Hoppa till innehåll
Nyheter
Hela vårdkedjan bör ingå i en kris- och krigsorganisation

Hela vårdkedjan bör ingå i en kris- och krigsorganisation

Utbildning och övning för all vårdpersonal, katastrofmedicin som en obligatorisk del av läkar- och sjuksköterskeprogrammen, ett nationellt system för lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel och fler vårdplatser. Det är ett par av förslagen i den så kallade Beredskapsutredningens delbetänkande.

Nyhet
Stetoskop på sjukhus

Utredningen, där Karin Båtelson är expert, ser över hälso- och sjukvårdens beredskap vid kris eller krig. Delbetänkandet föreslår också ett förtydligande för hur privatanställda, studenter och sjukvårdsutbildade utan anställning ska kunna anlitas av kommuner och regioner, och en nationell vägledning för vilken vård som ska prioriteras.

Man förordar även att investeringsstödet Sjukvårdens säkerhet i kris och krig (SSIK) återinförs, en tydlig samordningsfunktion för civila och militära transporter och inte minst en klar målsättning för beredskapen och med det ett stöd från staten till kommuner och regioner i deras planering av ett civilt försvar.

Sjukhusläkarna tycker att delbetänkandet innehåller flera bra och handfasta förslag. Men ser stora svårigheter till nationell samordning med dagens organisationsstruktur med 21 regioner och hundratals kommuner, och vill också ha en större nordisk samverkan.

Läs delbetänkandet med sammanfattning här.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Hela vårdkedjan bör ingå i en kris- och krigsorganisation