Sjukhusläkarna har hösten 2023 utlyst ett nytt stipendium, som syftar till att bidra till ny kunskap om vikten av att läkare har lugna kontor utan störningsmoment sett ur ett arbetsmiljö- och produktivitetsperspektiv. Sista ansökningsdag är den 12 februari 2024. Läs mer här.
2020: Två stipendier till arbete för ett hållbart arbetsliv
Kristina Henriksson, ST-läkare i pediatrik, för arbetet med en av få svenska studier om läkares arbetsmiljö och hälsa. Inom ramen för sitt vetenskapliga arbete intervjuar hon ST-läkare om deras erfarenheter av att arbeta under covid-19 pandemin. Intervjuerna är en del av en större forskningsstudie om läkares psykiska ohälsa. Att undersöka de organisatoriska omställningar och konsekvenser för hälsan som läkararbetet inneburit underpandemin, kan väntas ge värdefull kunskap inför kommande kriser.
Nätverket ”Vem tar hand om doktorn?” med initiativtagarna Jill Taube & Maria Zetterlund Gustafsson för sitt engagemang och mångfacetterade sätt att stötta enskilda kollegor och samtidigt arbeta för en bättre hälsa och arbetsmiljö för läkarkåren som helhet. Genom projektet ”Doktorsdialoger” utbildas handledare i att leda kollegiala stödgrupper. Nätverket med samarbetspartners bidrar på så sätt till att minska stress och arbetsrelaterad ohälsa inom kåren.
2019: Stipendium för forskning inom klimat och hälsa
Maria Furberg, dubbelspecialist i infektionssjukdomar och allmänmedicin, för sin forskning och sitt internationella engagemang kring kopplingen mellan klimatförändringar i Arktis, mikrobiologiska hot och klimatkänsliga infektioner.
2017: Stipendium för forskning kring vårdplatssituationens betydelse
Martin Holzmann, adjungerad professor och överläkare, för sin forskning i att klargöra risken för att dö hos äldre, sköra eller allvarligt sjuka patienter vid vårdplatsbrist och därmed skapauppmärksamhet om att mer resurser och fler vårdplatser krävs till akutsjukvården.