Hoppa till innehåll

Nyheter

Fler läkare som chefer borde vara självklart

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson skriver tillsammans med chefsföreningens ordförande Tina Crafoord i Dagens Medicin om hur vi med ökat medicinskt ledarskap i sjukvården kan prioritera bättre och öka patientsäkerheten.

Enkäten "Arbetsmiljö i covid-tid"

En enkät om medlemmarnas synpunkter på sin arbetsmiljö skickades under maj 2020 ut till ca 1940 medlemmar i Sjukhusläkarna Göteborg.

”Vi kommer att behöva den här hjälpen”

Vitalis resulterade i totalt 250 programpunkter. I seminariet ”Robotar, AI och ny teknik – hur påverkas morgondagens kompetenser och arbetsuppgifter” diskuterar Karin Båtelson vikten av en AI som kan utvecklas och blir bättre än den mest kompetenta människan tillsammans med …

”Vi måste vara förberedda på nästa kris”

Reglerad fortbildning, chefer med branschkunskap, och myndighetsbeslut som tas i dialog med SKR, professionen och patientorganisationerna för en bättre implementering. Det är några av synpunkterna som Karin Båtelson lyfter i tankesmedjan SNS:s webbinarium om kunskapsstyrning i vården.

Hur mår du? – om psykisk ohälsa och orsaken

Sjukfallslängden för psykisk ohälsa ökar och specialistläkare har blivit ett högriskyrke, rapporterar Försäkringskassan. Arbetet mot psykisk ohälsa bland läkare måste därför ändras – nu.

Läkare som chefer - en självklarhet efter pandemin?

Under måndagen 31 augusti startade sändningarna från Reformklubbens digifysiska forum "Folkhälsodalen". Sjukhusläkarna arrangerade tillsammans med Sveriges Läkarförbunds chefsförening seminariet "Läkare som chefer - en självklarhet efter pandemin?"

Sjukhusläkarna välkomnar Tillgänglighetsdelegationen

Regeringen har tillsatt en delegation som ska arbeta för att korta väntetiderna inom vården. Delegationen ska bland annat stötta regionerna i arbetet med att ta fram regionala handlingsplaner och utreda en utökad vårdgaranti.

Vi deltar i Vitalis

Eventet pågår 25 till 26 augusti och samlar en mängd seminarier och föreläsningar om digitaliserad vård. Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson medverkar i tre panelsamtal.

Sjukskrivningsprocessen behöver ändras

När kontakten med Försäkringskassan är ett av läkarkårens största miljöproblem behövs omfattande förändringar. Sjukhusläkarna vill därför se sjukintyg som är enkla att fylla i elektroniskt och som innehåller medicinska uppgifter – och en förstärkning av den medicinska kunskapen inom Försäkringskassan.

Sjukhusläkarna står bakom klimatrapport

”De viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan bidrar också till bättre hälsa.” Det lyfts fram i Klimat och hälsa, en sammanställning om aktuellt kunskapsläge för klimatförändringar med påverkan på människors hälsa.