Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Våra möten

Välkommen till vår- och årsmöte i vackra Växjö 23-24 -25 maj 2025!

Det intressanta och aktuella programmet börjar fredag eftermiddag 23 maj och sträcker sig över hela lördagen den 24 maj med tillfällen för umgänge med mingel och festmiddag fredag och lördag kväll. På söndagen finns en lockande dagsutflykt men även en tredagars resa 26 -28 maj till Utvandrarbygden, Glasriket, Kalmar och Öland när orkidéerna blommar som bäst.

Det är enkelt och bekvämt att resa till Växjö med tåg!

Restips
Res bekvämt och klimatsmart med tåg!
SJ-tåg från Stockholm och Malmö med byte i Alvesta. Från Alvesta tät trafik till Växjö med Öresundståg och Krösatåg 10-12 min.
Snälltåget från Stockholm och Malmö med byte i Alvesta. På vissa avgångar ordnar Snälltåget busstransfer till Växjö, tar c:a 20 min. Beställ biljetter direkt på www.snalltaget.se för tillgång till busstransfer.
Tåg Stockholm – Alvesta – Växjö tar 3,5-4,5 timmar.
Göteborg - Växjö: 2,5-4,5 timmar beroende på väg
Öresundstågen mot Malmö/Lund/Köpenhamn går i stort sett med timmestrafik.
Stationen ligger mycket centralt med bekvämt gångavstånd till hotell och Konserthus.

För långväga deltagare:
Flyg: Oklart nu om det kommer att finnas flyg från Stockholm direkt till Växjö i maj, men närliggande flygplatser är Ronneby och Kalmar. Det går även att flyga till Köpenhamn och från Kastrup ta Öresundståget direkt till Växjö på drygt 2 ½ timme.

Följande hotell rekommenderas och har förbokade rum. De ligger mycket nära Konserthuset. Boka själva och ange koden "Seniora Läkare"
• Elite hotell Teaterparken i direkt anslutning till Konserthuset.
• PM och vänner hotell med sin prisbelönta hotellfrukost på c:a 150 m
• Quality Hotel Royal Corner drygt 300 m.7

HÄR SER DU PROGRAMMEN UNDER MÖTESDAGARNA


Program fredagen den 23 maj
Från 13.00 Registrering
14.00 – 15.00 Litterärt samtal under ledning av Christer Petersson
Kaffe
15.30-16.00 Christina Nilsson. Yvonne Tuvesson Rosenqvist
16.00 – 17.00 Medicinsk etik. Joar Björk
17.00 – 17.30 Växjö Lasarett, ett Serafimerlazarett. Mats Roman
19.00 - Mingel på PM och vänner
Program lördagen den 24 maj
8.30–9.00 Sexuell rehabilitering vid prostatacancer. Om sexuella förändringar och hur de kan behandlas. Carina Dannemalm Jägervall
9.00–9.30 Prostatacancer, var står vi i dag?
Om biopsi, MR och screening i utredningsprocessen. Joakim Örtegren
09.30 – 10.15 Från länslaboratorium till globalt referenslaboratorium för antibiotikaresistens. Gunnar Kahlmeter och Oskar Ekelund.
Kaffe
10.45-11.30 Årsmöte
11.30 – 12.15 Antibiotikaresistens - en guldkantad era går mot ett snöpligt slut! Gunnar Kahlmeter
Lunch
13.30 – 14.15 Våra dåliga vanor skapar nya infektionshot. Magnus Gisslén
14.15 – 14.45 Kaffe
14.45-15.30 Naturens intelligens – Hur den kan användas för att uppnå ett friskare åldrande och förbättra den planetära hälsan. Peter Stenvinkel.
15.45 – 17.00 Stadsvandringar. Håkan Nordmark, Urban Stattin
18.30 - Fest i Konserthusets foajé med musikunderhållning

Utflykter:

Söndagen den 25 maj: Endagsresa i Linnés fotspår

Resan börjar i Växjö och med hjälp av Ulf Nilsson åker vi genom det småländska landskapet ner till Råshult utanför Älmhult där Carl von Linné föddes 1707.
Komministerbostället Råshult Södregård blev år 2002 Sveriges tionde kulturreservat och är på gång att bli vetenskapligt världsarv i systematisk biologi. är avsatt för att bevara och levandegöra det tidiga 1700-talets landskap på Carl von Linnés födelseplats. Efter en rundtur i kulturreservatet äter vi tillsammans en härlig vegetarisk buffé med många kreativa smaker i Råshults Trädgårdskafé.

