Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Historiskt allvarligt läge: ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?”

Historiskt allvarligt läge: ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?”

Vårduppdraget kommer inte att rubbas när Sahlgrenska ska spara historiska 1,7 miljarder. Det menar sjukhusledningen. Överläkaren Hanna Kataoka, ordförande för Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska, ställer det hela på sin spets: "De måste vara ärliga mot människor – vilken vård är det vi ska sluta ge?"
Nyhet

Beskedet om att Sahlgrenska ska spara 1,7 miljarder kom i december, men exakt hur besparingarna kommer att slå är inte klart. Att det kommer drabba sjukvården hårt råder det inga tvivel om.

– Svårt sjuka som måste läggas in kommer inte alltid få plats och patienter som inte vårdats klart kan tvingas skrivas ut. Vi hanterar sjukdomar som är potentiellt dödliga. Jag vill inte tvingas undersöka vilka konsekvenser de här besparingarna kommer att få, säger Hanna Kataoka, överläkare i psykiatri och ordförande för Västra Götalands läkarförening på Sahlgrenska, i en intervju med Aftonbladet.

Den psykiatriska vården ska spara närmare 90 miljoner kronor – en summa som enligt Hanna Kataoka motsvarar cirka fyra vårdavdelningar.

I en debattartikel i GP larmar samtidigt 91 medarbetare på förlossningen och akuten för gravida och nyförlösta om att det inte går att bedriva en säker förlossningsvård om de planerade besparingarna genomförs.

”Att försöka rädda en orimlig budget går nu före arbetsmiljö, patientsäkerhet och de födandes upplevelse. Vi som arbetar på förlossningen anser att gravida och andra som planerar barn förtjänar att få reda på vilka konsekvenser det här kommer att få”, skriver läkare, barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor och sjukvårdsbiträden gemensamt. Läs debattinlägget här.

Uppdraget står fast

– Det här är ett historiskt allvarligt läge för sjukvården i hela Sverige och för Sahlgrenska. Det är det värsta jag varit med om sedan 90-talskrisen, säger Cecilia Dalman Eek (S), styrelseordförande för Sahlgrenska, i sin tur till Aftonbladet.

Sjukhuset kommer behöva ”dra ner överallt”, enligt Dalman Eek. Listan på cirka 900 sparåtgärder som sjukhusledningen har lagt fram är dock inte offentlig och har ännu inte presenterats för personalen.

Underskottet på 1,7 miljarder motsvarar en minskad personalstyrka på 2 000 anställda, men detta ska ske via naturliga avgångar. Ingen ska sägas upp, enligt Dalman Eek. Anpassningar av organisationen, minskad administration och att få fler patienter att söka sig till primärvården istället för till sjukhuset är de övergripande besparingsplanerna.

Vården kommer inte att rubbas, menar sjukhusledningen.
– Vi kommer upprätthålla vår förmåga att ge både Västra Götalands invånare och våra andra patienter den vård de behöver inom vårt uppdrag, säger Sahlgrenskas sjukvårdsdirektör Boubou Hallberg till Aftonbladet.

Gränsen är nådd

Hanna Kataoka är djupt skeptisk. Gränsen för hur mycket man kan spara är redan nådd – nedskärningarna kommer att slå mot patienterna, menar hon.
– De måste vara ärliga mot människor – vilken vård är det vi ska sluta ge?

– Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård, säger Hanna Kataoka, som vill se en politisk samling regionalt och nationellt för sjukvården.

Läs hela artikeln i Aftonbladet:
Vård för nära två miljarder ska skäras bort: ”Ofattbart”

Läs även:
Sahlgrenskas psykiatri hårdbantas: ”Svåröverblickbart”


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Historiskt allvarligt läge: ”Hur länge kan man kalla sjukvård för sjukvård?”