fbpx
Hoppa till innehåll

Resor 2022

Vi i Seniora Läkare har en lång tradition att göra resor tillsammans. Covid-19 medförde ett oönskat uppehåll i resandet men nu börjar vi försiktigt igen. Christina Berntsson presenterar det senaste på resefronten men mera kommer!

 

Resor och kommande resor

Förhoppningsvis kommer pandemins fjärde våg klinga av så att en bussresa till Svenska Pommern i slutet av april kan genomföras. På planeringsstadiet finns just nu en resa i oktober till Valencia och vintern -23 en resa till Tammerfors, med opera och konst i kyrkor och museer. Vi har också lämnat en intresseanmälan för besök i Hamburg med Elbsymphonie, opera och konst, förhoppningsvis hösten -22.

Svenska Pommern

Nikolaikyrkan i Stralsund

Svenska Pommern

26-29 april 2022

Svenska Pommern hörde till det svenska riket under lång tid, 1648-1815, och mycket minner där fortfarande om detta. Vår gemensamma resa börjar i Malmö dit man tar sig på egen hand. Med buss och färja landar vi slutligen i hansastaden Stralsund. Där kommer vi att bo i Carl Wilhelm Scheeles födelsehus som nu är hotell Scheelehof. Vi är i spåren av Gustav II Adolf och Karl XII, som bägge landsteg här på väg söderut.

I Greifswald, också hansastad, besöker vi Sveriges då äldsta universitet, grundat 1456. Bl.a. biskop Hans Brask, med brasklappen, var student här. I Greifswald hade hovrätten sitt säte och även den s.k. generalsuperintendenten.  Under stadsvandringen ser vi bl.a. det gamla rådhuset, ansett som den nordtyska tegelgotikens vackraste byggnad.

I museet finns landskapsmålningar av den romantiske konstnären Caspar David Friedrich, som hämtade mycket inspiration från ön Rügen, som vi sedan ägnar en heldag.  Besök bl.a. på godset Boldewitz för förmiddagskaffe och sedan Kap Arkona med sitt fyrtorn, känt namn från sjörapporten, och rester av en slavisk fornborg, Jaromarsburg.

I nationalparken Jasmund ser vi uppseendeväckande kritklippor, benämnda Königsstuhl.

Binz är en av öns vackra badorter från förra sekelskiftet där vi får tillfälle att promenera längs stranden bland de vilhelminska sommarvillorna. Nära Binz i Prora finns en 4,5 km lång semesteranläggning som Nazityskland skulle använda för propaganda och indoktrinering av tyska arbetare och soldater. 

Ciceron på resan är Johan Engström, fil. dr. i arkeologi, tidigare knuten till Riksantikvarieämbetet, Gotlands Fornsal och Armémuseum i Stockholm. Med sina militär- och kulturhistoriska kunskaper introducerar han oss till det svenska arvet i denna del av Tyskland.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel.0704-220174

Mail: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Berntsson 
reseansvarig Seniora Läkare

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar