fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Arbets- och miljömedicin (gamla specialiteten)

Den 1 juli 2006 skapades specialiteten Arbets- och miljömedicin och ersatte då de tidigare specialiteterna Yrkes- och miljömedicin och Företagshälsovård. Syftet med denna sammanslagning var:

  • att skapa en specialitet med inriktning på sambanden mellan miljö och hälsa som motsvarar samhällets behov av både ”topp och bredd” dvs. forskning och praktisk tillämpning inom området.
  • att kunna erbjuda läkare med intresse för området en fullvärdig och attraktiv specialist-utbildning jämförbar med andra specialiteter.

Utbildningsbok Arbets- och Miljömedicin 2009

Yrkes- och miljömedicin

Yrkesmedicin blev en egen specialitet 1973, som 1993 ersattes med den bredare specialiteten yrkes- och miljömedicin.

Detta innebär att specialiteten omfattar bedömning av hälsorisker inom såväl arbetsmiljön, bostadsmiljön som i den allmänna miljön. De flesta tjänster för specialister i yrkes- och miljömedicin finns på de arbets- (yrkes-) och miljömedicinska klinikerna på regional nivå.

I arbetsuppgifterna ingår patientutredningar, utbildnings- och informationsverksamhet, forskning och utveckling. 1 juli 2006 skapades specialiteten Arbets-och miljömedicin som ersatte Yrkes- och miljömedicin och Företagshälsovård.

En aktuell sammanställning av alla svenska arbets- och miljömedicinska kliniker hittar du längre ner på sidan.

Företagshälsovård

Företagshälsovård blev en egen, av Socialstyrelsen fastställd, läkarspecialitet 1993. Det är en tilläggsspecialitet, vilket innebär att läkaren först måste inneha specialistkompetens i en annan specialitet med bred klinisk inriktning (ex. allmänmedicin) och sedan vidareutbilda sig till företagsläkare. Företagsläkare arbetar nära såväl arbetsgivare som arbetstagare.

  • att skapa bättre förutsättningar för forskning, utveckling och fortbildning,
  • att bättre harmonisera med omvärlden och EU samt internationellt verka för utvecklingen av läkarspecialiteten Occupational Medicine.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.