Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR

140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR

"Vi har halkat efter under så många år, så det är väldigt positivt att regionen skjuter till de här extra pengarna." Det säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, om de 140 miljoner extra som går till höjda läkarlöner nästa år. Något som facket har kämpat länge för.
Nyhet
"Än är det en bit kvar innan lönerna i VGR ligger på rätt nivå, men den särskilda lönesatsningen är ett viktigt steg på vägen", säger Emelie Hultberg.

En avgångsenkät visade i våras att många läkare har valt att avsluta sin anställning i Västra Götalandsregionen på grund av de låga lönerna och den dåliga löneutvecklingen. Facket har länge kämpat för att få upp lönerna och 2021 beslutade VGR om en särskild lönesatsning på 700 miljoner kronor över tre år, för att höja lönerna för vårdanställda vars löner ligger under rikssnittet.

Första året, som var 2022, blev läkarna utan extrapengar, men nästa år är läkarna de stora vinnarna. 140 miljoner av totalt 183 miljoner kronor kommer då att gå till höjda läkarlöner, utöver den ordinarie löneöversynen.

– Det tycker jag är rimligt. Läkarlönerna i regionen ligger så fruktansvärt långt från rikssnittet. Eftersom vi är så långt under snittet blir det också en större del av kakan som kommer läkarna till del, säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening, i en intervju med Läkartidningen.

Sahlgrenska sticker ut

Specialistläkarna tilldelas 4 procent extra, ST-läkarna får 3,3 procent, medan 2,9 procent går till överläkarna och 2,2 procent till överläkare med ledningsansvar. Det finns dock ingen garanti för att varje enskild individ får den utlovade procentsatsen, eftersom kollektivavtalet säger att lönesättningen ska vara individuell och differentierad.

Sahlgrenska universitetssjukhuset sticker ut och ligger långt under landets övriga universitetssjukhus – och för dem kommer inte den här satsningen vara tillräcklig.

Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening

Satsningen kommer sannolikt inte heller att pressa upp lönerna till genomsnittsnivån i landet, menar Emelie Hultberg. Modellen som regionen har använt sig av i satsningen är en av förklaringarna.

– Man har tittat på medellöner för exempelvis alla specialistläkare i regionen och jämfört med ett snitt för övriga regioner, men man har inte tagit hänsyn till att vi har väldigt stora skillnader inom regionen. Sahlgrenska universitetssjukhuset sticker ut och ligger långt under landets övriga universitetssjukhus – och för dem kommer inte den här satsningen vara tillräcklig, säger Emelie Hultberg vidare till Läkartidningen.

Pengarna är på väg

Exakt när pengarna kommer i lönekuvertet är svårt att säga, eftersom pengarna fördelas genom nästa års löneöversyn.

– Däremot håller 2023 års satsning på att delas ut och det kommer våra medlemmar att märka av ganska snart. De som jobbar inom Närhälsan förväntas få nya löner i september och för övriga hoppas vi att det är klart i november, säger Emelie Hultberg.

AT-läkare, BT-läkare och vikarierande underläkare är inte inkluderade i satsningen. En löpande dialog förs med regionen om hur deras löner kan höjas.

Läs hela artikeln i Läkartidningen här


Fler nyheter


Göteborgs-Posten idag: "Rena rama vårdslakten"

”Jag väntar på att styrning och ledning pekar ut och prioriterar vilken vård vi inte längre ska utföra när vi blir 2 000 färre”, säger Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening, Sektion SU, till GP om sjukhusledningens beslut att …

"Farligt när den svenska modellen sätts ur spel"

Hjärtat i den unika svenska modellen är medbestämmande. Något som facket har jobbat länge och hårt för att uppnå. Att ta det för givet är farligt, vilket Klarna och Tesla påminner oss om. Det skriver Hanna Kataoka i Läkartidningen, där …

Hård press på BUP i NU-sjukvården: "Läkarna på väg att krascha"

Snart finns det bara en halv läkartjänst kvar för att bemanna bakjourens alla timmar inom NU-sjukvårdens barn- och ungdomspsykiatri. "Ett barn förstår att matten inte går ihop", säger överläkaren och skyddsombudet Jenny Larsson-Fridén. En regional BUP-lösning är enda hoppet.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
140 miljoner extra till höjda läkarlöner i VGR