Hoppa till innehåll

Den 5-6 juni har växeln, Medlemsrådgivningen och Medlemsservice stängt. Som medlem kan du själv söka svar på frågor i Läkarförbundets Frågor och svar eller i kunskapsbanken Råd och stöd.

Våra möten

Välkommen till ett vår- och årsmöte i Lund 12-13 maj 2023 med utflykter den 14 maj och exklusiv miniresa till Österlen 14-16 maj.

Välkommen till ett vår- och årsmöte på lundensiskt vis med ett program som spänner över ett brett fält där vi börjar med att ta reda på om det verkligen finns en speciell lundensisk anda som vi så gärna vill tro. Vi bjuder också på en sann-saga, nämligen Sagan om Servoventilatorn, som faktiskt föddes i Lund. Vår ambition är att erbjuda ett omväxlande program som både handlar om oss äldre och om de verkligt unga.

Lokal för föreläsningarna är Palaestra, Paradisgatan 4, 223 50 Lund. Ingång från universitetsplatsen.

Registrering fredag 12 maj kl 14-15 i Palaestra. Kaffe serveras.

Mötet öppnas fredag 12 maj kl 15.00

Pris för konferenspaketet: 3500 kronor. Anmälan och betalning via internet: Klicka här!

I priset ingår följande: Fredagen: kaffe vid ankomsten, middag med dryck och kaffe , besök och presentation på Skissernas museum med bubbel och mingel. Lördagen: kaffe för- och eftermiddag, lunch med dryck och kaffe. Trerätters festmiddag med välkomstdrink, viner och underhållning på kvällen.

Sista anmälningsdag är 3:e april. Princien "först till kvarn" kommer att gälla. Väntelista upprättas i fall av återbud.

Vid återbud senast 3 april återbetalas hela beloppet, därefter sker ingen återbetalning. Vid sjukdom senare kan eventuellt kontokort eller hemförsäkring med läkarintyg utnyttjas.

PROGRAM FÖR VÅR - OCH ÅRSMÖTE I LUND  12 - 13 MAJ 2023

FREDAG 12 maj

14.00 - 15.00   Registrering. Lokal: Palaestra, Paradisgatan 4, 223 50 Lund. Ingång från Universitetsplatsen. Kaffe.

15.00 - 15.30    Mötet öppnas.  Kristina Åkesson, dekan för Medicinska fakulteten i Lund samt Torsten Mossberg, ordförande i Seniora Läkare.

15.30 - 16.00   Lunda-andan, finns den?

Göran Bexell, tidigare rektor för Lunds universitet och idag professor emeritus i tros- och livsåskådningsvetenskap, svarar på frågan.

16.00 - 16.30   Medicinsk humaniora. Vad är det och behövs det?  

Den internationella benämningen är Medical Humanities.  Vid Lunds universitet är forskningsområdet etablerat vid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk humaniora. En av dess företrädare är Pia Dellson, onkolog och psykiater, filmvetare och författare.

16.45 - 17.45   Middag på Tegnérs Matsalar.   

19.00             Mingel med bubbel på Skissernas museum. Seniora läkare får en presentation av museet, som har ett unikt fokus på den konstnärliga kreativa processen, och därefter gå runt i de stora salarna. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst, inte minst av konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger. I den svenska salen visas verk av Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Matthias van Arkel.

LÖRDAG 13 maj

08.30 - 09.00  Vaccination av äldre

Bertil Christensson har varit professor och överläkare vid Infektionskliniken i Lund. Vad menar vi med att ett vaccin är bra? Att det skyddar helt mot sjukdomar och har få och lindriga biverkningar, eller räcker det med att vaccinet bara minskar risken att bli sjuk? Varför fungerar vaccin ofta bättre hos barn och ibland sämre hos äldre? Trots allt finns det flera utmärkta vaccin även för äldre personer, och vaccinationernas medicinska historia är tveklöst en framgångssaga.

