Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
”Sjukvården skär ner” i Agenda – med Sahlgrenska som exempel

”Sjukvården skär ner” i Agenda – med Sahlgrenska som exempel

De historiskt stora nedskärningarna i vården var temat för helgens Agenda med ett längre reportage från Sahlgrenska. Det saknas beredskap för att rädda situationen, säger Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU, i Agenda. Sjukhusdirektören uppmanar i sin tur "alla medarbetare att hissa röda flaggor när de ser dem".
Nyhet

Största nedskärningarna inom sjukvården sedan 1990-talet. Behöver regeringen göra mer för att trygga vården? Det var temat för helgens Agenda i SVT med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och före detta socialministern Lena Hallengren (S) i studion. 

Ett längre reportage om nedskärningarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, där Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska, uttalade sig, visades också.

– Det sägs att det kommer kunna lösas med omställning till nära vård, det vill säga, primärvården och en del av de mindre sjukhusen i regionen ska ta över en del av vårduppdraget. Men de står inte med öppna armar, de har inte den beredskapen för att lösa detta. Det är inte heller så att den vård som bedrivs på ett universitetssjukhus kan tas över av vem som helst, säger Hanna Kataoka i Agenda.

Intervjuades gjorde även regionsstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) samt Sahlgrenskas sjukhusdirektör Boubou Hallberg.

– Jag förstår att medarbetarna känner oro och det är viktigt att ta oron på allvar. Men det handlar också om att när vi fattar beslut om olika typer av åtgärder att ha gjort en ordentlig risk- och konsekvensbedömning. Både av arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Boubou Hallberg i Agenda.

Jag uppmanar alla medarbetare att hissa röda flaggor när de ser dem.

SU:s direktör Boubou Hallberg

Hinner ni göra ordentliga risk- och konsekvensanalyser när takten är så hög?

– Det måste vi hinna.

– Vi jobbar med ett system som heter ”röda flaggor”, det vill säga, om jag inte hinner med, oavsett var jag befinner mig i organisationen, så ska jag hissa en röd flagga. Om man inte får gehör på första linjen ska den kunna gå till andra linjen, och hela vägen upp till sjukhusledningen, säger Boubou Hallberg vidare i Agenda.

– Jag uppmanar alla medarbetare att hissa röda flaggor när de ser dem.

Vårdpersonal ska inte sägas upp

Vård för flera miljarder ska alltså skäras bort när landets regioner måste spara. Trots det uppgav statsminister Ulf Kristersson (M) tidigare i helgen i TV4 att vårdpersonal inte ska att sägas upp. Detta samtidigt som ett antal regioner i landet har aviserat varsel för hundratals vårdanställda.

På Sahlgrenska motsvarar underskottet på 1,7 miljarder en personalminskning med 2 200 medarbetare, vilket enligt sjukhusledningen ska lösas via naturliga avgångar.

Det finns också en ännu så länge hemlig lista med 900 sparåtgärder på Sahlgrenska, där regionen enligt regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson tar sitt ansvar så gott det går sett till förutsättningarna. Men det räcker bara så långt, menar hon och syftar på statsministerns utspel i TV4.

– När det här beskedet kom igår är det självklart väldigt välkommet, för vi står ju mitt i det här, alla regioner, just nu, säger Helén Eliasson i Agenda.

– Den svenska modellen bygger på att det är ett delat ansvar mellan den nationella nivån och den regionala. Statsbidragen är den delen som regeringen har ansvar för att fördela ut. Som det ser ut just nu har man inte tagit det ansvaret.

Se Agenda via SVT Play:
Sjukvården skär ner

Läs även:
Hanna Kataoka i Aftonbladet: ”Tomma löften från både höger och vänster”
Historiskt allvarligt läge: ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?”


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Sjukvården skär ner” i Agenda – med Sahlgrenska som exempel