Hoppa till innehåll

Våra resor

Vinter-resa till Tavastland 8 - 13 februari 2023

Konserthus Tammerfors

Tavastland

Välkommen till en spännande vinterresa till finska Tavastland med opera, konst och kultur i centrum – det finns mycket att upptäcka i denna för oss ganska okända del av Finland. Med båt och buss tar vi oss till Tammerfors, där vi får uppleva premiären av Richard Wagners Den flygande holländaren.

I Tammerfors besöker vi domkyrkan i nationalromantisk stil med Hugo Simbergs fresker, bl.a. den sårade ängeln. Mer modernistisk-brutal är Kalevakyrkan. De museer vi ser i Tammerfors är Muminmuseet till vilket Tove Jansson donerade ett stort antal verk samt Sara Hildéns konstmuseum

med modern konst. I bruksorten Mäntää ses äldre verk av gamla mästare, konst från Finlands guldålder samt moderna konstverk.

Tavastehus slott förflyttar oss till medeltiden då slottet grundades av Birger Jarl, sedan följd av ett stort antal mer eller mindre kända slottsherrar – Bo Jonsson Grip  och Karl Knutsson Bonde var några.

I Jean Sibelius födelsehus i Tavastehus bjuds vi på pianospel.

Andra höjdpunkter på vår resa är skulptören Emil Wikströms ateljéhem från förra sekelskiftet och glasbruket Ittala.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel: 0704-220174

Mail: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

Besök Rom 18-22 april 2023

Fontana di Trevi i Rom

Res med Seniora Läkare och Hans Lepp till Rom i vår! Vi kommer också att ha sällskap av tre berömda svenska kvinnor – den heliga Birgitta, drottning Kristina och Anita Ekberg.

Vårt fyrstjärniga hotell Ponte Sisto är centralt beläget och därifrån kan man på bron med samma namn korsa Tibern till Trastevere med dess medeltida bebyggelse och Roms första Mariakyrka med vackra guldmosaiker, en miljö som den heliga Birgitta mötte. Vid Piazza Farnese nära hotellet finns huset som Birgitta bodde i, vidare Palazzo Farnese, som en tid var Kristinas hem – nu franska ambassaden.

Kristinas sista hem i Rom var Palazzo Corsini där hon avled 1689 och man kan se hennes rum. I palatset finns en storslagen konstsamling, bl.a. porträttet av Kristina som Diana, jaktens gudinna.

Granne med Palazzo Corsini är Skandinaviska föreningen, det äldsta nordiska kulturinstitutet i Rom. Nuvarande intendenten Maria Kraft introducerar oss för föreningen och många kända nordiska kulturpersoner som från 1860 haft stipendieboende här.

Ytterligare ett hus som vi besöker är det magnifika Palazzo Colonna, numera ett museum med barockens mest storslagna festsal. Grunden lades redan på 1200-talet och Dante lär ha bott där.

Rom är statyernas och skulpturernas stad – från Marcus Aurelius ryttarstaty på Capitolium, Fontana di Trevi där Anita Ekberg badade i ”La dolce vita”, de fyra flodernas fontän på Piazza Navona – till Pietà, Petrusstatyn och Berninis tabernakel över högaltaret i Peterskyrkan. Där finns även Kristinas grav. Villa Borghese är både en stor park och familjen Borgheses representationshem från 1600-talet. Där ser vi bl.a. en samling av Berninis marmorskulpturer.

I Anita Ekbergs fotspår tar vi oss till filmstudiorna i Cinecittà i sällskap med Cecilia Waldecrantz, bosatt i Rom sedan 40 år och som framgångsrikt presenterat svensk film för den romerska publiken. Hon berättar om sin vänskap med Anita Ekberg och Ingrid Thulin. Det finns också tid för en tur utanför Rom till byn Castelgandolfo. Vi gör en rundvandring i byn, besöker vingården St Benedetta, provar viner och äter middag.

Information och anmälan:

Ola Olsson Mejtresor

Tel: 0704-220174

E-post: info@mejtresor.se

Hemsida: www.mejtresor.se

 

England: Yorkshire & Lake District 20-24 september 2023

Lake District Grasmere

Tema: Historia, litteratur och storslagen natur.

Norra Englands romantiska landskap med mjukt böljande kullar till raggiga vindpinade hedlandskap och alpint karga bergspass bildar kuliss till vår resa med Tina Engström som kunnig och uppskattad ciceron. Vi flyger till Manchester för att de första nätterna bo fyrstjärnigt i York, innanför ringmuren.

York har anor från romartiden och staden befästes av romarna år 71 och blev senare huvudort, Jorvik, under vikingarnas 200-åriga välde med start från november 866, då danske Ivar Benlös intog  York. Jorvik Viking Centre ger oss ett intryck av hur livet var under denna tid.

Yorks stadskärna omges av en välbevarad ringmur som huvudsakligen härstammar från medeltiden liksom många byggnader och inte minst York Minster, katedralen i gotisk stil med imponerande stenarbeten och vackra, mäktiga medeltida fönster av målat glas.