09.00 - 09.30      Virusetiologi och autoimmun patogenes vid typ 1-diabetes – vunnen kunskap i Teddy-studien.

 Åke Lernmark, professor i experimentell diabetes vid Lunds universitet, rankas som en av världens tio främsta diabetesforskare. Tillsammans med sitt forskarteam har han ringat in två olika virus som misstänks trigga barnens immunförsvar att förstöra de egna insulinproducerande betacellerna istället för det främmande viruset. I pipeline finns ett första vaccin mot det ena viruset, ett coxachievirus.

09.30 - 10.00     Blödarsjuka – dåtidens mysterium, dagens realitet och framtidens möjlighet.

Rolf Ljung är seniorprofessor i pediatrik och tidigare överläkare i pediatrisk hematologi särskilt koagulation vid Skånes universitetssjukhus. Han specialområde är blödarsjuka - hemofili - en ärftlig sjukdom med spännande historia där medicinens framsteg gjort en dödlig sjukdom behandlingsbar och nya tekniker erbjuder genetisk bot.

10.00 - 10.30 Kaffe

10.30 - 11.15      Hur överlever mycket för tidigt födda barn?  

Andreas Herbst är överläkare i gynekologi och obstetrik och Lars Björklund överläkare i neonatologi vid Skånes universitetssjukhus. Vården idag vid underburenhet skiljer sig radikalt jämfört med för 20 år sedan vilket medfört en spektakulärt förbättrad överlevnad. Höggradig underburenhet, speciellt barn födda före 24 veckor, diskuteras inom professionen.

11.15 - 12.00      Årsmöte.

12.00 - 13.30      Lunch på Tegnérs Matsalar

13.30 - 14.00      Sagan om ServoVentilatorn.

Björn Jonsson, professor emeritus i Klinisk fysiologi vid Lunds universitet, utvecklade servoventilatorn under 1960-talet. Servoventilatorn testades första gången på patienter 1970 och gjorde stor internationell succé. Det nya med servoventilatorn var att den kunde följa och anpassa sig till patientens eget behov av andningsstöd.

14.00 - 14.30      Artificiell intelligens som beslutsstöd vid tolkning av medicinska bilder.

Elin Trägårdh tillträder en professur i klinisk fysiologi och är nu chef vid Nuklearmedicin, Skånes universitetssjukhus Malmö. Föredraget handlar om hur AI kan användas vid bild- och funktionsmedicinska undersökningar i sjukvården inom röntgen, klinisk fysiologi och nuklearmedicin. Fokus ligger på tolkning av bilden men även andra aspekter som t ex förbättring av bildkvalitet kommer att förklaras.

14.30 - 15.00      Kaffe

15.00 - 15.30      Två världar - gynekolog och författare.

Karin Wahlberg är både gynekolog och författare till hittills 17 skönlitteratära verk i olika genrer. Hon berättar om sina vitt skilda karriärer.

15.30 – 16.00     Läkemedel till äldre – hjälper eller stjälper?

Patrik Midlöv är distriktsläkare och professor i Allmänmedicin och Samhällsmedicin vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö. Han har intresserat sig mycket för läkemedelsrelaterade problem hos äldre och har medverkat bl a i Läkemedelsboken.

16.00-16.30         Seniorens sömn.

Marianne Ors, psykolog och med dr i klinisk neurofysiologi har i många år ansvarat för Sömnsektionen vid Neurofysiologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus. Föredraget fokuserar på de senaste rönen om den äldre människans sömn och avslutas med nyttiga sömntips.

19.00                  Festmiddag på Grand hotell i Lund med lundensisk underhållning.

SÖNDAG 14 maj: Utflykter i anslutning till vårmötet 2023.

Livets museum  

14 maj kl 10.00 – 12.00.

Besök med guidad visning och kaffe. Max 30 deltagare.

Pris 100 Kr/deltagare. Anmälan och betalning samtidigt med anmälan och betalning till vårmötet.

