fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Finansieringen för införandet av genterapier måste lösas

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson medverkar i Pfizers webbinarie-serie om genterapi under rubriken "Perspektiv på genterapi". Det finns mycket att ta i beaktande gällande sjukvårdens strukturer och finansiering av de nya behandlingarna, menar hon.

”Vi behöver ha fler IVA-platser även efter pandemin”

– Om vi hade haft fler IVA-platser från början hade vi kunnat bemanna fler av dem med personal som har rätt kompetens och kunnat ha en högre personaltäthet. Den snabba utbyggnad som nu skett har blottat brister, säger Karin Båtelson, …

Dina semesterrättigheter under pandemin

Arbetsgivaren kan inte lägga ut kompensationstid som de vill och har inte rätt att tvinga dig ta ut semester med kort varsel. För semester gäller minst åtta veckors framförhållning, och minst fyra veckor när det finns särskilda skäl.

Hela vårdkedjan bör ingå i en kris- och krigsorganisation

Utbildning och övning för all vårdpersonal, katastrofmedicin som en obligatorisk del av läkar- och sjuksköterskeprogrammen, ett nationellt system för lagerhållning av läkemedel och sjukvårdsmateriel och fler vårdplatser. Det är ett par av förslagen i den så kallade Beredskapsutredningens delbetänkande.

”Arbetsmiljön är den sista bastionen”

Arbetsmiljön är den absolut viktigaste frågan menar Andreas Fischer, Sjukhusläkarnas representant i Läkarförbundets Arbetslivsgrupp. – Med minskat inflytande och försämrad löneutveckling är arbetsmiljön den sista droppen och det som kan få de mest luttrade idealisterna inom läkarkåren att tvivla på …

Pandemin visar behovet av goda förutsättningar för forskning

För att lyfta Sverige inom life science-sektorn behövs en ökning av såväl kliniska prövningar som forskande läkare. Då måste klinisk forskning i kombination med arbete som läkare ses som attraktivt, skriver Karin Båtelson och Ann Hermansson i en debattartikel i …

Gemensamt uttalande från nordiska sjukhusläkare om Covid-19

Den Nordiska Överläkarkonferensen hålls varje vår för att utbyta erfarenheter de nordiska länderna emellan. I år blev det ingen konferens på grund av coronapandemin, men istället har man enats om ett uttalande. Tillsammans har svenska Sjukhusläkarna, Norsk overlegeforening, danska Overlaegeforening …

Covid-19 temat för Nordiska Överläkarkonferensen

Idag har Sjukhusläkarna hållit i värdskapet för NordÖl, den Nordiska Överläkarkonferensen. Tillsammans med Norsk overlegeforening, danska Overlaegeforening och finska SELY – Suomen Erikoislääkäriyhdistys, har vi bytt erfarenheter och talat om fortbildning, men framförallt fokuserat på covid-19.

Sjukhusläkarna vill se möjlighet till flexpension

Flexpension möjliggör deltidsarbete i slutet av yrkeslivet. – Genom att avstå andra ekonomiska förbättringar kan man i ett avtal om flexpension stärka individens rätt till deltidstjänstgöring de sista åren av yrkeslivet, och samtidigt förbättra de ekonomiska möjligheterna att gå ner …

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.