Mätta och fulla av Linnékunskap åker vi vidare till Huseby Bruk, där familjen Stephens byggde upp en inflytelserik verksamhet. Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här forsar ån genom bruket, lilla brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, grönsakerna frodas i köksträdgården och husan fejar på slottet.
Här finns ett Slott i bruksmiljö, park, trädgård och restaurang. Hela området är ett byggnadsminne. Den sista privata ägaren Florence Stephens testamenterade Huseby Bruk till staten vid sin bortgång 1979. Sedan 1982 är Huseby ett publikt besöksmål som bedriver verksamheten i frökens anda enligt uppdraget i testamentet. Efter en guidad rundvandring får vi eftermiddagsfika i på Huseby innan bussresan fortsätter till Växjö, där rundturen avslutas i god tid så att de som planerar att åka vidare hinner med sina tåg i alla riktningar.
Kostnad: 950 kronor per person vilket inkluderar bussresa, inträden, guidning, lunch, eftermiddagsfika. Guide medföljer under hela resan och kommer att berätta mycket om Småland, Växjö, Carl von Linné, Huseby Bruk och familjen Stephens. Begränsat antal deltagare, först till kvarn……

Måndagen 26 maj – onsdagen 28 maj:
Tredagarsresa i Utvandrarbygden, Glasriket, Kalmar och Öland
Resan avgår från Växjö teater. Bussresa med medföljande guide under hela resan som först går till utvandrarbygden och Ljuders kyrka. Vi får höra berättelsen om utvandringen från Kronobergs län och om Wilhelm Moberg. Vi stannar till vid Åkerby vägskäl som är så omtalat i utvandrarböckerna. Vidare till Kosta, en huvudstad i glasriket. Vi beser bruksområdet och Art Gallery. Lunch på Kosta Boda Art Hotel, där vi även övernattar. Under eftermiddagen tid för shopping, spabad och promenad i bruksmiljön. På kvällen blir det hyttsill i hyttan med musikunderhållning och glasblåsning.
Efter en god frukostbuffé reser vi mot Kalmar där vi får en guidad stadsrundtur följt av lunch på Slottsrestaurangen. Därefter en guidad visning av anrika Kalmar Slott. Efter lite egen tid i Kalmar reser vi vidare till Öland och incheckning på Hotell Skansen i Färjestaden, där vi intar en tvårätters middag.
Onsdagen börjar med en orkidévandring på Stora Alvaret i en tid då orkidéprakten på Öland är som störst. Vi åker vidare mot Eriksöre och Vickleby, där vi kommer att bese Capellagården med all sin berömda keramik. Lunch på Allégården i Kastlösa. Efter eftermiddagskaffe i Pukeberg når vi åter Växjö omkring klockan 1700 för att alla skall hinna med sina tåg i alla riktningar.
Pris: 5800 kronor per person, vilket inkluderar bussresa med guide, hotellövernattningar, hyttsill med underhållning och glasblåsning, måltider enligt ovan och inträden. Enkelrumstillägg på 1100 kronor per person. Begränsat antal deltagare, först till kvarn….

Anmälan och betalning

Anmäl dig till Växjö & Co genom att klicka här

Eller gå in själv via länken https://axacoair.se/go?3eA4bLVa

Pris för kongresspaketet är 3500 kr. Det omfattar föredrag, kaffe i pauserna, lunch på fredagen samt festmiddag på lördagen. Dessutom mingel på PM och vänner på fredagskvällen samt stadsvandringar lördag em. Senast anmälningsdag 16 april.

Observera att antalet platser är begränsat. Principen "först till kvarn" gäller och väntelistor upprättas.

Vid återbud senast 16 april återbetalas hela beloppet, därefter ingen återbetalning. Vid sjukdom senare kan reseförsäkring i eventuellt kontokort eller i hemförsäkringen utnyttjas mot läkarintyg.

Pris på utflykter:

Endagsresa i Linnés fotspår: 950 kronor per person vilket inkluderar bussresa, inträden, guidning, lunch, eftermiddagsfika. Guide medföljer under hela resan och kommer att berätta mycket om Småland, Växjö, Carl von Linné, Huseby Bruk och familjen Stephens. Betalas med fördel samtidigt med kongresspaketet. Begränsat antal deltagare, först till kvarn……

Tredagarsresa i Utvandrarbygden, Glasriket, Kalmar och Öland: 5800 kronor per person, vilket inkluderar bussresa med guide, hotellövernattningar, hyttsill med underhållning och glasblåsning, måltider enligt ovan och inträden. Enkelrumstillägg på 1100 kronor per person. Betalas med fördel samtidigt med kongresspaketet. Begränsat antal deltagare, först till kvarn….

