Det här gör Sjukhusläkarna i rådet för läkemedel, IT och medicinteknik (RLIM)
Rådet fungerar som ett förberedande organ för Läkarförbundets förbundsstyrelse. Den senaste tiden har fokus legat på den nationella läkemedelslistan.
– Förslaget har varit på remiss från departementet och listan skulle ha trätt i kraft i år. Nu är starten framskjuten till 1 maj 2021, dels för att man inte hann bli färdig och dels på grund av covid-19, säger Shokoufeh Manouchehrpour.
– Läkemedelsbristen är en viktig fråga. Problemet med restnoteringar märks av, speciellt nu i covidtider då vi har brist på vissa viktiga läkemedel. Just läkemedel och läkemedelsbehandlingar är en betydelsefull del av RLIM:s arbete. Liksom IT och medicinteknik som ju är jätteviktigt, inte minst med tanke på intensivvården.
Hur bevakar du Sjukhusläkarnas intressen inom RLIM?
– Genom att uppmärksamma behoven inom slutenvården. Man föreslår till exempel att rekvisitionsläkemedel inte ska ingå i nationella läkemedelslistan. Men det är en viktig sak, och det har vi framfört. De skall stå på listan.
Du har varit aktiv inom RLIM sedan 2015. Varför är det så spännande?
– Jag är intresserad av läkemedel. Det är en viktig del av läkarnas uppgift och arbete, och i relationen till patienterna. Det är också roligt att arbeta med digitalisering i syfte att förbättra våra arbetsredskap, och att föreslå förbättringar och komma in med synpunkter. Med mindre administration och spilltid skapar vi mer effektiva arbetssätt för läkare och vårdpersonal.
Digitala förändringar och förbättringar är också något som man nu uppnått inom själva rådet.
– Det är något positivt i det hela. Vi ställde snabbt om till digitala möten. Ambitionen att arbeta mer digitalt har vi haft, men det var situationen med covid-19 som tvingade fram en omställning.
Shokoufeh Manouchehrpour är överläkare, verksam vid ASIH-sektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, styrelseledamot i Sjukhusläkarna och ledamot i Läkarförbundets förbundsstyrelse.