Hoppa till innehåll

Nyheter

”Utbetalning av retroaktiv löneskillnad är en självklarhet”

Avtalsrörelsen befinner sig nu på sluttampen. Men att arbetsgivarsidan lyfter frågan om att inte betala ut löneökningarna retroaktivt är inget Sjukhusläkarna välkomnar. – Självklart ska löneökningarna gälla från den 1 april, säger Karin Båtelson. Man kan inte först be om …

Så minskar vi brain-drain vid centraliserad högspecialiserad vård

Inför krav på utbildning utanför de högspecialiserade vårdenheterna och möjliggör för läkare att auskultera på enheterna för att sprida kunskapen vidare. Det är Sjukhusläkarnas förslag för att minska risken för brain-drain och undvika svårigheter att rekrytera nya medarbetare när högspecialiserad …

Slut på postkodlotteriet

Det är inte postadressen som ska avgöra om en patient får tillgång till behandling i tid eller kostsamma läkemedel. Och en sjuk patient ska inte kunna påverka en hel verksamhets eller en regions ekonomi och riskera att inte få effektiv behandling, vilket …

Covid i flera motioner till FUM

I november är det dags för Läkarförbundets fullmäktige. Sjukhusläkarna vill se att omvänd bevisbörda ska gälla vid smitta av Covid-19, att även diagnoser som inte ingår i ILO:s förteckning ska kunna klassas som arbetsskada och ökad transparens på SKR.

Har du eller kollegan drabbats av fatigue?

För att fler ska få stöd vid post viral trötthet efter insjuknande i covid-19 har Sveriges Arbetsterapeuter tagit fram ett egenvårdsmaterial. Informationen ger tips om vad du själv kan göra under hjärntrötthetens första faser och när du börjar må bättre.

Röster från Sjukhusläkarnas representantskap

Under Sjukhusläkarnas representantskapsmöte passade Sjukhusläkarnas kansli på att samtala med två deltagare om vad som är den viktigaste frågan för sjukvården just nu, samt vad de tar med sig från mötet. Svaret var samstämmigt - ledning och chefskap!

Vård ställs mot forskning

Förutsättningarna för klinisk patientnära forskning måste snabbt förbättras. Då måste forskning måste ses som en del av sjukvårdsproduktionen, skriver Sjukhusläkarna genom Karin Båtelson, Bengt von Zur-Mühlen och Magnus Hellström.

Visselblåsarskyddet – en hjärtefråga

Skydd av tredje part förutsätter ett starkt skydd av den som larmar om missförhållanden. Därför har Sjukhusläkarna arbetat för ett förstärkt visselblåsarskydd i över tio år. Och vi välkomnar EU:s visselblåsardirektiv.