fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Sjukhusläkarnas stipendier

”Sjukhusläkarna har olika typer av stipendier. Vi har sedan länge två donationsfonder där man som privatperson kan söka pengar för egen del enligt fasta kriterier.

Sedan några år delar vi också årligen ut ett stipendium för frågor som är viktiga för vården och sjukhusläkare. På grund av allt fler tecken på att Iäkare utsätts för allt tyngre etisk stress och att sjukskrivningarna ökar så kommer 2020 års stipendium att gälla projekt som kan ge mer kunskap om läkares arbetsrelaterade ohälsa. 2018 delade vi ut stipendium till ett projekt om sambandet vårdplatsbrist och dödsfall. 2019 handlade stipendiet om ökade kunskaper om klimatförändringars inverkan på framtida sjukdomspanorama. ”

Karin Båtelson, ordförande

Behovsstipendium

Sjukhusläkarna har donationsstipendier som du kan söka för egen del

Medlemmar, och anhöriga till avlidna medlemmar, som är i behov av ekonomiskt stöd kan söka stipendium från Sjukhusläkarna. 

Du som ansöker om behovsstipendium ska vara: 

  • medlem i Sjukhusläkarna alternativt änka, änkling, eller barn till en avliden medlem 
  • behövande, det vill säga din sammanlagda årsinkomst ska understiga fyra prisbasbelopp och din förmögenhet understiga ett prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kronor.
    alternativt
  • medlem med särskilt behov. Behovet av understöd bedöms från fall till fall utifrån den totala familjeekonomin.

Du ansöker på en särskild ansökningsblankett. Vi ber dig att noggrant svara på uppgifterna – observera att alla fält ska fyllas i.
För att ansökan ska vara komplett behövs även en kopia av din senaste skattedeklaration. Du som är studerande ska också bifoga en studieplan och en redovisning av dina studieresultat. 

Ansökningsblanketten får du genom att ladda ner den här på sidan eller genom att mejla: wendela.zetterberg@slf.se. 

Vid frågor går det bra att kontakta Sjukhusläkarnas kansli på telefonnummer 08-790 34 50.

Sista ansökningsdag är 28 december 2020 och du skickar din ansökan till Sjukhusläkarna, Box 5610, 114 86 Stockholm.

Behovsstipendiet kommer från avkastningen ur Stiftelsen Sjukhusläkarföreningens Understödsfond och Stiftelsen Gustaf Wennerströms Donationsfond.

Arbetsmiljöstipendiet ”Hållbart arbetsliv”

Senast den 14 september kan du söka Sjukhusläkarnas stipendium Hållbart arbetsliv

Sjukhusläkarnas årliga stipendium om 30 000 kronor utlyses i år för att skapa mer kunskap om etisk stress och arbetsrelaterad ohälsa bland läkare. Redan innan nuvarande arbetsbelastning med coronaviruset var det är mycket oroande att både ohälsa och sjukskrivningstal ökar. Är det någon vinkel som behöver kartläggas extra eller finns det något vinnande sätt att förbättra hälsa och arbetsmiljö för läkare?

Du som ansöker om stipendiet ska:

  • Vara läkare eller läkarstudent
  • Planera eller ha påbörjat ett arbete/projekt för att skapa eller sprida mer kunskap om eller förbättringsmöjligheter för att minska arbetsrelaterad ohälsa hos läkare

Skicka din ansökan med en sammanfattning av ditt projekt, vad stipendiet ska användas till och ett kortfattat CV till Sjukhusläkarnas kommunikatör: karolina.olofsson@slf.se senast 14 september 2020. Observera att ansökningstiden har passerat.

Har du frågor om stipendiet så ring Karolina Olofsson tel. 0707 – 90 04 08 eller Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.