fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Har jag fått det här av jobbet? En vanlig fråga hos de patienter jag träffar vars symptombild kan sträcka sig från depression och muskelsmärta till astma eller udda reumatiska sjukdomar. Ibland är sambandet mellan symtom/ sjukdom och exponering välkänt, som hos betongarbetaren som har tydliga vibrationsskador i händerna.

Med mina utredningar bidrar jag och det team jag jobbar med på Arbets- och miljömedicin i förlängningen till att påverka arbetsgivaren så att betongarbetarens kollegor slipper att få samma symptom. Ibland är sjukdomen obekant och jag får jag fördjupat mig i vetenskapliga studier och värdera om det kan finnas ett samband mellan t.ex. en viss kemikalie och sjukdomen. Det är frustrerande att möta personer som jobbat på ett sådant sätt att de fått arbetsskador, men i mina arbetsuppgifter ingår stora möjligheter att arbeta preventivt för att andra inte ska drabbas.

Att exempelvis besöka arbetsplatser och prata med chefer och skyddsombud om vad man skulle kunna förbättra och att medverka i olika utbildningsinsatser tillhör inte de arbetsuppgifter som vanligen förknippas med läkaryrket, men det öppnar dörrar att påverka fler – även de som ännu inte sökt för besvär.

Arbets- och miljömedicin är en specialitet som täcker ett brett område, men gillar du variation, utmaningar och att periodvis gräva ner dig i forskning för att förstå mer av problematiken så rekommenderar jag att du ger det en chans!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.