Presentation av föreläsare:

Christer Petersson, pensionerad distriktsläkare, medicine doktor, författare och litteraturälskare. Har nyligen tillsammans med sin hustru Margareta Petersson, professor emerita i litteraturvetenskap, av Smålands Akademi belönats med Viktor Rydbergpriset för sitt arbete att länka samman humaniora och medicin.

Yvonne Tuvesson Rosenqvist är sångerskan som efter studieåren vid Operahögskolan i Stockholm arbetat bl.a. på Kungliga Operan, Malmö Musikteater och Estrad Norr i Östersund men sedan familjen utökats med 3 barn har det främst varit hemmapubliken som fått ta del av hennes röst dels i Linneateaterns uppsättningar Carmen, Glada Änkan och Sound of Music, i Figaros Bröllop på Regionteatern Blekinge & Kronoberg och Don Giovanni på Smålands Operan. Kommer frågan om att göra en "Christina" är svaret givet!!

Joar Björk, medicine doktor i medicinsk etik. Han är specialist i internmedicin och ST-läkare i palliativ medicin och klinisk etiker i Region Kronoberg. Han är kliniskt verksam inom palliativ hemsjukvård och fortsatt aktiv forskare knuten till Uppsala Universitet.

Mats Roman, pensionerad internmedicinare och njurmedicinare på Centrallasarettet i Växjö. Han har varit ordförande i Wäxiö Medicinhistoriska Sällskap och är fortfarande aktiv styrelsemedlem.

Carina Danemalm Jägervall, är sexualrådgivare och uroterapeut, kliniskt verksam inom området sexuell rehabilitering vid behandling av prostatacancer. Projektledare för organiserad prostatacancertestning i Region Kronoberg. Adjungerad expert i den nationella vårdprogramgruppen för prostatacancer.

Joakim Örtegren, medicine doktor. Överläkare i allmänkirurgi och urologi, processledare för prostatacancer i Region Kronoberg sedan 2016.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, är sedan september 2023 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Magnus Gisslén är medicinskt ansvarig för hiv-vården i Göteborg sedan mer än 20 år. Under de senaste åren har han också arbetat som medicinskt ansvarig för covid-19 i Västra Götalandsregionen. I sin forskning har Magnus Gisslén främst fokuserat på hiv och virusets effekter på det centrala nervsystemet. Han har också genomfört flera forskningsprojekt som rör covid-19, både i Sverige och i internationella samarbetsprojekt.

Gunnar Kahlmeter, klinisk mikrobiolog och tidigare verksamhetschef för de mikrobiologiska laboratorierna i Kronoberg, Blekinge och Kalmar. Vetenskapligt aktiv sedan 1972, särskilt inom området antibiotika. Huvudansvarig för standardiseringen av resistensbestämning i Europa. Pappa till det svenska resistensövervakningssystemet "Svebar", och till nationella och internationella referensfunktioner inom området antibiotika som samlats i Växjö

Oskar Ekelund, infektionsläkare och klinisk mikrobiolog, verksamhetschef för de mikrobiologiska laboratorierna i Kronoberg och Blekinge och det nationella referenslaboratoriet för resistensbestämning av antibiotika, EUs referenslaboratorium för antibiotikaresistens och WHOs Collaborative Centre for Standardisation of Susceptibility Testing of Bacteria.

Peter Stenvinkel är professor i njurmedicin vid Karolinska Institutet och har inspirerad av björnens vintervanor gått vidare med forskning kring hur olika arter evolutionärt löst utmaningar i sina livsförutsättningar och vad vi människor kan lära av detta avseende både hur vi åldras och hur detta påverkas av vårt sätt att leva. Detta har också stor betydelse för hur vi ska möta förlust av njurfunktion som nu uppmärksammas som ett globalthälsohot.

Håkan Nordmark, historiker och aktiv som museipedagog på Kulturparken Småland – Smålands Museum samt en historieberättare av rang.

Urban Stattin, pensionerad distriktsläkare med ett brett intresse för historia i allmänhet och domkyrkan i synnerhet. Han är dessutom mycket aktiv i ordnandet av vårt nya Medicinhistoriska Centrum.

Lokal organisationskommitté:
Gunnar Kahlmeter, gunnar.kahlmeter@kronoberg.se
Martin Jägervall, martin@jagervall.me
Mats Roman, mats.roman@telia.com






 

 

 

 

 

 

                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare