fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

SISTA CHANSEN, LÖNEENKÄTEN STÄNGER 31/1

Svara på löneenkäten!

Var med och gör skillnad. Ju fler som svarar desto bättre lönestatistik för alla medlemmar. Om du fått din lön reviderad efter lönerevisionen 2020 – uppdatera med din nya lön!
SISTA CHANSEN, LÖNEENKÄTEN STÄNGER 31/1
Svara på löneenkäten!
Läs mer
Photo by Jamie Davies on Unsplash

Resor – gammalt och nytt

I dessa coronatider kan man fundera över resor Seniora Läkare gjort. Hösten 2019 reste vi utmed Silvervägen, Via de la Plata, under ledning av Spanienkännaren Thomas Gustafsson.

I Sevilla besökte vi katedralen med det torn som tidigare var en minaret och de enorma guld- och silverskatter och konstverk som var ett resultat av den spanska erövringen av Amerika, inklusive Christofer Columbus grav.

Vår bussresa gick norrut från det andalusiska låglandet längs med den gamla romerska vägen till mer bergiga och glesbebodda trakter i västra Spanien, Extremadura. Vi bodde i s.k. paradorer, palats eller kloster nu varsamt restaurerade till hotell och fick även en provsmaka pata negra, lufttorkad skinka.

I staden Mérida, tidigare Augusta Emerita, såg vi romerska lämningar såsom akvedukter och en romersk teater. I museet, ritat av Moneo som även skapat Moderna Museet i Stockholm, fanns en stor samling statyer. Den nu lilla floden i Mérida var vid stadens grundande år 15 f.Kr. segelbar ut till Atlanten och Mérida var huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien, där också nuvarande Portugal ingick.

Vattenledning i Merida

I Salamanca fanns också en katedral som började byggas på 1500-talet, men redan några år efter färdigställandet drabbad av den stora jordbävningen i Lissabon 1755. Vid den senaste restaureringen möttes gammalt och nytt – en av hantverkarna lyckades i skulpturen runt portalen få in en astronaut och en glassätande faun.

Katedralen i Salamanca del av fasaden med en astronaut

Men – framtiden är oviss. Möjligen är vi på väg in i en andra våg nu i höst. Flera av våra planerade resor finns ju kvar som idé och skulle kunna göras vid en senare tidpunkt. Hur det ser ut för våra samarbetande reseföretag och flyg vet vi inte, inte heller hur diverse restriktioner ter sig. Det brukar ju vara både museer och opera på programmet. Och de flesta av oss är ju 70+…

Längtan ut är stark och man får öva sig i tålamod och i att leva i ovisshet, vänta på vaccinet och tvätta händerna (och sedan får man sitta på dem).

Christina Berntsson
christina.berntsson.cb@gmail.com

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.