fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Debatt: Rättssäkerheten kräver ett medicinskt perspektiv

För att uppnå rättssäkra bedömningar av medicinska underlag behöver förståelsen för medicinska bedömningar först öka. Det gör vi bäst genom att utöka samarbetet mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården, skriver Karin Båtelson och Sten Östenson i Dagens Arena.

”Läkemedel är en viktig del i arbetet”

Shokoufeh Manouchehrpour är Sjukhusläkarnas representant i Läkarförbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik. – Visst har vi fått en utveckling och nått framgångar. Men jag tycker att vi kan bli ännu bättre.

Inrätta chefsläkare i kommunal omsorg

Karin Båtelson och Elin Karlsson skriver på SvD debatt om hur ökad medicinsk kompetens i den kommunala omsorgen skulle öka patientsäkerheten och hälsan för de äldre.

Sjukvårdens beredskap inför kriser behöver stärkas

Vi måste bli mindre importberoende av sjukvårdsutrustning och läkemedel – och utöka antalet intensivvårdsplatser och vanliga vårdplatser. Det menar Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, förste vice ordförande i Läkarförbundet och expert i Beredskapsutredningen, i en intervju i Framtidens Karriär – …

Finansieringen för införandet av genterapier måste lösas

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson medverkar i Pfizers webbinarie-serie om genterapi under rubriken "Perspektiv på genterapi". Det finns mycket att ta i beaktande gällande sjukvårdens strukturer och finansiering av de nya behandlingarna, menar hon.

”Vi behöver ha fler IVA-platser även efter pandemin”

– Om vi hade haft fler IVA-platser från början hade vi kunnat bemanna fler av dem med personal som har rätt kompetens och kunnat ha en högre personaltäthet. Den snabba utbyggnad som nu skett har blottat brister, säger Karin Båtelson, …

Dina semesterrättigheter under pandemin

Arbetsgivaren kan inte lägga ut kompensationstid som de vill och har inte rätt att tvinga dig ta ut semester med kort varsel. För semester gäller minst åtta veckors framförhållning, och minst fyra veckor när det finns särskilda skäl.

Hela vårdkedjan bör ingå i en kris- och krigsorganisation

Utbildning och övning för all vårdpersonal, katastrofmedicin som en obligatorisk del av läkar- och sjuksköterskeprogrammen, ett nationellt system för lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel och fler vårdplatser. Det är ett par av förslagen i den så kallade Beredskapsutredningens delbetänkande.

”Arbetsmiljön är den sista bastionen”

Arbetsmiljön är den absolut viktigaste frågan menar Andreas Fischer, Sjukhusläkarnas representant i Läkarförbundets Arbetslivsgrupp. – Med minskat inflytande och försämrad löneutveckling är arbetsmiljön den sista droppen och det som kan få de mest luttrade idealisterna inom läkarkåren att tvivla på …

Pandemin visar behovet av goda förutsättningar för forskning

För att lyfta Sverige inom life science-sektorn behövs en ökning av såväl kliniska prövningar som forskande läkare. Då måste klinisk forskning i kombination med arbete som läkare ses som attraktivt, skriver Karin Båtelson och Ann Hermansson i en debattartikel i …

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.