Hoppa till innehåll

Nyheter

Veckobrev från Karin Båtelson

Veckobrev från min vardag som ordförande i Sjukhusläkarna. Hektiska dagar, och bland hinner man inte skriva i rätt tid.

Tack alla som deltog i Sjukhusläkarnas fullmäktige!

Två dagars digitalt möte är nu till ända. Vi har lyssnat till intressanta gäster och beslutat färdriktning inför kommande period. Håll utkik efter den uppdaterade verksamhetsplanen, med mera, här på webben.

Låt skyddsombuden göra sitt arbete

Sjukhusläkarna i Stockholm konstaterar att flera lagar inte följs av arbetsgivarna, SKR, m.fl. och motionerade på fredagen till Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte om att skyddsombudens roll måste stärkas.

Fortbildning åt alla specialister

Under det senaste årtiondet har utbildningen av specialister i Sverige, liksom system för uppföljning och likriktning av denna, utvecklats. Det garanterar en kvalitetssäkrad utbildning och underlättar försörjningen av specialister i framtiden. Tyvärr upphör denna satsning i samma ögonblick som man …

Kommunläkare i äldreomsorgen kan bli verklighet

Oppositionspartierna vill nu lägga flera miljarder på att stärka äldreomsorgen. Partierna vill också stärka den medicinska kompetensen, bland annat genom att kommunerna ska kunna anställa medicinskt ansvariga läkare inom äldreomsorgen.

Oregistrerad övertid mörkar det faktiska slitet

Läkarkåren ger varje vecka bort cirka 47 års arbetstid gratis till arbetsgivarna. Att läkare inte ersätts för övertidsarbete är inte bara ett problem för individen, utan dessutom ett stort strukturproblem. Svårigheter med att registrera övertiden gör att underbemanningen osynliggörs, vilket …

Flextiden gömmer missförhållanden på arbetsplatsen

Enligt tidningen Sjukhusläkarens kartläggning av flextidsavtal för läkare runt om i landet skiljer sig både ramar och möjligheterna att ta ut tiden åt. Det viktiga är inte hur flextidsavtalen ser ut utan hur de används, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.

Nytt råd för läkemedel och medicinteknik

Läkarförbundet gör om Rådet för läkemedel, IT och medicinteknik (RLIM) till två råd. Karin Båtelson blir ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinteknik (LLM).