Hoppa till innehåll

Den 5-6 juni har växeln, Medlemsrådgivningen och Medlemsservice stängt. Som medlem kan du själv söka svar på frågor i Läkarförbundets Frågor och svar eller i kunskapsbanken Råd och stöd.

Våra resor

Följ med till Hamburg!

Elbe philharmonie

Resa till Hamburg med besök i Lübeck

27-30 oktober 2023

Följ med till kulturstaden Hamburg i höst! Staden är navet för handel, industri och kultur i norra Tyskland. Ciceron på resan är journalisten Karsten Thurfjell, vars välbekanta röst vi känner från  Sveriges Radios kulturredaktion.

Vi får tillfälle att bekanta oss med Hamburgs kulturliv och historia under stadsvandringar och också en tur på floden Elbe. Vi ser det nya spektakulära konserthuset Elbphilharmonie, byggt på ett gammalt hamnmagasin vid Elbe efter en utdragen tillkomstprocess kantad av skandaler, galenskap och braksuccéer. Förhoppningsvis får vi konsertbiljetter -  dock släpps inte höstens program förrän senare i vår. Däremot ges möjlighet till att se helaftonsbaletten Romeo och Julia på Hamburg Staatsoper med koreografi av John Neumeier och med Prokofjevs musik.

Konstutbudet är rikt i Hamburg. Hamburg Kunsthalle visar en förnämlig samling av europeisk och tysk konst – från Dürer och Caspar David Friedrich till Picasso och Klee…

Deichtorhalle inrymmer samtida konst och fotografi med konstnärer som den tyske expressionisten Otto Dix, amerikanska Cindy Sherman med självbiografiska fotografier och och tyska Kathrin Linkersdorff som i sina fotografier rör sig mellan konst och botanik.

I slutet av 1800-talet med ökande sjöfart och stora emigrantströmmar valdes Hamburg som bas för en svensk sjömanspräst och den svenska sjömanskyrkan var ett faktum. Efter ett antal år kunde  lokalfrågan lösas i och med att Gustaf-Adolfskyrkan byggdes och 1907 invigdes av Sveriges ärkebiskop. Vi gör ett besök där och får ta del av församlingens bitvis mycket dramatiska och spännande historia.

Under en av dagarna gör vi en utflykt till Lübeck, vars medeltida stadskärna är ett av UNESCOs världsarv. Mariakyrkan från 1200-1300-talet blev förebild för många medeltida domkyrkor. Här verkade Dietrich Buxtehude under många år och han är begravd i kyrkan. Thomas Mann föddes i Lübeck och huset där familjen Mann bodde finns kvar, numera museum som Buddenbrookshaus.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel.0704-220174

Mail: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

Centrala Hamburg med Rådhuset

Besök England:

Yorkshire & Lake District 20-24 september 2023

Lake District Grasmere

Tema: Historia, litteratur och storslagen natur.

Norra Englands romantiska landskap med mjukt böljande kullar till raggiga vindpinade hedlandskap och alpint karga bergspass bildar kuliss till vår resa med Tina Engström som kunnig och uppskattad ciceron. Vi flyger till Manchester för att de första nätterna bo fyrstjärnigt i York, innanför ringmuren.

York har anor från romartiden och staden befästes av romarna år 71 och blev senare huvudort, Jorvik, under vikingarnas 200-åriga välde med start från november 866, då danske Ivar Benlös intog  York. Jorvik Viking Centre ger oss ett intryck av hur livet var under denna tid.

Yorks stadskärna omges av en välbevarad ringmur som huvudsakligen härstammar från medeltiden liksom många byggnader och inte minst York Minster, katedralen i gotisk stil med imponerande stenarbeten och vackra, mäktiga medeltida fönster av målat glas.

Ingen Englandsresa utan besök på slott och herresäten. Vi beser Haddon Hall, ett befäst ståtligt medeltida hus samt Castle Howard, mer palatsliknande och uppfört under 1700-talet. Bägge har varit inspelningsplatser för många film- och TV-produktioner.

Resan går vidare norrut till Englands mest dramatiska landskap och vildmark, även om det inte är otillgängligt eller glesbefolkat. Bondgårdar, små byar och städer ligger utspridda i denna gamla kulturbygd med spår från stenåldern, romarna och vikingarna. Fells, tarns, dales och becks, inte mountains, lakes, valleys och rivers är vikingarnas avtryck i språket. Nationalparken Lake District är världsarvsklassad och hyser Englands högsta berg, Scafell Pike. Över hälften av nationalparken är i privat ägo och används för jordbruk och fårskötsel. Yorkshire Dales inspirerade deckarförfattarna Reginald Hill och Peter Robinson samt James Herriot, pseudonym för veterinären och författaren som skrev ”I vår herres hage”. Vi besöker hans klinik som nu är ett museum.

De sista nätterna bor vi fyrstjärnigt i Ambleside i grevskapet Cumbria, under tidig medeltid ett halvt självständigt kungarike under skotsk överhöghet. Barnboksförfattaren Beatrix Potter fick inspiration från dessa trakter och här hade den romantiske poeten Worldsworth sitt hem, Rydal Mount, som vi besöker och från vilket vi kan beundra utsikten över sjön Windermere, där vi gör en liten båttur.

Resan går nu söderut  genom västra Yorkshire och den södra änden av bergs- och höglandskedjan Penninerna. I byn Haworth stannar vi vid Brontë Parsonage Museum, den prästgård där systrarna Brontë levde och skrev. På väg till Manchester stannar vi till i ännu ett världsarv, den viktorianska mönsterbyn för textilarbetare, Saltaire.

Information och anmälan:

Susanne Blidborg  eller Sara Unde, Historiska Resor

Tel. 08-545 95 220

E-post: homeros@historiskaresor.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare