Hoppa till innehåll
Nyheter
140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR

140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR

"Vi har halkat efter under så många år, så det är väldigt positivt att regionen skjuter till de här extra pengarna." Det säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, om de 140 miljoner extra som går till höjda läkarlöner nästa år. Något som facket har kämpat länge för.
Nyhet
"Än är det en bit kvar innan lönerna i VGR ligger på rätt nivå, men den särskilda lönesatsningen är ett viktigt steg på vägen", säger Emelie Hultberg.

En avgångsenkät visade i våras att många läkare har valt att avsluta sin anställning i Västra Götalandsregionen på grund av de låga lönerna och den dåliga löneutvecklingen. Facket har länge kämpat för att få upp lönerna och 2021 beslutade VGR om en särskild lönesatsning på 700 miljoner kronor över tre år, för att höja lönerna för vårdanställda vars löner ligger under rikssnittet.

Första året, som var 2022, blev läkarna utan extrapengar, men nästa år är läkarna de stora vinnarna. 140 miljoner av totalt 183 miljoner kronor kommer då att gå till höjda läkarlöner, utöver den ordinarie löneöversynen.

– Det tycker jag är rimligt. Läkarlönerna i regionen ligger så fruktansvärt långt från rikssnittet. Eftersom vi är så långt under snittet blir det också en större del av kakan som kommer läkarna till del, säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, i en intervju med Läkartidningen.

Sahlgrenska sticker ut

Specialistläkarna tilldelas 4 procent extra, ST-läkarna får 3,3 procent, medan 2,9 procent går till överläkarna och 2,2 procent till överläkare med ledningsansvar. Det finns dock ingen garanti för att varje enskild individ får den utlovade procentsatsen, eftersom kollektivavtalet säger att lönesättningen ska vara individuell och differentierad.

Sahlgrenska universitetssjukhuset sticker ut och ligger långt under landets övriga universitetssjukhus – och för dem kommer inte den här satsningen vara tillräcklig.

Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening

Satsningen kommer sannolikt inte heller att pressa upp lönerna till genomsnittsnivån i landet, menar Emelie Hultberg. Modellen som regionen har använt sig av i satsningen är en av förklaringarna.

– Man har tittat på medellöner för exempelvis alla specialistläkare i regionen och jämfört med ett snitt för övriga regioner, men man har inte tagit hänsyn till att vi har väldigt stora skillnader inom regionen. Sahlgrenska universitetssjukhuset sticker ut och ligger långt under landets övriga universitetssjukhus – och för dem kommer inte den här satsningen vara tillräcklig, säger Emelie Hultberg vidare till Läkartidningen.

Pengarna är på väg

Exakt när pengarna kommer i lönekuvertet är svårt att säga, eftersom pengarna fördelas genom nästa års löneöversyn.

– Däremot håller 2023 års satsning på att delas ut och det kommer våra medlemmar att märka av ganska snart. De som jobbar inom Närhälsan förväntas få nya löner i september och för övriga hoppas vi att det är klart i november, säger Emelie Hultberg.

AT-läkare, BT-läkare och vikarierande underläkare är inte inkluderade i satsningen. En löpande dialog förs med regionen om hur deras löner kan höjas.

Läs hela artikeln i Läkartidningen här


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR