Ledarskap, vårdplatsbrist och granskningar av sjukhus. När representanter för Sjukhusläkarnas styrelse och lokalavdelningar möttes på årets fullmäktigemöte var det tätt mellan de engagerade diskussionerna.
Sjukhusläkarna bekräftar Inspektionen för vård och omsorgs bild att bristen på vårdplatser är en avgörande orsak till att patientsäkerheten inte går att garantera. Nu krävs konkreta åtgärder.
Sjukhusläkarna har hört med representanter för föreningen lokalt för att få en aktuell lägesbild av vilka de största utmaningarna är i dagsläget. Den stora frågan som fortsatt är mest brännande för många är vårdplatsbristen.
Överfulla akutmottagningar, utlokaliserade patienter och korridorvård. Sjukhusläkarna har gjort nedslag, från Skellefteå i norr till Ystad i söder, och hämtat in ögonblicksbilder av läget under storhelgerna från lokalavdelningar i föreningen. På många håll har helgerna varit ovanligt tuffa.
Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar att var tionde tillfrågad läkare har blivit utsatt för hot eller våld från patienter och anhöriga bara under det senaste året. Inom psykiatri har 35 procent av läkarna blivit utsatta, medan motsvarande siffra inom akutsjukvården är 31 procent.
Läkarförbundet ska arbeta för att ett system tas fram för individuell registrering av fortbildning med avsikt att göra det möjligt att följa hur fortbildningskravet uppnås. Deltagarna på förbundets fullmäktigemöte gick på Sjukhusläkarnas linje – en av föreningens många framgångar.
Ny statistik från 14 sjukhus runt om i landet visar hur extrema beläggningsgraderna är på många sjukhuskliniker och vårdavdelningar. ”Det här är ett enormt problem för både patientsäkerheten och arbetsmiljön”, säger Elin Karlsson, ordförande för Sjukhusläkarna.
Vårdplatsbristen, pensionerna och sjuksköterskeutbildningen. När företrädare för Sjukhusläkarnas styrelse och lokalavdelningar träffades på årets representantskap avlöste de engagerade diskussionerna varandra.