Malmö i konsten med Tor Billgren

14 maj kl. 09:00 – 15:00

Följ med på konstrunda i Malmö! Vi guidas av Tor Billgren, konstkritiker och kulturskribent på bl. a Sydsvenska Dagbladet. Tor har valt ut ett antal spännande och aktuella utställningar i staden och vi tar även del av stadens arkitektur och offentliga konst.

Vi börjar med en busstur runt Malmö där vi ser utvalda byggnader och kända offentliga konstverk som Carl Milles Pegasus i Slottsparken, Axel Ebbes Arbetets ära på Möllevångstorget och Charlotte Gyllenhammars Mother i Hyllie. Vi intar förmiddagskaffe på Malmö Konstmuseum följt av att Tor visar en del i de högklassiga samlingarna av samtida och äldre svensk konst. Sedan tar Tor med oss på gallerirunda där han valt ut ett antal aktuella utställningar. Under vår vandring intar vi även lunch.

Pris 1 375 SEK.

Anmälan och betalning samtidigt med anmälan och betalning till vårmötet.

I priset ingår: Inträden enligt program, förmiddagskaffe, lunch, guidning med Tor Billgren, busstransport.

Vid avresan från Lund lastar vi vårt bagage, som vi då har lättillgängligt för hemresa, när vi återkommer till Lunds central på eftermiddagen.

Utflykten kräver minst 20 deltagare för att kunna genomföras.

Österlens pärlor – miniresa för Seniora Läkare 14 - 16 maj

Följ med till Österlen på en resa med kultur, underhållning och historia när Seniora Läkare nu ordnat en alldeles speciell miniresa i anslutning till vårmötet i maj 2023. Våra ciceroner är inga mindre än Anna-Lena Brundin och Jan Sigurd. Vi besöker bl a Piratenmuséet i Vollsjö, Hasse & Tage-muséet i Tomelilla och går på historisk vandring från bronsåldern till nutid i Kivik med museichefen Dafvid Hermansson. Från Stenshuvuds nationalpark skådar vi ut över Östersjön och besöker närbelägna Kivik Art Centers skulpturpark. Under resan berättar Anna-Lena och Jan om möten med Olle Adolphson, Fritiof Nilsson Piraten och Monica Zetterlund. Vi äter gott med det bästa av bygdens råvaror. Dagtid görs spännande utflykter medan österlennätterna tillbringas på Kiviks hotell. Vi gör ateljébesök hos konstnären Carl Gustafsson och författaren Mikael Bergstrand läser ur sin kommande roman. Första kvällen framför Anna-Lena och Jan sin nya show ”Om livet & såna grejor” med Piaf, jazz och humor. Andra kvällen blir en afton i Fritiof Nilsson Piratens anda som vi tillbringar hos Hånsa och Maria i Yngsjö Ålabodar där vi får smaka på kustens läckerheter, höra historier om ålafisket och arbetet med att få det småskaliga kustfisket klassat som immateriellt kulturarv av UNESCO.

Pris 10 850 SEK. Enkelrumstillägg från 1200 SEK (olika rumskategorier).

Anmälan och betalning samtidigt med anmälan och betalning till vårmötet.

Resan utgår från Lund. Tidpunkt för avresan den14 maj och återkomsten till Lund den 16 maj meddelas senare.

I priset igår: två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Kiviks hotell, trerätters middag, till kaffet uppför Anna-Lena och Jan sin nya show ”Om livet & såna grejor” exklusivt för oss, middag med dryck (snaps, öl & punsch) med underhållning i klassiska Yngsjö Ålabodar, tre luncher, kaffepauser enligt program, besök med vin hos författaren Mikael Bergsten, ateljébesök med kaffe hos konstnären Carl Gustafsson, samtliga transporter och inträden enligt program. OBS! Besöket på Kivik Art Center är ännu inte bekräftat.

Resan kräver minst 20 deltagare för att kunna genomföras.

        

 

 

 

 

 


 

                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare