Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Regeringens vårdstöd: ”Räcker inte för Sahlgrenska”

Regeringens vårdstöd: ”Räcker inte för Sahlgrenska”

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på effektivisering som vårdkrisens lösning.
Nyhet

Regeringen skjuter till sex miljarder till regionerna i vårändringsbudgeten. 
– Vi vill att pengarna i första hand används för att undvika uppsägningar inom svensk sjukvård, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Bakgrunden är regionernas krisande ekonomi och historiskt stora besparingskrav som slår hårt mot sjukvården i hela landet. Sahlgrenska ska spara 1,7 miljarder, vilket motsvarar cirka 2 000 tjänster.

Det handlar om att Sahlgrenska redan är underfinansierat och har varit det i många år.

Hanna Kataoka

Det är klart att det kan låta mycket med sex miljarder, men det kommer inte att räcka för Sahlgrenskas del. Det handlar om att Sahlgrenska redan är underfinansierat och har varit det i många år, när det kommer till i synnerhet regionsjukvård,säger Hanna Kataoka, ordförande för Västra Götalands läkarförening på SU, i en intervju med Göteborgs-Posten.

– Det innebär till exempel att om man får en propp i Dalsland så är det Sahlgrenska som ska plocka ut den. Den typen av vård har aldrig prissatts på rätt sätt.

Sahlgrenskas underskott ligger på hundratals miljoner varje år, menar Hanna Kataoka.
– Men visst, vi kan väl ta ett par av de där sex miljarderna för att redan upprätthålla den vård som vi ger och vara mer effektiva på den svältkost vi får.

Regeringens miljardtillskott ska hjälpa till med att ”stoppa den akuta blödningen”, säger näringsminister Ebba Busch (KD) till TV4.

Sex miljarder kronor motsvarar enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) 7 000 sjuksköterskor.
– Vi ger det här stödet för att klara en väldigt tuff situation, och för att vi vill värna vårdpersonalen och ge den vård som patienterna behöver, säger hon till TV4.

Effektivisering och digitalisering

Regeringen inrättar dessutom en effektivitetsdelegation dit regioner ska kunna vända sig för att få hjälp med att spara vårdpengar genom effektivisering. ”Olika chefsnivåer” och ”konstiga organisationsmodeller” är enligt arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) exempel på sådant som kan komma att ses över.

Det finns åtgärder som skulle kunna spara pengar, men de åtgärder som vi läkare ser är sällan desamma som politikernas.

Hanna Kataoka

I Hanna Kataokas värld är effektivisering detsamma som besparingar.

– Jag kallar det hellre för att skära ned. Det pratas mycket om det idag, vi ska effektivisera, vi ska digitalisera. Det finns en övertro på att den typen av åtgärder ska lösa det som idag är en sjukvårdskris. Då kan man väldigt lite om sjukvård om man tror att det ska lösa saker och ting. Det finns åtgärder som skulle kunna spara pengar, men de åtgärder som vi läkare ser är sällan desamma som politikernas, säger hon till Göteborgs-Posten.

– Jag skulle säga att varje sjukvårdsenhet i hela landet redan är en egen effektivitetsdelegation. Det är ju vi som kan sjukvård.

Vårändringsbudgeten presenteras i sin hehet i mitten av april och riksdagen fattar beslut om densamma i juni. Därefter ska pengarna fördelas ut till regionerna.

Läs hela artikeln här:
Kritiken mot vårdstödet: ”Räcker inte för Sahlgrenska”

Läs även:
Magdalena Andersson (S) träffade facket på SU: ”Besparingar vi inte har råd med”
Christina Sjöberg i TV4: ”Vi kan inte springa hur fort som helst”
”Sjukvården skär ner” i Agenda – med Sahlgrenska som exempel


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Regeringens vårdstöd: ”Räcker inte för Sahlgrenska”