Hoppa till innehåll
Nyheter
Nytt stipendium ska bidra till ny kunskap om läkares arbetsplatser

Nytt stipendium ska bidra till ny kunskap om läkares arbetsplatser

Är du läkare eller läkarstudent och är intresserad av att undersöka vikten av att kollegor har lugna kontor utan störningsmoment ur ett arbetsmiljö- och produktivitetsperspektiv? Då ska du söka Sjukhusläkarnas stipendium i ämnet.
Nyhet
Elin Karlsson, Sjukhusläkarna, efterlyser mer kunskap om läkares administrativa arbetsplatser.
Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna, betonar betydelsen av att läkare har arbetsplatser som säkerställer en god arbetsmiljö. Foto: Heléne Grynfarb/pressbilder

Sjukhusläkarna delar ut stipendier i frågor som är viktiga för sjukvården i allmänhet och sjukhusläkare i synnerhet. Denna gång har föreningen valt att fokusera på läkares behov av hjärnvänliga, patientnära arbetsplatser, som gör det möjligt för läkarna att stänga om sig och jobba i lugn miljö.

– Det borde vara självklart att läkare ska ha en egen arbetsplats, som säkerställer både våra behov av att kunna jobba utan störningsmoment och kraven på sekretess. Det är viktigt att ta hänsyn till detta när nya sjukhus byggs. Tyvärr experimenteras det allt mer med öppna kontorslandskap och liknande lösningar. Vi vill bidra till att öka kunskapen inom detta område, säger Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna.

Läkare och läkarstudenter som planerar eller har påbörjat ett forsknings- eller utvecklingsprojekt om läkares administrativa arbetsplatser kan söka stipendiet, som är på 30 000 kronor. Det aktuella projektet ska ta sig an ämnet med hänsyn till frågor om arbetsmiljö, sekretess eller produktivitet, gärna alla tre delar i kombination men det är inget krav.

– Läkare dikterar och skriver journalanteckningar, diskuterar med och handleder kollegor, skriver remisser och ringer patienter – en stor del av vårt arbete är inte lämpad att göra på arbetsplatser som har tagits fram för traditionellt kontorsarbete. Med stipendiet vill vi stötta ett projekt som ger oss mer fakta på bordet, säger Elin Karlsson.

Sista ansökningsdag är den 12 februari 2024.

Skicka din ansökan till:
Wendela Zetterberg
wendela.zetterberg@slf.se
08-790 34 50


Fler nyheter


Inspirerande samtal på repskapet

Sambandet mellan antal vårdplatser och dödsfall, EU-direktiv för dygnsvila och vikten av att läkare är chefer i sjukvården. Sjukhusläkarnas representantskap i Stockholm bjöd in till initierade och engagerade samtal i flera brännande sjukvårdspolitiska frågor.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nytt stipendium ska bidra till ny kunskap om läkares arbetsplatser