fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Företagshälsovård arbetar med arbetsrelaterad ohälsa – både förebyggande och rehabiliterande – och ska vara en oberoende expertresurs för arbetsgivarna.

Arbetet består till stor del av individkontakter för medicinsk bedömning och kartläggning av samband mellan ohälsa och arbete, och vid behov av arbetsrehabiliterande insatser. Detta varvas med preventivt arbete som lagstadgade medicinska kontroller och andra hälsofrämjande insatser på individnivå. Möten med den kundanställde/patienten och dennes chef, och vid behov andra aktörer, är vanligt. Det är ett trevligt och varierande arbete med uppdrag från olika branscher, och med mycket varierad och inte sällan komplex problematik. I det preventiva uppdraget ingår även utbildningar för arbetsgivare, fackliga representanter och skyddsombud, samt för kundanställda. Företagsläkarens kompetens utgör också ett viktigt stöd för andra yrkeskategorier i företagshälsovården.

Arbetet utförs i team bestående av psykolog/beteendevetare, företagssköterska, ergonom/fysioterapeut och arbetsmiljöingenjör. Samarbetet med klinikerna för Arbets-och miljömedicin är viktigt, liksom med andra medicinska specialiteter som exempelvis lung- och allergimottagning och yrkesdermatologi.

Utöver den medicinska baskunskapen behövs fördjupad kunskap i områden som fysiska, biokemiska och psykosociala risker i arbetslivet, missbruks- och beroendeproblematik, levnadsvanor, arbetsrehabilitering, samt i organisation och arbetsrätt. Läs gärna vidare under Utbildning hur kompetens kan införskaffas.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.