Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
”I år behövdes två stipendier”

”I år behövdes två stipendier”

Att förbättra läkares arbetsmiljö är viktigt. I synnerhet som vi ser en oroande ökning av arbetsrelaterad ohälsa. I år delar Sjukhusläkarna därför ut det årliga stipendiet under temat ”Hållbart arbetsliv”. På grund av pandemin har vi valt att dela ut två stipendier.

Nyhet
Kollagebild av tre glada kvinnor med stora blomsterbuketter och inramat diplom
Stipendiemottagarna av Sjukhusläkarnas arbetsmiljöstipendium "Hållbart arbetsliv". Från vänster: Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube från "Vem tar hand om Doktorn?" och ST-läkaren Kristina Henriksson. Foto: Jannis Politidis och Marlene Magnussen

Kristina Henriksson, ST-läkare i pediatrik, får stipendiet ”Hållbart arbetsliv” för sin studie om läkares upplevelser av att arbeta under coronapandemin. Initiativtagarna till nätverket ”Vem tar hand om Doktorn?”, Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson, tilldelas stipendiet för projektet Doktorsdialoger.

Porträttbild av leende kvinna med brunt hår och lugg– Det måste till både krafttag och kunskap om läkares arbetsmiljö, särskilt när specialistläkare har blivit ett riskyrke för långtidssjukskrivningar. Svaren finns på arbetsplatserna, och där fångar Kristina Henrikssons studie upp det som har hänt under pandemin och ger oss värdefull kunskap, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson, och fortsätter:

– ”Vem tar hand om Doktorn?” jobbar å sin sida oförtrutet med att skapa verktyg och kanaler för att kollegor ska kunna stötta varandra i den pressade situation som vi jobbar i. Genom projektet med kollegiala stödgrupper tar de ytterligare ett konstruktivt initiativ för att motverka arbetsrelaterad ohälsa.

Två mottagare – dubbla möjligheter

Stipendiemottagarna uppskattar möjligheten som ett stipendium innebär.
– Det känns jätteroligt att just arbetsmiljö uppmärksammas. Det är en fråga som inte brukar komma i första rummet. Och för mig innebär tillskottet att jag kan anlita hjälp med transkribering och istället få tid till arbete och intervjuer, säger Kristina Henriksson som gör studien inom ramen för sitt vetenskapliga arbete.

För ”Vem tar hand om doktorn?” innebär det att de nu kan börja utbilda handledare i att hålla i samtalsgrupper. Vilket så småningom kommer leda till nya Doktorsdialoger.
– Det känns jätteroligt att tilldelas stipendiet, eftersom vi får möjlighet att erbjuda samtalsgrupper i större skala och nå många läkare, säger Jill Taube.
Kollegan Maria Zetterlund Gustafsson fyller i:
– Läkare glöms inte sällan bort i krishantering efter svåra händelser i sjukvården, och förväntas ofta klara sig på egen hand. Kollegiala samtalsgrupper kan därför bli ett välbehövligt stöd.

Sjukhusläkarna utlyste våren 2020 ”Hållbart arbetsliv”, ett stipendium på 30 000 kronor för att skapa mer kunskap om etisk stress och arbetsrelaterad ohälsa bland läkare. 


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare