Hoppa till innehåll

Nyheter

Sensommarwebbinarier med Sjukhusläkarna

När sommaren börjar övergå i höst erbjuds fullt med spännande webbinarier. Först ut är Vitalis – vårdens årliga e-hälsomässa den 25 – 26 augusti. Och tätt därefter följer Folkhälsodalen den 31 augusti - 1 september.

Coronakrisen ökar facklig anslutning

Den fackliga organisationsgraden i Sverige minskar, totalt sett – men vårens Coronakris har istället inneburit en medlemsökning. Det framkommer av en ny rapport om facklig organisering.

Långa vårdtider för patienter med covid-19

Den första svenska statistiken över covid-19-patienters sjukhusvård visar på långa vårdtider. 7 dygn var medianvårdtiden för de som vårdats på vanlig sjukhusavdelning och 20 dygn för patienter som även vårdats på intensiven.

Debatt: Rättssäkerheten kräver ett medicinskt perspektiv

För att uppnå rättssäkra bedömningar av medicinska underlag behöver förståelsen för medicinska bedömningar först öka. Det gör vi bäst genom att utöka samarbetet mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården, skriver Karin Båtelson och Sten Östenson i Dagens Arena.

”Läkemedel är en viktig del i arbetet”

Shokoufeh Manouchehrpour är Sjukhusläkarnas representant i Läkarförbundets råd för läkemedel, IT och medicinteknik. – Visst har vi fått en utveckling och nått framgångar. Men jag tycker att vi kan bli ännu bättre.

Inrätta chefsläkare i kommunal omsorg

Karin Båtelson och Elin Karlsson skriver på SvD debatt om hur ökad medicinsk kompetens i den kommunala omsorgen skulle öka patientsäkerheten och hälsan för de äldre.

Sjukvårdens beredskap inför kriser behöver stärkas

Vi måste bli mindre importberoende av sjukvårdsutrustning och läkemedel – och utöka antalet intensivvårdsplatser och vanliga vårdplatser. Det menar Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, förste vice ordförande i Läkarförbundet och expert i Beredskapsutredningen, i en intervju i Framtidens Karriär – …