fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Photo by Jamie Davies on Unsplash

Reseinformation februari  2021

 Hösten 2020 innebar tre inställda resor på grund av corona. Det såg ett tag ut som att vi kunde ha vissa planer framöver men med den situation som vi har nu måste alla funderingar på framtida resor   få vara bara funderingar, inget konkret.

När reseverksamheten återupptas blir det sannolikt inom Sverige till att börja med. Vi väntar på vaccinet!

Det gäller så småningom att omorientera sig i en värld där transportmedel, restauranger och hotell samt museer inte finns kvar alternativt har ett helt annat utbud.

Vi övar oss i tålamod och att leva med ovisshet.

/Christina Berntsson,  christina.berntsson.cb@gmail.com

Resor – några minnen

I dessa coronatider kan man fundera över resor Seniora Läkare gjort. Hösten 2019 reste vi utmed Silvervägen, Via de la Plata, under ledning av Spanienkännaren Thomas Gustafsson.

I Sevilla besökte vi katedralen med det torn som tidigare var en minaret och de enorma guld- och silverskatter och konstverk som var ett resultat av den spanska erövringen av Amerika, inklusive Christofer Columbus grav.

Vår bussresa gick norrut från det andalusiska låglandet längs med den gamla romerska vägen till mer bergiga och glesbebodda trakter i västra Spanien, Extremadura. Vi bodde i s.k. paradorer, palats eller kloster nu varsamt restaurerade till hotell och fick även en provsmaka pata negra, lufttorkad skinka.

I staden Mérida, tidigare Augusta Emerita, såg vi romerska lämningar såsom akvedukter och en romersk teater. I museet, ritat av Moneo som även skapat Moderna Museet i Stockholm, fanns en stor samling statyer. Den nu lilla floden i Mérida var vid stadens grundande år 15 f.Kr. segelbar ut till Atlanten och Mérida var huvudstad i den romerska provinsen Lusitanien, där också nuvarande Portugal ingick.

Vattenledning i Merida

I Salamanca fanns också en katedral som började byggas på 1500-talet, men redan några år efter färdigställandet drabbad av den stora jordbävningen i Lissabon 1755. Vid den senaste restaureringen möttes gammalt och nytt – en av hantverkarna lyckades i skulpturen runt portalen få in en astronaut och en glassätande faun.

Katedralen i Salamanca del av fasaden med en astronaut

 Flera av våra planerade resor finns ju kvar som idé och skulle kunna göras vid en senare tidpunkt. Hur det ser ut för våra samarbetande reseföretag och flyg vet vi inte, inte heller hur diverse restriktioner ter sig. Det brukar ju vara både museer och opera på programmet. Och de flesta av oss är ju 70+…

 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem