Hoppa till innehåll
Nyheter
Finansieringen för införandet av genterapier måste lösas

Finansieringen för införandet av genterapier måste lösas

Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson medverkar i Pfizers webbinarie-serie om genterapi under rubriken "Perspektiv på genterapi". Det finns mycket att ta i beaktande gällande sjukvårdens strukturer och finansiering av de nya behandlingarna, menar hon.

Nyhet
Panelen på Pzifers webbinarium. Foto: https://www.pfizer.se/genterapi

– Mycket i sjukvårdens strukturer måste förändras för att tillvarata de fantastiska möjligheter som genterapier medför. Klinisk forskning måste vara en naturlig del av sjukvården och ska vara lika viktigt som vårdproduktionen. Vi måste växla upp, med fler kliniska prövningar, för att följa med i utvecklingen, säger Karin Båtelson i sändningen.

Genterapi, eller de läkemedel som klassas som ATMP (advanced therapy medicinal products), är läkemedel som baseras på celler, vävnader eller gener. Genterapier definieras av att de innehåller arvsmassa och ges i syfte att reglera, reparera, ersätta, addera eller ta bort en gensekvens som orsakar sjukdom eller skada.

Patienter behandlas redan i studier i Sverige och på flera håll i världen finns en mängd forskningsprojekt som står i startgroparna. Trots det så har diskussionen kring vad det här får för praktiska konsekvenser för vårdens organisering och finansiering knappt startat, skriver Pfizer på sin webbsida.

– Finansieringen för nya behandlingar måste lösas, ekonomin för detta ska inte hamna i knät på en enskild verksamhetschef. Det måste vi komma ifrån, både ur jämlikhetsaspekten mellan regionerna och ur patientperspektivet, säger Karin Båtelson.


Fler nyheter




Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Finansieringen för införandet av genterapier måste lösas