Ingen Englandsresa utan besök på slott och herresäten. Vi beser Haddon Hall, ett befäst ståtligt medeltida hus samt Castle Howard, mer palatsliknande och uppfört under 1700-talet. Bägge har varit inspelningsplatser för många film- och TV-produktioner.

Resan går vidare norrut till Englands mest dramatiska landskap och vildmark, även om det inte är otillgängligt eller glesbefolkat. Bondgårdar, små byar och städer ligger utspridda i denna gamla kulturbygd med spår från stenåldern, romarna och vikingarna. Fells, tarns, dales och becks, inte mountains, lakes, valleys och rivers är vikingarnas avtryck i språket. Nationalparken Lake District är världsarvsklassad och hyser Englands högsta berg, Scafell Pike. Över hälften av nationalparken är i privat ägo och används för jordbruk och fårskötsel. Yorkshire Dales inspirerade deckarförfattarna Reginald Hill och Peter Robinson samt James Herriot, pseudonym för veterinären och författaren som skrev ”I vår herres hage”. Vi besöker hans klinik som nu är ett museum.

De sista nätterna bor vi fyrstjärnigt i Ambleside i grevskapet Cumbria, under tidig medeltid ett halvt självständigt kungarike under skotsk överhöghet. Barnboksförfattaren Beatrix Potter fick inspiration från dessa trakter och här hade den romantiske poeten Worldsworth sitt hem, Rydal Mount, som vi besöker och från vilket vi kan beundra utsikten över sjön Windermere, där vi gör en liten båttur.

Resan går nu söderut  genom västra Yorkshire och den södra änden av bergs- och höglandskedjan Penninerna. I byn Haworth stannar vi vid Brontë Parsonage Museum, den prästgård där systrarna Brontë levde och skrev. På väg till Manchester stannar vi till i ännu ett världsarv, den viktorianska mönsterbyn för textilarbetare, Saltaire.

Information och anmälan:

Susanne Blidborg  eller Sara Unde, Historiska Resor

Tel. 08-545 95 220

E-post: homeros@historiskaresor.se

Österlens pärlor 14 - 16 maj

Även om du inte haft möjlighet att delta i Seniora Läkares vårmöte i Lund 12-13 maj är du hjärtligt välkommen att följa med på den speciella miniresa som föreningen ordnar i anslutning till vårmötet. Resan fokuserar på kultur, underhållning och historia och ni får uppleva att Österlen verkligen gör skäl för sitt smeknamn, Sveriges Provence. Våra ciceroner är inga mindre än Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd. Vi besöker bl.a. Piratenmuseet i Vollsjö, Hasse & Tage-museet i Tomelilla och går på historisk vandring från bronsåldern till nutid i Kivik med museichefen Dafvid Hermansson. Från Stenshuvuds nationalpark skådar vi ut över Östersjön och besöker närbelägna Kivik Art Centers skulpturpark. Under resan berättar Anna-Lena och Jan om möten med Olle Adolphson, Fritiof Nilsson Piraten och Monica Zetterlund. Vi äter gott med det bästa av bygdens råvaror. Dagtid görs spännande utflykter medan österlennätterna tillbringas på Kiviks hotell. Vi gör ateljébesök hos konstnären Carl Gustafsson och författaren Mikael Bergstrand läser ur sin kommande roman. Första kvällen framför Anna-Lena och Jan sin nya show ”Om livet & såna grejor” med Piaf, jazz och humor. Andra kvällen blir en afton i Fritiof Nilsson Piratens anda som vi tillbringar hos Hånsa och Maria i Yngsjö Ålabodar, där vi får smaka på kustens läckerheter, höra historier om ålafisket och arbetet med att få det småskaliga kustfisket klassat som immateriellt kulturarv av UNESCO.

Pris 10 850 SEK. Enkelrumstillägg från 1200 SEK (olika rumskategorier).

Observera att resan utgår från Lund. Tidpunkt för avresa och återkomst meddelas senare.

I priset igår: två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Kiviks hotell, trerätters middag, till kaffet uppför Anna-Lena och Jan sin nya show ”Om livet & såna grejor” exklusivt för oss, middag med dryck (snaps, öl & punsch) med underhållning i klassiska Yngsjö Ålabodar, tre luncher, kaffepauser enligt program, besök med vin hos författaren Mikael Bergsten, ateljébesök med kaffe hos konstnären Carl Gustafsson, samtliga transporter och inträden enligt program. OBS! Besöket på Kivik Art Center är ännu inte bekräftat.

Resan kräver minst 20 deltagare för att kunna genomföras.

Information och anmälan till dig som inte deltar i Seniora Läkares vårmöte i Lund:

https://mejtresor.se/resor/osterlen2023.html

Se även info på www.mejtresor.se

Tel Mejresor: +46-(0) 704 220 174

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare