kalkgruva. Man har samlat all världens nyttoväxter - här finns en tropisk regnskog med takhöjden 57 meter, också en biom med Medelhavsområdets härdigare växtlighet. Ett andra mål denna dag är den familjeägda trädgården Pinetum, resultatet av 40 års samlande av växter.  Vi känner doften av berberis, abelia och azalea... Dagen avslutas med de kända och fascinerande ”Förlorade trädgårdarna” i Heligan, en plats som ägts av släkten Tremayne i över 400 år, sedan försummad i 80 år.  Den gick ”förlorad” i samband med första världskriget, efter vilket ingen tog hand om parken och trädgården. En restaurering inleddes 1990 så att vi nu kan njuta av den märkliga grönsaksträdgården med melongård, en italiensk trädgård och en subtropisk djungel.

Vi besöker St. Ives, en liten stad på Cornwalls nordkust, känd för sin konstnärskoloni sedan 1880-talet. Anders Zorn besökte St. Ives vid flera tillfällen för att måla. Barbara Hepworth kom dit 1939 och vi ser hennes verkstad och trädgård, fylld med skulpturer. I en vid ravin med utsikt mot Helfordfloden ligger en av de mest namnkunniga parkanläggningarna, den 160 år gamla Trebah Gardens. I ett skyddat läge och med hjälp av Golfströmmens värme är klimatet närmast subtropiskt här. Där växer bambu, gunnera, banan och sällsynta stora ormbunksträd. På väg tillbaka till Padstow kommer vi till ytterligare en trädgård, Trewidden, belägen mellan Penzance och Lands End.  Det finns samlingar av magnolia, azalea och rhododendron där samt 250 kamelior mellan små dammar och minnen från gruvbrytningstiden.

På väg till Bath kommer vi att åka genom Dartmoor National Park över den bitvis vilda och ödesmättade heden. Ännu en romantisk park kommer i vår väg, Stourhead Park, som också ståtar med en Palladio-bro och ett Pantheon. Världsarvet Bath med anor från romartiden upplevde en storhetstid under den georgianska eran 1714-1830. Författarinnan Jane Austen bodde här ett par år under början av 1800-talet och i år (2025) är det 250 år sedan hon föddes vilket självklart firas. Vi besöker Jane Austen House and Museum. I Bath finns palatset Royal Crescent med 114 joniska kolonner, ett pumphus samt de magnifika romerska termerna att se.

Innan hemresan från Bristol hinner vi besöka det kulturminnesmärkta, tidlösa och eleganta Iford Manor. Efter publunch passeras den lilla medeltidsbyn Lacock i Cotswolds – inspelningsplats för filmer som Stolthet och fördom, Emma och de senaste Harry Potter-filmerna.

Ciceron är Tina Engström, licensierad historisk guide och erfaren trädgårdsguide, välkänd och uppskattad från tidigare resor i Storbritannien med Seniora Läkare. Hela leder och normal grundkondition för trädgårds- och stadspromenader borgar för en fin reseupplevelse.

Information och anmälan:

Helene Welin eller Susanne Blidborg, Historiska Resor

Tel. 08-545 95 220 må-fre kl. 9.00 – 16.00

E-post: helene.welin@grandtours.se

           susanne.blidborg@grandtours.se

För mer information om vår resa till Cornwall och Bath kan du klicka här

Iford Manor

Hösten 2025 åker vi till Antikens Epirus

Meteorakloster från 1300-talet för grekisk-ortodoxa munkar
Nordmakedonien-Ohrid-lake

5-13 september 2025
Antikens Epirus – Albanien, Nordmakedonien och Grekland

Epirus kallades kung Pyrrhus rike på västra Balkan på 200-talet f.Kr. Det införlivades senare i romarriket. Idag är Epirus namn på en region i Grekland. Det är historiska områden med dramatiska landskap och kända antika platser och orter.

Vi börjar resan i Albaniens huvudstad Tirana, där vi möter våra ciceroner: Arkeologen och historikern Richard Holmgren och Albanienkännaren Josif Paparisto. Med buss reser vi sydostvart in i Nordmakedonien. Första anhalten är staden Ohrid, ett världskulturarv, med lämningar från bronsåldern, antiken och medeltiden. Man har försökt rekonstruera boplatser uppförda på pålar i Ohridsjön. Här fanns 10 000 pålar! Vi vandrar i staden med nedslag i antiken fram till medeltiden. Denna gamla handelsplats, tidigare med namnet Lychnidos, ligger längs Via Egnatia, den romerska här- och landsvägen. Den leder oss österut till staden Bitola i södra Nordmakedonien. På vägen besöker vi den antika staden Heraclea, grundad av Filip II av Makedonien (far till Alexander den store). Avsikten var att skapa en sorts säkerhetszon mellan Makedonien och Illyrien. Det var också här som aposteln Paulus färdades på sin resa västerut.

Efter övernattning i Kalambaka i norra Grekland är det dags för nästa världsarv – Meteoraklostren som byggdes på höga sandstensklippor på 1300-talet då grekisk-ortodoxa munkar önskade freda sig från den turkiska expansionen. Idag finns sex aktiva kloster kvar av de ursprungliga tjugofyra.
Vidare söderut i den grekiska regionen Epirus med provinshuvudstaden Ioannina kommer vi till Dodona, där det fanns ett Zeustempel, enligt traditionen med det äldsta oraklet i Grekland. Det är oklart om orakelljudet som tolkades av präster och prästinnor kom från prasslande eklöv alternativt från bronsföremål som hängde från ekens grenar. Den heliga eken höggs ner 391 e.Kr. och Dodona blev ett biskopssäte.

År 31 f.Kr. utkämpades sjöslaget vid Actium mellan Gaius Octavianus, senare känd som kejsar Augustus, och Antonius och Kleopatras flotta. Vi är nära platsen och besöker museet i staden som grundades efter slaget. Det är så långt söderut vi kommer och efter övernattning i de fyrtio helgonens stad Saranda i Albanien njuter vi av den dramatiska naturen med berg och dalar och reser vidare längs Joniska havet till nationalparken Butrint, med utsikt mot den grekiska ön Korfu. Förutom ett rikt fågelliv är Butrint också en arkeologisk fyndplats med lämningar från bronsålder till grekisk och romersk tid. Här finns även ett Asklepiostempel. Nästa anhalt är den albanska staden Gjirokaster, vars stadskärna är ett världsarv med vackra stenhus i ottomansk stil, en medeltida borg och många kyrkor och moskéer. Föregångare till Gjirokaster var den antika staden Antigoneia, uppförd 295 f.Kr. av kung Pyrrhus. Staden brändes av romarna för att hämnas Pyrrhus, och återupptäcktes inte förrän på 1970-talet.

Via den gamla staden Dürres, såväl industristad, handelscentrum som bad- och turiststad vid Adriatiska havet, avslutar vi så vår odyssé i Tirana med en stadsrundvandring till bland annat kvarteret Blloku, där politbyråns ledare bodde skyddat utan insyn under många år – en inblick i vår nutida historia från det tidigare stängda landet Albanien. Vi besöker det moderna konstmuseet Bunkart1 och efter lunch och avsmakning av albanska viner tar oss kvällsflyget åter till Sverige.

Information och anmälan:
Helene Welin eller Susanne Blidborg, Historiska Resor
Tel. 08-545 95 220, må-fre kl.9.00-16.00
E-post: helene.welin@grandtours.se eller susanne.blidborg@grandtours.se.
Hemsida: homeros@historiskaresor.se
För mer information om vår resa till Antikens Epirus kan du klicka här

Albanien-Butrint-Famous Roman settlement

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare