fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info 25/6 har medlemsrådgivningen stängt. Öppet som vanligt igen 28/6. Här hittar du vår kunskapsbank för medlemmar.

Kollagebild av tre glada kvinnor med stora blomsterbuketter och inramat diplom
Stipendiemottagarna av Sjukhusläkarnas arbetsmiljöstipendium "Hållbart arbetsliv". Från vänster: Maria Zetterlund Gustafsson och Jill Taube från "Vem tar hand om Doktorn?" och ST-läkaren Kristina Henriksson.

Kristina Henriksson, ST-läkare i pediatrik, får stipendiet ”Hållbart arbetsliv” för sin studie om läkares upplevelser av att arbeta under coronapandemin. Initiativtagarna till nätverket ”Vem tar hand om Doktorn?”, Jill Taube och Maria Zetterlund Gustafsson, tilldelas stipendiet för projektet Doktorsdialoger.

Porträttbild av leende kvinna med brunt hår och lugg– Det måste till både krafttag och kunskap om läkares arbetsmiljö, särskilt när specialistläkare har blivit ett riskyrke för långtidssjukskrivningar. Svaren finns på arbetsplatserna, och där fångar Kristina Henrikssons studie upp det som har hänt under pandemin och ger oss värdefull kunskap, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson, och fortsätter:

– ”Vem tar hand om Doktorn?” jobbar å sin sida oförtrutet med att skapa verktyg och kanaler för att kollegor ska kunna stötta varandra i den pressade situation som vi jobbar i. Genom projektet med kollegiala stödgrupper tar de ytterligare ett konstruktivt initiativ för att motverka arbetsrelaterad ohälsa.

Två mottagare – dubbla möjligheter

Stipendiemottagarna uppskattar möjligheten som ett stipendium innebär.
– Det känns jätteroligt att just arbetsmiljö uppmärksammas. Det är en fråga som inte brukar komma i första rummet. Och för mig innebär tillskottet att jag kan anlita hjälp med transkribering och istället få tid till arbete och intervjuer, säger Kristina Henriksson som gör studien inom ramen för sitt vetenskapliga arbete.

För ”Vem tar hand om doktorn?” innebär det att de nu kan börja utbilda handledare i att hålla i samtalsgrupper. Vilket så småningom kommer leda till nya Doktorsdialoger.
– Det känns jätteroligt att tilldelas stipendiet, eftersom vi får möjlighet att erbjuda samtalsgrupper i större skala och nå många läkare, säger Jill Taube.
Kollegan Maria Zetterlund Gustafsson fyller i:
– Läkare glöms inte sällan bort i krishantering efter svåra händelser i sjukvården, och förväntas ofta klara sig på egen hand. Kollegiala samtalsgrupper kan därför bli ett välbehövligt stöd.

Sjukhusläkarna utlyste våren 2020 ”Hållbart arbetsliv”, ett stipendium på 30 000 kronor för att skapa mer kunskap om etisk stress och arbetsrelaterad ohälsa bland läkare. 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem