Hoppa till innehåll

Resor 2022

Vi i Seniora Läkare har en lång tradition att göra resor tillsammans. Covid-19 medförde ett oönskat uppehåll i resandet men nu börjar vi försiktigt igen. Christina Berntsson presenterar det senaste på resefronten men mera kommer!

 

Plaza de la Virgen Valencia

Besök inspirerande Valencia 

18-22 oktober 2022

Valencia – utsedd till världens designhuvudstad 2022 – är vårt resmål i höst. Mognande apelsiner och sensommartemperatur bjuder oss denna pärla vid Medelhavet.

Valencia visar upp en fascinerande blandning av arkitektur från medeltiden fram till våra dagar. De senaste trettio åren har mycket av den moderna och mycket spektakulära arkitekturen där utformats av Santiago Calatrava,  född och utbildad i Valencia och i Sverige känd för Turning Torso i Malmö.

När floden Turias svämmade över sina bräddar 1957 beslutades att leda om floden till söder om staden och då kunde den ursprungliga flodbädden användas till att bygga upp Konst- och vetenskapsstaden. Vi kommer att besöka detta komplex där ett flertal objekt ritats av Calatrava. Där finns plats för konst, film, opera och teater, musik, sport och kongresser. Vi kommer att bese operahuset där vi en kväll också får möjlighet att se en föreställning. Europas största oceanografiska park finns också här, konstruerad av en annan arkitekt, Candela.

Valencia som plats har varit känd sedan mer än 2000 år. Först som romersk koloni, sedan härskade goterna och på 700-talet kom den muslimska invasionen söderifrån. Morerna introducerade citrusfrukter och ris, vilket betytt mycket för provinsen Valencia. Paellan sägs härstamma härifrån och själva namnet har släktskap med patella, som den tallrik eller flata skål som rätten tillagas i. Handel och sjöfart har varit viktigt för Valencia vars nu restaurerade hamn är mål för en av våra utflykter och vi kommer att avnjuta en härlig paella till lunch där.

Den moriska eran var definitivt slut på 1200-talet. Valencia har därefter omväxlande varit ganska självständigt eller under den spanska centralmakten. Rester av den gamla stadsmuren (1300-talet) och Silkesbörsen från 1400-talet, ett av UNESCO:s världsarv, är  platser som vi kommer att besöka under vår stadsrundtur, liksom den stora saluhallen i jugend från 1914. Framför katedralen, där den äkta (?) Graal finns, äger en gång i veckan den s.k. vattendomstolen rum. Keramikmuseet med en anslående exteriör besöker vi för att se keramik och dekorativ konst. Den berömda blåvita keramiken blev inspiration till Arabias serie Valencia.

En av dagarna inleds med att besöka Spaniens äldsta botaniska trädgård, grundad 1567, varefter kosan styrs till lagunen La Albufera, en stor våtmark med rikt fågelliv och platsen för de första risfälten – och här föddes väl paellan? - och här gör vi en timslång båttur.

Information och anmälan: BK Travel Solutions

Tel: 040-60 60 220 (månd – torsd 09-14)

E-post: info@bktravelsolutions.se

Konserthus Tammerfors

Vinterresa till Tavastland

 8-13 februari 2023

Välkommen till en spännande vinterresa till finska Tavastland med opera, konst och kultur i centrum – det finns mycket att upptäcka i denna för oss ganska okända del av Finland. Med båt och buss tar vi oss till Tammerfors, där vi får uppleva premiären av Richard Wagners Den flygande holländaren.

I Tammerfors besöker vi domkyrkan i nationalromantisk stil med Hugo Simbergs fresker, bl.a. den sårade ängeln. Mer modernistisk-brutal är Kalevakyrkan. De museer vi ser i Tammerfors är Muminmuseet till vilket Tove Jansson donerade ett stort antal verk samt Sara Hildéns konstmuseum

med modern konst.

Tavastehus slott förflyttar oss till medeltiden då slottet grundades av Birger Jarl, sedan följd av ett stort antal mer eller mindre kända slottsherrar – Bo Jonsson Grip  och Karl Knutsson Bonde var några. Under Vasatiden var Tavastehus administrativt centrum men senare har slottets historia präglats av vad som hänt i omvärlden. Efter en period som spannmålsmagasin och kronobageri blev det senare fängelse, en bra bit in på 1900-talet.

Jean Sibelius föddes i Tavastehus och i hans födelsehus bjuds vi på pianospel.

Familjen Serlachius hade stor betydelse för utvecklandet av trä- och pappersindustri i bruksorten Mäntää. Dessutom samlade man konst som nu kan ses i deras prisbelönta konstcenter, såväl äldre verk av gamla mästare, konst från Finlands guldålder samt moderna konstverk.

Andra höjdpunkter på vår resa är skulptören Emil Wikströms ateljéhem från förra sekelskiftet och glasbruket Iittala.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel: 0704-220174

Mail: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Berntsson 
reseansvarig Seniora Läkare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar